Zeldzame en kritieke metalen: een gouden kans?

Gepubliceerd op 12 maart 2021

Wie zoekt naar een manier om zijn kapitaal te beschermen tegen waardeverlies, belegt doorgaans in goud. Het is dan ook geen toeval dat landen vaak grote voorraden van dit edelmetaal ergens in een kluis opgeslagen hebben om zo hun rijkdom te behouden. De koers van deze en andere metalen zijn lang niet zo volatiel als bijvoorbeeld aandelen en bovendien meer beschermd tegen onverwachte gebeurtenissen.

Zeldzame metalen Wierda afbeelding format plaatsing - Header

Toch valt er ook winst te behalen in de wereld van metaal. Er bestaat namelijk ook een categorie van zeldzame en kritieke metalen. Dit zijn elementen die erg belangrijk zijn voor bepaalde sectoren en vanwege verschillende redenen toch schaars zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 5G-sector inclusief mobiele apparaten. Door de hoge vraag naar deze grondstoffen, kan de koers van deze categorie zo omhoog schieten wanneer een mijn is uitgeput of een land besluit minder van deze grondstoffen te exporteren. Beleggers kunnen hierop inspelen door in specifieke metalen te beleggen of door middel van een zogeheten ETF. In dit artikel leggen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u uit wat een ETF is, en kijken we in het specifiek naar een ETF voor zeldzame en kritieke metalen.

Goud voor de prijs van zilver

Waar staat die term “ETF” nou eigenlijk voor? Dit is eigenlijk vrij simpel. U kunt zich voorstellen dat er erg veel verschillende soorten zeldzame en kritieke metalen zijn. Beleggen hierin kan een grote klus worden als er voor elke soort specifiek transacties moeten worden gedaan. Door de omvang van deze klus kan men het overzicht verliezen, wat ten koste gaat van rendement. Hier biedt een ETF een oplossing voor. Wanneer belegd wordt in een ETF, beleg je als het ware in een mandje van aandelen, effecten of obligaties. Er zijn eigenlijk ETF’s voor alles. Zo is er een ETF die de AEX ‘volgt’, dat wil zeggen, als de AEX 1% stijgt, dan doet de ETF dit ook. Zo is er ook een ETF voor zeldzame en kritieke metalen. Dit is de VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF, die in dit artikel in de spotlights staat. Deze ETF is een efficiënte en lucratieve manier om met één product in een hele berg verschillende metalen te investeren zonder elk metaal apart bij langs te hoeven gaan. Omdat ETF’s niet actief beheerd worden zoals een fonds, is het doorgaans ook nog eens een voordelige oplossing. Zo kunnen gouden rendementen behaald worden, voor een zilveren prijs. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft de laatste jaren rooskleurige rendementen neer weten te zetten. Wilt u meer weten over deze financiële resultaten, neem dan hier een kijkje.

Zeldzaam en kritiek

In ons dagelijks leven maken wij gebruik van een enorm aantal grondstoffen. Deze zijn onmisbaar en doorgaans ook gewoon goed te winnen. Er bestaat echter een groep waarvan de aanvoer in het gedrang kan komen. Deze grondstoffen die economisch gezien van groot belang zijn, maar toch niet voor lief kunnen worden genomen, worden ook wel kritieke grondstoffen genoemd. Er hangt veel onzekerheid rond het aanbod van deze grondstoffen. Zo kunnen de landen waarin deze grondstoffen gewonnen worden plots weigeren deze te exporteren vanwege politieke redenen, maar denk vooral ook aan een complete disruptie van de toeleveringsketen door bijvoorbeeld COVID-19. 
Dit is ernstig, want deze grondstoffen zijn van essentieel belang voor het draaiend houden van de moderne maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de productie van belangrijke elektronische machines zoals elektrische of hybride auto’s, maar ook militaire technologie zoals de F-35. Vaak hebben deze grondstoffen dus een hoge waarde, die zomaar flink kan stijgen als er plotseling extra onzekerheid rondom de levering ontstaat of kan dalen zodra er weer meer zekerheid is. Door in te spelen op deze stijgingen en dalingen kan mooi rendement behaald worden.

Rare Earth/Strategic Metals ETF

Waaruit bestaat die VanEck Vectors ETF dan precies? Het merendeel van deze zeldzame grondstoffen kent zijn oorsprong op het Aziatische continent, maar vrijwel overal ter wereld kan wel iets gewonnen worden. China is één van de grootste exporteurs van meerdere grondstoffen zoals bariet, magnesium of titanium, maar denk bijvoorbeeld ook aan Rusland, waar 40% van de totale palladium productie vandaan komt. Deze ETF is voornamelijk gevuld met metalen uit Azië en Oceanië met ruim 75%. Verder maakt Europa een kleine 10% goed en sluit het Amerikaanse continent af met 15%. 
Dit is geen gekke verdeling gezien de essentiële positie die het Aziatische continent, en in het specifiek China, geniet. Wereldwijd probeert elk continent toelevering voor zichzelf veilig te stellen, maar dit proces verloopt langzaam. China was in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor zo’n 90% van de totale productie van zeldzame en kritieke materialen. De spanning tussen China en de rest van de wereld groeit echter alleen maar en het is dan ook niet gek dat de waarde van deze ETF de afgelopen tijd ook gestegen is. Met het uitblijven van echt mondiale samenwerking, lijkt deze groei dan ook nog niet ten einde te zijn. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Een gouden belegging?

Kritieke grondstoffen zijn dus grondstoffen die van essentieel belang zijn voor het functioneren van een maatschappij, maar toch omringt zijn met onzekerheid. Het leveringsproces is onzeker en de productie ervan is beperkt wat zorgt voor wereldwijde schaarste en precies dit geeft de grondstoffen hoge waarde. Met plannen voor het verzekeren van de levering van deze metalen wordt gepoogd dit probleem op te lossen, maar vooralsnog met weinig succes. Daarom is een belegging in een ETF die deze metalen volgt ook bijna niet meer dan logisch, al helemaal als je onthoudt dat de vraag naar deze metalen alleen maar toeneemt. Desondanks blijven wij de situatie goed in de gaten houden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer kijken aandachtig naar de ontwikkelingen in dit gebied en houden u op de hoogte.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine