In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de sierteeltbranche met u bespreken en de vooruitzichten hiervan.
Sinds het coronavirus zijn intrede in Nederland heeft gedaan, heeft de economie zware klappen gekregen. De op twee na grootste exportsector van Nederland, namelijk de sierteeltbranche, is hier geen uitzondering op. De trotse Nederlandse telers hebben door een mondiaal dalende vraag dieprode cijfers getoond in het begin van 2020. Zal de Keukenhof de deuren voorgoed sluiten? Wat anders een grote trekpleister is gevuld met toeristen uit binnen- en buitenland, heeft nu de toegangspoorten moeten sluiten en staat er maar somber bij. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee op een financiële excursie door normaliter de meest kleurrijke bloemenvelden van Nederland.
Allereerst, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de staalsector, kunnen de producten van de sierteeltsector niet erg lang opgeslagen worden. Na korte tijd zullen de eens zo mooie gewassen hun kleur namelijk verloren hebben. De 150.000 actieve mensen in de Nederlandse tak van deze branche hebben dus een belangrijke taak, zij kunnen het zich niet veroorloven om achter de feiten aan te lopen. Toch raakt de crisis de geurrijke branche juist in wat normaal de meest winstgevende periode zou zijn, met een gemiddelde omzet van zo’n €200 miljoen per week.
Helaas zit het niet mee, merkt ook Royal FloraHolland op, de grootste bloemenveiling ter wereld. De directeur van de bloemenveiling voorspelt dat veel sierteelt bedrijven zullen verwelken tijdens de crisis. Vooral de relatie met het buitenland is op gespannen voet, meldt de woordvoerder van de royale veiling, omdat in landen als Spanje echt alles op slot zit en men alleen nog maar naar de supermarkt mag. Bloemetjes staan daarom niet bovenaan het boodschappenlijstje van de Spaanse consumenten en vele groothandelaren annuleren hun bestellingen. Dit leidt uiteraard tot onenigheid met de exporteur en FloraHolland stelt dat dit probleem samen aangepakt moet worden, een samenwerking tussen koper en verkoper dus. Het gevolg zal anders zijn dat er straks misschien wel kopers zijn, maar geen kwekerij om het van te kopen. In Nederland zijn de corona maatregelen minder streng, dus bij ons ligt het net wat anders. Een bloemetje kopen voor een familielid is dus nog steeds mogelijk, voor een daling van afnemers uit eigen land hebben onze kwekerijen dus minder te vrezen. Bent u benieuwd naar wat Wierda voor uw vermogen kunnen betekenen, lees hier meer.
Ook de kwekerijen in het buitenland hebben het zwaar. Bloemenkwekerij Nini Flowers uit Kenia bijvoorbeeld moet ook de gevolgen onder ogen zien van de ineenstorting van de markt. Het Afrikaanse bedrijf had de gewassen reeds geoogst toen de coronacrisis toesloeg en zij door een gebrek aan vraag zich van de bloemen hebben moeten ontdoen. Een steek in het hart voor de 150.000 werknemers op de Keniaanse bollenvelden, die nu moeten vrezen voor hun baan en financiële welzijn. Hoewel het vaker voorkomt dat bloemen het tikken van de klok niet overleven in deze sector, is het moeten opgeven van een complete oogst simpelweg omdat men het niet kwijt kan, een stuk zwaarder.
Gelukkig is het niet één en al slecht nieuws voor de sector. In Nederland kwam het kabinet onder andere de sierteeltsector tegemoet met een een steunpakket van €650 miljoen. Dit zou circa 70% van de omzetschade moeten dekken. Deze omzetschade komt voornamelijk doordat een groot deel van de exportmarkt nu is weggevallen. Dit betekent echter nog wel dat de sector de resterende 30% omzetschade zelf zal moeten overbruggen. Wellicht dat ook deze economische schade nog verder gecompenseerd zal worden. De Europese Commissie heeft namelijk aangekondigd de sector te steunen door alle onverkochte voorraden voor een halfjaar op te kopen, met ingang van april. Dit besluit werd genomen op aandringen van de landbouwministers. Bent u benieuwd hoe het rendement van Wierda het over de jaren gedaan heeft en hoe het zich nu ophoudt? Lees dan hier verder.
2020 zal als een slecht jaar in de boeken gaan voor de sierteeltbranche. Niet alleen treft de crisis de Nederlandse telers zwaar, maar ook talloze buitenlandse bedrijven worden hard geraakt. Een echte oplossing om van de oogst af te komen, is er nog niet. Wel worden er grote bedragen vrijgemaakt om de vele betrokken bedrijven enigszins te kunnen ondersteunen. Grote namen als Royal FloraHolland vrezen het ergste, namelijk dat het overgrote deel van de sector het niet zal overleven. Hoe de situatie daadwerkelijk uit zal pakken, zal vanzelf duidelijk worden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen goed in de gaten en zij zullen u als eerste op de hoogte stellen.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: