Hoewel de titel van dit artikel terug kan slaan op veel verschillende onderwerpen, was het de bedoeling de aandacht van de beleggers te richten op de auto en in het specifiek de ontwikkelingen op de beurs omtrent de auto industrie. Zoals velen van jullie ongetwijfeld zullen weten, wordt er dag in dag uit gediscussieerd over het verminderen van de uitstoot van CO2 en de overige klimaatdoelen. Het zal voor u dan ook vast geen verrassing zijn dat het woord “waterstof” maar liefst 182 keer wordt genoemd in het klimaatakkoord. Waterstof heeft veel mogelijke toepassingen en het is een milieuvriendelijke brandstof. De schone brandstof heeft potentie om een grote rol te spelen in diverse toekomstscenario’s.
Maar hoe realistisch is dat beeld op het moment van spreken? In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u daarom meenemen en uitpluizen of waterstof de weg naar de toekomst is, zowel voor op de beurs als daarbuiten.
Tegenwoordig is het zo geregeld dat bijna alle bezitters van een auto eens in de zoveel tijd moeten tanken. Hetgeen wat ze dan bijvullen is ofwel (aard)gas, benzine of diesel. Niet alleen worden natuurlijke landschappen aangetast om gas en olie te winnen, ook het vervoer van de delfplaats naar de plek waar de brandstoffen gebruikt worden, zorgt voor uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast komt er nog eens bij dat op een gegeven moment in de toekomst de aanvoer van gas en olie zal stoppen. De aarde is geen onuitputtelijke bron met oneindige voorraden aan delfstoffen. Een goede oplossing om onze reeds gemaakte CO2-voetafdruk tegen te gaan, is door gebruik te maken van waterstof. Auto’s laten draaien op deze vervanger heeft als voordeel dat auto’s zorgen voor minder geluidsoverlast en het draagt minder bij aan luchtverontreiniging. Sterker nog, de bron is zo goed als onuitputtelijk aangezien er alleen water en energie nodig is om waterstof te creëren. Het nadeel aan het gas is dat het een lage dichtheid heeft. Dit betekent dat het gas veel ruimte inneemt, zodat het opslaan nog een puntje van aandacht vergt. Maar u kent het spreekwoord: elk voordeel heeft zijn nadeel. Al met al lijkt waterstof de gouden brandstof voor de toekomst.
Het verloop van de beursgeschiedenis laat ons een duidelijk patroon zien met betrekking tot innovaties. Elke keer als er iets nieuws wordt uitgevonden, is het maar een kwestie van tijd totdat bedrijven op de beurs zich gaan specialiseren in deze nieuwe technologie. Vaak zijn het zelfs beursgenoteerde bedrijven die voor de cruciale ontwikkelingen zorgen in ons leven. Zo is dat ook nu het geval. Nel Hydrogen heeft namelijk alle pijlen gericht op het specialiseren in waterstof als brandstof. Het Noorse bedrijf werd opgericht in 1927. Vanaf dat moment was Nel Hydrogen al in de weer met waterstof. Niet om het te laten fungeren als brandstof, maar voor andere mogelijkheden zoals in de landbouw. Pas in het begin van de 21e eeuw, toen bekend werd dat het CO2 gehalte in de lucht problematisch werd, werden de zinnen van Nel Hydrogen verzet. In de afgelopen jaren heeft het innoverende Nel Hydrogen samenwerkingsverbanden afgesloten met onder andere Hyundai en Nikola Motors. Uit de jaarrapporten van Nel Hydrogen blijkt dat het bedrijf ieder jaar groeit, met maar liefst een groei van 25% in 2018 en een groei van ongeveer 40% in het eerste kwartaal van 2019. Dit gaat gepaard met goede resultaten. Daarnaast heeft Nel Hydrogen zijn grondgebied uitgebreid door een vestiging te openen op het Aziatische continent. Vanuit het perspectief van de belegger misschien waard om een oogje bij Nel Hydrogen in het zeil te houden op de beurs. Maar juist nog waardevoller om de ontwikkelingen uit de gehele sector bij te houden. Het kan de uitweg naar een betere toekomst worden.
Lees hier meer over beleggen in Artificial Intelligence.
Nu is het voor de belegger goed om te weten dat bedrijven innoverend zijn in de brandstofsector. Maar is het doel, dat zulke bedrijven tot realiteit willen brengen op de beurs, ook daadwerkelijk haalbaar? Als we onze snelwegen binnenkort vol willen hebben met auto’s die rijden op waterstof, dan moet er nog heel wat gebeuren. Voordat deze metamorfose kan plaatsvinden zal er ten eerste een efficiëntere manier moeten worden bedacht om de brandstof waterstof te vervoeren. Ten tweede heeft het huidige proces waaruit waterstof gevormd wordt een zeer laag rendement, dit zorgt voor hoge kosten bij de productie. Als laatst wordt waterstof vaak gezien als een gevaarlijke stof. Zeker met eerdere gebeurtenissen waarbij zeppelins explodeerden, is het nu in de wet zo geregeld dat er nog weinig mag gebeuren met waterstof.
Lees hier meer over beleggen in internetbeveiliging.
Anno 2019 zijn ontwikkelingen met het relatief duurzame waterstof vol aan de gang. Bedrijven zoals Nel Hydrogen proberen naar oplossing te zoeken om de barrières, waar we nu tegenaan lopen, op te heffen. Zodra we ons ontdaan hebben van die problemen, zal waterstof een van de sleutels tot de energietransitie zijn. De verwachtingen zijn hooggespannen. Maar de nadelen die nog kleven aan dit goedje zorgen ervoor dat waterstof nog niet klaar is om de rol van olie in de auto-industrie en op de beurs over te nemen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u op de hoogte van de meeste recente ontwikkelingen op deze markt.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: