Sinds er banken zijn, zijn er bankovervallers. Sinds er kluizen zijn, zijn er krakers. Sinds het internet er is, zijn er hackers. Hackers die systemen binnen proberen te komen, gegevens proberen te stelen of het doen voor spionage doeleinden. Wat in ieder geval zeker is, is dat deze mensen een gevaar vormen voor de gebruikers van het internet en sinds iedereen afhankelijk is van het internet is er een markt ontstaan die de minder intelligente types op het internet helpen met het beschermen van hun data en hun privacy: de wereld van de internetbeveiliging.
De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer weten hier alles van en zij vertellen u graag alles over de interessante en winstgevende markt van de internetbeveiliging en over de toekomst van de deze sector.
Internetbeveiliging is er natuurlijk in vele soorten en maten. Niet alleen is het er voor verschillende apparaten, softwares en klanten. In dit artikel hebben we het vooral over de markt van bedrijven die andere bedrijven helpen hun gegevens en dataverkeer zowel intern als extern te beschermen. Het is een relatief nieuwe en onbekende markt, maar zeker geen kleine. Er wordt geschat dat de markt van de internetbeveiliging in 2018 150 miljard dollar waard was. Dezelfde rekenaars verwachten de komende vier jaar een groei naar 230 miljard dollar. Waar het internet iets vrij onzichtbaars is en lastig te begrijpen, is internetbeveiliging dat net zo. Laten we daarom om deze markt wat beter te kunnen begrijpen een specifiek voorbeeld van een bedrijf erbij pakken: Akamai.
Het begon voor dit bedrijf allemaal in 1998 op een technologie-toernooi voor studenten in Cambridge, Massachusetts. Daar presenteerde een groep studenten een techniek genaamd ‘consistent hashing' die er kortweg voor zorgt dat machines onderling taken makkelijker, efficiënter en sneller kunnen verdelen. Toen ging het snel voor Akamai. Enkele zeer succesvolle zakenmannen sloten zich aan bij het plan van deze jonge ‘technerds’ waaronder Paul Sagan van Time inc. en George Conrades. Zo stond er in april 1999 een volledig nieuwe service voor bedrijven op de markt. In 2001 stonden ze al in de Russell 2000, een bekende beursindex in de VS. In 2013 had dit bedrijf vervolgens al een omzet van 1.37 miljard dollar. Vijftien jaar na het technologietoernooi.
Inmiddels bezit het bedrijf zo’n 240.000 servers in 120 verschillende landen en biedt het vele verschillende diensten aan van internetbeveiliging. Zo zorgen ze er inmiddels ook voor dat bedrijven sneller en veiliger websites en bestanden kunnen downloaden, het versleutelen van data, het kunnen (laten) monitoren van verschillende computers binnen je bedrijf en nog veel meer. Ze leveren diensten aan bedrijven zoals Al Jazeera, Microsoft en Apple. Dit bedrijf is, net als de markt van de internetbeveiliging, inmiddels dus wel een flink stuk meer dan een techniekproject geworden.
Lees hier meer over elektrisch rijden en de kansen daarvan.
Dat dit dus een sector is die de afgelopen jaren enorm is gegroeid, moge duidelijk zijn. De vraag die voor de belegger overblijft is alleen: blijft dit zo goed gaan? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk de markt van het internetbeveiligen niet één op één te verbinden met het gebruik van internet. Het internet zal de komende decennia namelijk explosief blijven groeien. Nu mensen in Zuid-Amerika, Azië en Afrika ook allemaal toegang zullen krijgen tot het ‘wereldwijde web’ door onder andere projecten van Facebook, maar ook door hun groeiende welvaart is er geen enkele onderzoeker die zegt dat het internet zijn limiet heeft bereikt. Bovendien neemt niet alleen het aantal gebruikers toe, maar ook de intensiteit dankzij het ‘internet der dingen’. Wij in Nederland zijn namelijk bezig onze auto’s, lampen, verwarmingen, keukens en dergelijke allemaal aan te sluiten op het internet. De groei van het gebruik van het internet is dus nog lang niet voorbij. Het mooie van de markt van het internetbeveiligen is alleen dat het niet alleen deze particuliere gebruikers bereikt, maar ook de grote bedrijven.
Lees hier meer over de technologie van 5G.
Bedrijven die steeds vaker erachter komen hoe belangrijk het wel niet is veilig om te gaan met hun data. Neem het schandaal van Cambridge Analytica en Facebook, waarbij de gegevens van miljoenen buit werden gemaakt en miljoenen euro’s aan boetes werden uitgedeeld. Alleen in Nederland al zijn er zo enorm veel bedrijven die (langzaamaan) ontdekken hoe belangrijk het beveiligen van hun online gegevens wel niet is. 59% van de ondernemingen is er nog niet aan, maar dat was 80% in 2016. Bovendien krijgt 40%, volgens conservatieve schattingen, van de Nederlandse ondernemingen te maken met cybercrime. Nationaal en internationaal is de markt van het internetbeveiligen zo een gigantische en enorm potentievolle markt, waar wij van Wierda en Partners graag in beleggen. Waagt u de sprong en surft u mee?
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: