Tapering: wat is het en wat doet het?

Gepubliceerd op 2 oktober 2021

In dit artikel leggen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u precies uit wat ‘tapering’ inhoudt en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Tapering

Om zonder al te veel kleerscheuren door de coronacrisis heen te komen, hebben overheden over de hele wereld grote hoeveelheden geld extra geïnvesteerd. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse centrale bank, de Fed, die momenteel maandelijks voor zo’n $120 miljard aan staatsleningen en gedekte hypotheken opkoopt. Hierdoor wordt de hoeveelheid geld in omloop vergroot met de bedoeling om de economie te stimuleren. Dit lijkt grotendeels gelukt te zijn. Inmiddels naderen we het einde van de coronacrisis en klimt de economie alweer uit het dal van maart 2020. Het afbouwen of zelfs stoppen van een centrale bank met deze stimulatie noemen we ‘tapering’, en het zal naar verwachting niet lang meer duren voordat hieraan begonnen wordt. Vandaag leggen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u precies uit wat ‘tapering’ inhoudt en wat de mogelijke gevolgen hiervan zijn.

Wat is tapering?

Nu wereldwijd het aantal gevaccineerden flink omhoog schiet en de groepsimmuniteit in zicht is, worden steeds meer maatregelen versoepeld. Op zijn beurt zorgt dit natuurlijk voor een snel economisch herstel. Door dit rooskleurige vooruitzicht, neemt de kans toe dat de centrale banken wat meer de vinger op de knip gaan houden in hun monetaire beleid. Hier komt tapering voor het eerst in beeld. Het idee achter tapering is dat centrale banken niet altijd de economie hoeven te ondersteunen. Zodra alles weer wat meer terug naar het oude gaat, zal ook de economie weer op eigen poten kunnen staan. Kapitaalinjecties in de economie zijn dan niet meer nodig en kunnen deze dus worden teruggebracht naar het oude niveau.

De gevolgen van tapering

Tapering is doorgaans niet geliefd onder beleggers. Dat is ook logisch. Ondanks de klim uit het coronadal die we nu maken, zal het wegblijven van staatssteun toch een economische klap kunnen veroorzaken. De snel herstellende economie leidt op dit moment echter tot inflatie van een hoger dan gemiddeld niveau. Over het algemeen proberen overheden en centrale banken dit weer tegen te gaan d.m.v. het verhogen van de rentes en het terugbrengen van andere stimuleringsprogramma’s. Hierdoor zou sparen namelijk weer aantrekkelijker moeten worden, waardoor er op zijn beurt weer minder geld in circulatie zal zijn in de economie, wat de inflatie tegengaat. Het verhogen van de rentes is iets waar centrale banken als de ECB over de afgelopen jaren hun vingers niet aan gebrand hebben. Bij veel banken in Nederland is er op dit moment zelfs sprake van een negatieve rente vanaf een bepaald gestald vermogen bij de bank.
Toch komt dit niet echt als een verrassing. Het was immers al lang duidelijk dat het goedkope geld niet voor altijd zou blijven en dat we, zodra het einde van de coronacrisis in zicht kwam, uiteindelijk weer terug naar het oude normaal zouden moeten. Uit onderzoek van de investeringsbank Goldman Sachs blijkt dat de grotere beleggers verwachten dat het tegen 2023 uit is met de pret qua steun. Deze verwachtingen zouden nu al in de koersen verwerkt moeten zijn, wat het risico op een mega correctie op de beurs vermindert.
Het afbouwen gaat komen, maar dit hoeft niet te betekenen dat alle beleggingsportefeuilles ineens flink in waarde gaan dalen. De eerder genoemde verwerking van het taperen in de huidige koersen is natuurlijk al een verademing die de schade flink zal beperken, maar er liggen ook weer andere kansen. Zo zal bijvoorbeeld het rendement op staatsobligaties weer oplopen. De investeringsbank UBS verwacht zelfs dat het rendement op de tienjarige staatsobligaties van de VS nog in 2021 zal oplopen tot 1.8%, terwijl die op dit moment nog op 1.5% staat. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Waar liggen de kansen?

Waar het in de VS dus al vrij vast staat dat de Fed binnenkort gaat beginnen met taperen, hebben we in Europa nog iets langer de tijd. Hier verwachten de analisten dat er in december begonnen zal worden met het afbouwen, maar dit zou eventueel nog uitgesteld kunnen worden naar de eerste maanden van 2022. 
Beleggers kunnen toch ook profijt hebben van tapering. Nu de aankondiging van het tapering al lang en breed verwacht wordt en alleen officieel nog naar buiten moet komen, hebben beleggers genoeg tijd om hun portfolio’s aan te passen naar een risicobestendiger alternatief. Bovendien is het ook erg aannemelijk dat het taperen alleen op de korte termijn een volatiele beurs zal creëren. Na een aantal correcties, wordt verwacht dat de aandelenkoersen weer terug zullen gaan naar normaal en dat bijvoorbeeld ook het aanschaffen van veiligere aandelen en effecten weer meer zal renderen voor de beleggers, zoals de eerder genoemde staatsobligaties. Wilt u weten hoe Wierda en Partners Vermogensbeheer naar de toekomst kijkt? Lees hier dan meer over onze visie.

Conclusie

Dat er tapering zal plaatsvinden in de nabije toekomst staat zo goed als vast, de mate waarin het de beurs gaat beïnvloeden echter nog niet. Tapering wordt al een tijdje verwacht en het effect hiervan zal dus waarschijnlijk ook al deels verwerkt zijn in de koersen en beurzen. Desondanks zullen correcties onvermijdelijk zijn. Het is de vraag echter hoe heftig deze zullen zijn en hoe lang ze zullen duren. Op de lange termijn wordt echter wel verwacht dat tapering ertoe zal leiden dat de beurs stabieler zal zijn. Momenteel kan het kleinste nieuwtje over het coronavirus en de vaccinaties immers nog steeds roet in het eten gooien. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer blijven de ontwikkelingen rondom tapering in de gaten houden en rapporteren aan u waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine