Alles wat je koopt deze dagen lijkt wel uit China te komen. Kleding, telefoons, stoffen en specerijen worden uit China gehaald. Maar dit is niet het enige: China koopt het ene bedrijf na het andere bedrijf uit Europa over, met als voorbeeld het Zweedse autobedrijf Volvo. Het land China is afgelopen jaren enorm gegroeid op economisch en politiek vlak en begint de pingpongbal van het rijke Westen terug te slaan. Maar moeten we dit zien als een echte wedstrijd, waarbij China een gevaar voor onze aandelen vormt, of kunnen we dit zien als een vriendschappelijk potje tafeltennis, waarbij wij China beschouwen als kans om in te beleggen en winst mee te behalen? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u in dit artikel wegwijs maken in de Oriënt en haar beleggingswereld.
De pingpongdiplomatie tussen het Westen en China begon in 1971, midden in de Koude Oorlog. China, de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten hadden namelijk onenigheid over de oorlog in Vietnam. Volksrepubliek China had al decennia lang geen contact gehad met het Westen, maar besloot door het uitnodigen van Amerikaanse tafeltennissers de band tussen hen weer te verbeteren. En vanaf toen begon het balletje te rollen. China haar loonkosten lagen in eerste instantie beduidend lager dan de onze, waardoor het aantrekkelijk werd om een deel van productieprocessen te verplaatsen naar China. Inmiddels heeft China zich al verder ontwikkeld op zowel economisch als politiek vlak en het wordt nu gezien als hét groeiland van de 21e eeuw. Niet alleen de export van China is erg gestegen, maar ook de binnenlandse markt ontwikkelt zich razendsnel. Zo is het BBP van China gedurende 2018 met 6,4 procent gestegen, een cijfer wat de Verenigde Staten niet kon evenaren. De importcijfers van China zijn ook al een aantal jaar aan het dalen. Dit is goed nieuws, want dit betekent dat China steeds meer zelf gaat produceren. De vraag die hierdoor gesteld mag worden, is of investeren in Chinese bedrijven een kans is voor beleggers in Nederland, of juist een gevaar.
Lees hier meer over het aandeel Euronav, reus in de scheepvaartindustrie.
Elke belegger zich van tevoren afvragen of de kans dat zijn investering winstgevend gaat worden ook reëel is. Wat betreft China, kan de belegger dit snel doen, China’s marktaandeel stijgt namelijk steeds meer, dus de kans is aanzienlijk dat deze investering winstgevend is. Niet is beter voor de belegger dan groeiende markten. Waarin China zich nog meer onderscheidt, is het groeitempo van de markten. Europese en Amerikaanse markten groeien ook wel, maar deze markten lijken uitgespeeld. Ze zijn bijna verzadigd en de winsten zijn niet meer uitzonderlijk hoog, dit komt onder andere door het niet meer sterk groeiende aantal inwoners in het westen. Bij de Chinese markten is er daarentegen nog wel heel veel mogelijkheid om winsten te vergroten. China, met een potentiële afzetmarkt van iets minder dan 1,4 miljard mensen, neemt nog steeds in aantal inwoners toe. Dit is een groot pluspunt voor de markten, en dus ook een pluspunt voor de Nederlandse belegger. Voor groene investeerders is China al helemaal aantrekkelijk. Deze sector maakt ook een enorme groei door.
China haar regering heeft de pingpongbal vaak misgeslagen, ze staat niet goed in de boeken aangeschreven. Zo staat de economie bekend om zijn ondoorzichtigheid, vanwege de grote bemoeienissen van de Chinese regering. Dit zou natuurlijk invloed hebben op het beleggen in Chinese bedrijven, want de regering is met haar beleid cruciaal voor een economie. China heeft echter grote overwinningen geboekt op politiek vlak. Zo heeft China een ontwikkelingsstrategie opgesteld in 2013 met de naam ‘De Nieuwe Zijderoute’. Het plan is gericht op de verbinding en de samenwerking met Euraziatische landen. Er zijn maar liefst 68 landen betrokken bij dit infrastructurele project, die gezamenlijk ongeveer 65 procent van de wereldbevolking huishouden. China stelt zich dus wel degelijk meer open en breidt hiermee haar invloedssfeer uit, waardoor het risico van investeren in Chinese bedrijven daalt. Zelfs met een handelsoorlog met de VS, is China nog steeds een erg interessant land om in te beleggen.
Lees hier meer over de halfgeleider- en chipsector.
Al met al kent beleggen in China dus vele voordelen. Het land maakt een enorme groei door op politiek en economisch gebied. China heeft dus een grote kans om goed uit deze tafeltenniswedstrijd te komen, want haar markten groeien, het politieke klimaat lijkt te verbeteren voor buitenlandse investeerders en de winsten op deze beleggingsmarkten zijn hoog. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat we het grote gele ‘gevaar’ in de Oriënt niet moeten zien als gevaar, maar als mooie kans om een vriendschappelijk potje tafeltennis te spelen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer blijven de ontwikkelingen met betrekking tot China nauwlettend in de gaten houden.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: