Shell: De Nederlandse olie grootmacht

Gepubliceerd op 28 november 2020

Een paar maanden geleden zag de toekomst er voor Shell heel anders uit dan op het moment. Destijds probeerde Shell uit een diep dal te kruipen, letterlijk en figuurlijk.

Normaal_ShellV2 - Header

De olieprijs stond historisch laag en er leek maar geen einde aan te komen. Shell had, net als alle andere bedrijven, een behoorlijke klap gekregen door de coronacrisis en heeft er redelijk lang over gedaan om hiervan te herstellen. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte brengen van de huidige staat van het aandeel. Klik hier voor de actuele Shell koers.

​Corona klappen

Eén van de sectoren die wegens de corona crisis flink te lijden heeft gehad, is de oliesector. Shell is dan zeker ook niet gespaard gebleven. Net als vele andere bedrijven in de oliesector heeft Shell het zwaar te verduren gehad doordat het aantal reisbewegingen dat men maakte aanzienlijk gedaald was door de coronacrisis. Als gevolg hiervan daalde ook de vraag naar olie. In het eerste kwartaal, nog voordat de coronacrisis zijn volledige vorm had bereikt, had de koers van Shell overigens ook al een dalende trend ingezet. Toen de crisis in het westen zijn intrede kwam deze dalende trend alleen maar in een stroomversnelling terecht. In deze periode heeft Shell een historisch dieptepunt bereikt van een koers onder de €10. Toen de wereld in het begin van het tweede kwartaal goed kennis had gemaakt met corona, leek de koers van Shell de weg omhoog weer gevonden te hebben. Dit was echter van korte duur. Ongeveer vanaf juni heeft de koers van Shell weinig positieve dagen gekend.  Als gevolg van deze crisis heeft Shell bovendien aangekondigd dat ze eind 2022 ongeveer 9000 banen geschrapt willen hebben. Dit zou per jaar ongeveer €2 miljard moeten besparen. Wilt u weten hoe het eerste halfjaar van 2020 eruit zag voor de beurs? Lees dan hier verder. 

Op de weg terug

Waar Shell vanaf juni zich in een dalende trend begaf, is hier eind oktober weer een einde aan gekomen. Waar de koers eind oktober nog rond de €10 stond, staat die nu op grofweg €15. Ofwel, de koers is in een maand tijd met circa €5 toegenomen, wat neerkomt op een stijging van zo’n 50%. Dit is het gevolg van een aantal ontwikkelingen, zowel binnen het bedrijf als globaal. Het eerste herstel kwam nadat Shell de dividenduitkering met 4% verhoogde en de toekomststrategie bekend maakte. Dat Shell de dividenduitkering weer verhoogde was voor veel beleggers een goed teken. Na het eerste kwartaal had Shell namelijk nog besloten om het dividend te verlagen, iets wat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer was gebeurd. Dat Shell dus nu weer de dividenduitkering verhoogde was voor veel beleggers een teken dat het weer de goede kant op ging met Shell. Dit nieuwsbericht van Shell zelf resulteerde dan ook in een stijging in de aandelenkoers. De ‘grote klapper’ voor Shell kwam echter op 6 november. Toen werd namelijk namelijk bekend gemaakt dat de pharmaceuten Pfizer en BioNTech succesvol een vaccin hadden ontwikkeld dat voor meer dan 90% effectief zou zijn. De euforie als gevolg van dit nieuws was overal terug te zien; op ieder journaal ging het over het vaccin, social media stond er vol mee, in de talkshows was het het gesprek van de avond en in de huiskamers werd er opgelucht adem gehaald. De beurzen bleven niet achter en de prijzen van aandelen schoten omhoog. Het aandeel Shell profiteerde hier ook gigantisch van en steeg als gevolg hiervan al direct met meer dan 10%. Het optimisme met betrekking tot een potentieel vaccin heeft de afgelopen weken de beurzen gedomineerd, met positieve gevolgen voor Shell. Al helemaal toen na Pfizer en BioNTech ook andere pharmaceuten aankondigden dat hun vaccins werkzaam bleken te zijn. Zodra er namelijk eenmaal een werkzaam vaccin is dat gedistribueerd kan worden over de gehele wereld, is het slechts een kwestie van tijd voordat ook het aantal reisbewegingen weer toeneemt en daarmee de vraag naar de olie van Shell. De realiteit is echter dat op dit moment in veel landen het aantal coronabesmettingen weer oploopt en er nieuwe lockdowns worden afgekondigd, of dat de oude verlengd worden. Logischerwijs helpt dit de koers van Shell niet, wat ervoor zorgt dat de koers van Shell na het nieuws over het vaccin op dit moment weer lijkt te stabiliseren. Wilt u weten wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer in het verleden zijn geweest? Lees dan hier verder.

​Verwachting op de korte termijn

Ondanks de huidige crisis en de afnemende vraag naar olie is de verwachting dat Shell er bovenop komt. Zowel op de korte als de lange termijn wordt er een groei verwacht voor het aandeel Shell. De adviezen wat betreft het aandeel luiden dan ook allemaal hetzelfde: kopen, kopen, kopen. Nu Shell uit het diepste dal lijkt te klimmen, kan het weer omhoog kijken. Op de korte termijn zal de vraag naar olie wél groeien, omdat mensen weer meer reisbewegingen mogen maken, waardoor er meer brandstof nodig is wat zal resulteren in een stijgende vraag naar olie. In de tussentijd kan het bedrijf zich focussen op de toekomst en de groene energiebronnen. Een bedrijf wat al helemaal voorbereid is op een duurzame toekomst is het aandeel Avantium. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Neem dan hier een kijkje.

​Uit een ander vaatje tappen

Ondanks dat de verwachting is dat de vraag naar olie op de korte termijn zal toenemen, geldt dit niet voor de lange termijn. De vraag naar groene energie zal juist stijgen en de vraag naar olie afnemen. Shell is zich hier ook van bewust en is zich aan het voorbereiden op deze verandering. Binnen de sector is er geen enkel ander bedrijf dat zich meer inzet voor groene energie dan Royal Dutch Shell. Het doel van Shell is om in - of liever voor - 2050 emissie vrij. Om dit te realiseren investeert het Nederlandse bedrijf €5 miljard in biobrandstoffen, effectievere chemicaliën en de commercialisatie van waterstof. Hiermee hoopt het bedrijf de positie als marktleider te verstevigen en vergroten. Ondanks dat Shell over haar hoogtepunt is wat betreft olieproductie, maakt Shell zich geen zorgen over de toekomst. Wij hebben er dan ook al het vertrouwen in dat Shell zowel op de korte termijn, als op de lange termijn een gedegen aandeel is om in uw portefeuille te hebben. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent Royal Dutch Shell en de toekomst van de oliesector.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine