Sell in May and…

Gepubliceerd op 31 mei 2021

“Sell in May and go away but remember to come back in September”. Eerder schreven we al over deze beurswijsheid van beleggers. Toen gaven we al aan dat er zeker een trend zichtbaar is die aandelen minder laat stijgen tijdens de periode mei-september.

Normaal_Sell May - Header

Het verleden biedt echter nooit complete garantie voor de toekomst. Het afgelopen jaar was dan ook geen standaard kalenderjaar. Een aantal maanden voor mei 2020 sloeg het coronavirus toe en doken de meeste aandelen pijlsnel naar beneden. Werkt zo’n beurswijsheid dan nog wel? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben onderzoek gedaan en vertellen u of de beurs zich ook tijdens een pandemie aan deze beurswijsheid lijkt te houden.

​De wijsheid in het kort

In het kort, instrueert deze wijsheid beleggers om tijdens de zomermaanden geen aandelen in bezit te hebben en deze pas weer in het najaar opnieuw in te kopen. Zoals eerder verteld, stamt dit gebruik uit het negentiende-eeuwse Engeland. Hier trokken de aristocraten tijdens de zomermaanden weg uit de drukke steden om zo de hitte te overleven op hun vakantie landgoed. Daardoor misten de grote steden het grote geld van deze rijke families. Zo rond half september op St. Leger’s Day keerden ze weer terug en kon het geld weer gaan rollen.  In de maanden mei tot en met september zou er minder geld omgaan in de beurs en zou er dus minder rendement op aandelen behaald kunnen worden. Het is daarom verstandiger voor beleggers, aldus de wijsheid, om uit te stappen in mei en weer in te stappen in september. In de tussentijd kan de belegger dan zijn voordeel doen met obligaties. Wilt u meer lezen over waar deze wijsheid vandaan komt? Lees dan hier verder.

​Hoe ging het dan in 2020?

Vorige keer concludeerden we dat de wijsheid in 2019 niet echt opging en dat de toekomst voorspellen toch altijd weer lastig blijkt. 2020 was ook een zeer bewogen jaar. Hoe accuraat was de beurswijsheid in een jaar getekend door een pandemie? 

Laten we allereerst eens kijken naar de AEX. Tijdens de jaarwisseling stond deze rond de 611 punten, na mooi gestegen te zijn in het beursjaar van 2019. Per 1 mei was van deze stijging echter nog maar weinig van over en stond de koers slechts enkele euro’s behalve 500. Het coronavirus zorgde er immers rondom maart voor dat vrijwel iedere index ter wereld eventjes kopje onder ging. Was een belegger dus in mei uitgestapt, volgens de wijsheid, dan had hij verlies geleden. Sterker nog, een groot deel van de klim van de AEX zou hij nog hebben misgelopen ook. In september was de koers namelijk alweer opgeklommen tot boven de €550. Dit zou dus allemaal gemist rendement zijn. Toch steeg de koers van de Amsterdamse index het hardst tussen november en december met dubbele cijfers. Ook de Dow Jones - de Amerikaanse equivalent van de AEX - daalde met ruim 10% tussen 1 september 2019 en 1 mei 2020. Andere beurzen volgden min of meer dezelfde trend. Hieruit kunnen we dus opmaken dat “Sell in May and go away” in 2020 niet de beste optie is geweest. Hoe zit het dan met de beurswijsheid in dit jaar? Daar vertellen we u zo meer over. Wilt u meer weten over wat de visie is van Wierda en Partners Vermogensbeheer? Lees dan hier verder. 

​Vooruitblik voor 2021

Historisch gezien geeft de beurs dus over het algemeen een lager rendement in de maanden mei tot september. De afgelopen eeuw lag het rendement in deze maanden gemiddeld dichtbij de 1%, terwijl de rest van het jaar gemiddeld wel 5% gehaald werd. Toch zijn er ook flink tegenvallende jaren geweest. Zo begon de beurskrach in 1929 vlak na september en ook de crash van 1987 begon in oktober. Zelfs bij meer recente crashes zoals de Kredietcrisis in 2008 kunnen we al beginnende dalingen aanwijzen in september. Het zou dus zo kunnen dat de beleggers, die nu verkopen, straks in oktober al hun net nieuw gekochte aandelen alweer zien dalen. Of de beurswijsheid zijn vruchten af zal werpen in 2021, is dus alles behalve zeker. Bovendien bevat de theorie van Sell in May één heel grote aanname, namelijk dat een belegger niet beter presteert dan de beurs op zichzelf. Iets wat de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer over het afgelopen jaren als wel degelijk mogelijk hebben bewezen. Lees hier meer over het rendement van ons over de afgelopen jaren.

​Sell in May?

We kunnen dus concluderen dat gezien de historische data er wel een trend van iets meer rendement heerst in de wintermaanden ten opzichte van de zomer. Dit betekent echter allerminst dat ‘sell in May’ ook dit jaar de beste optie is. Er zijn talloze factoren, zoals angst voor een crash of een pandemie, die het rendement van de beurs kunnen beïnvloeden. Het coronavirus liet in 2020 al zien dat ook tussen september en mei van alles kan gebeuren. De toekomst voorspellen is nou eenmaal onmogelijk en daarom is het ook lastig te zeggen hoe deze beurswijsheid in 2021 gaat uitvallen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de beurs in de gaten en houden u van de belangrijkste ontwikkelingen op de hoogte.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine