Sell in May and go away

Gepubliceerd op 5 juni 2019

"Sell in May and go away". De welbekende beurswijsheid van beleggers. Maar maakt deze spreuk wel waar wat hij belooft? In dit artikel zoeken onze beleggingsexperts het uit. 

Sell in May and go away header

De beste zes maanden van ons leven

Voor veel mensen op deze wereldbol behoren de maanden juli tot en met december tot de gelukkigste zes maanden van het jaar. Deze periode wordt namelijk meestal gekenmerkt door een tropische vakantie aan een wit zandstrand in een exotisch land. Vervolgens is er een gezellige tijd met Kerstmis om eens goed bij te praten met verre familieleden. Om het jaar tenslotte knallend af te sluiten, wordt er op de nacht van 31 december flitsend vuurwerk afgestoken om het volgende jaar in te luiden. Voor de beleggers steekt dit verhaal wat anders in elkaar. Zij willen zich liever identificeren met de welbekende beurswijsheid van beleggers: “Sell in May and go away”. De hamvraag is nu of deze spreuk wel waarmaakt wat hij belooft aan de beleggers. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u daarom meenemen en uitzoeken of deze beurswijsheid een feitelijkheid of een fabel is. 

De paardenrace neemt het voortouw

Dat vele beleggers op de beurs zich strikt houden aan de stelregel om aandelen te verkopen in mei en vervolgens enkele maanden langs de zijlijn te staan voordat ze weer beginnen met beleggen, staat vast. Maar hoe en door wie heeft deze beurswijsheid zijn intrede in de beleggerswereld gemaakt? Om deze vraag te beantwoorden, zullen we een stukje terug in de tijd moeten gaan. We bevinden ons nu in het negentiende-eeuwse Engeland. "Sell in May and go away, and come on back on St. Leger's Day” was een van de normaalste zaken van de wereld, het was niet weg te denken. Het was een bekende spreuk voor de groep aristocraten. De aristocraten zijn vaak rijke handelaren en behoren tot de regerende klasse van de samenleving. Normaalgesproken vertrokken zij uit Londen rond de maand mei, op weg naar hun vakantie landgoed. De reden was simpel. Ze wilden de heetste maanden van het jaar vermijden. Ergens in het midden van september op St. Leger’s Day keerden zij terug. Op deze dag werd de vijfde etappe van de jaarlijkse paardenrace gehouden, wat gepaard ging met het inzetten van geld op de deelnemers. Na maandenlang de beurs op de knip gehouden te hebben, kon het geld eindelijk weer rollen. Zo is de mythe ontstaan dat de beurs en haar aandelen door de spreuk ‘Sell in May and go away’ in de maanden mei tot en met oktober structureel lager presteert. 


Lees hier meer over hoe de bancaire sector de afgelopen crisis heeft doorgewinterd. 

De beurs volgt op de hoef

Als we deze situatie vertalen naar de moderne wereld waarin we nu leven, kunnen de deelnemers van de paardenrace vergeleken worden met de aandelen om in te beleggen. De aristocraten zijn dan de mensen op de beurs die beleggen in de aandelen. Er wordt hierbij voorgeschreven om de aandelen rond mei te verkopen, om vervolgens de zomermaanden onbelegd te blijven. In de tussentijd kunnen beleggers hun voordeel doen met obligaties. Pas in september moeten de beleggers weer terugkeren naar de aandelenmarkt. Op de beleggingsmarkt anno nu lijkt deze wijsheid ook reeds ingeburgerd te zijn. Uit onderzoek, waarbij gekeken is naar 109 verschillende aandelenbeurzen over de wereld, blijkt dat er zeker een seizoenseffect speelt. Volgens sommigen is dit logisch te verklaren. In de zomermaanden zijn ook de beleggers liever te vinden op het witte zandstrand of aan het zwembad in plaats van achter hun scherm op het werk. De beurs stagneert daardoor als het ware. Dit kan echter nooit waar zijn. Dit fenomeen gebeurt namelijk over op de wereld in hetzelfde tijdsbestek. De zomer begint op het zuidelijk halfrond in december. De beleggers daar gaan dus in mei helemaal niet op vakantie. Hoewel er wel een duidelijke historische trend zichtbaar is, geeft dat nog geen garantie voor de toekomst. 

Tussenstand van het jaar 2019

Nu is het voor de belegger goed om te weten dat er een trend aangewezen kan worden, maar zal de theorie ook werken in 2019? Aan het begin van elk kalenderjaar geven bedrijven een rapport uit over de verwachte toekomstige winsten. Door goede of slechte ontwikkelingen en innovaties wordt dit getal in de loop van het jaar bijgeschaafd. Toen 2019 eenmaal was begonnen, werden, mede door de verwachte crisis, deze bedragen al fors naar beneden gehaald. Als gevolg is er in de zomermaanden weinig tot geen ruimte om de waarde van aandelen te laten dalen. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het in mei niet rendabel is om uw aandelen te verkopen. Het principe waarop de hele theorie van aandelen verkopen in mei en later terugkopen is gebaseerd, gaat dan – helaas – niet meer op. Desondanks zijn er alweer ​media die voorspellen​ dat er een crisis in 2019 op ons staat te wachten.

Lees hier meer over hoe de verzekeraars de afgelopen crises hebben doorgeploeterd. 

Feitelijkheid of fabel

Het is moeilijk om te bepalen welke van de twee gezichten de juiste is voor deze theorie. Aan de ene kant zijn er bewijzen voor een zichtbare trend van de beurswijsheid. Aandelen doen het globaal gezien beter op de beurs in maanden voor mei dan de maanden na mei. Aan de andere kant moeten we ook niet vergeten dat alles wat in het verleden gebeurd is, geen garantie biedt voor de toekomst. Toeval speelt wellicht ook een rol. Van rijmende zinnen kan zelden worden verwacht dat ze fungeren als beleggingsadvies, maar “sell in May and go away” zou wel eens een uitzondering voor de beleggers kunnen zijn. Om te kijken of dit daadwerkelijk ook zo is, blijven de beursexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer aandacht schenken aan de zaken omtrent aandelen en ontwikkelingen op de beurs. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine