Saxo betaalt speelgeld voor BinckBank

Gepubliceerd op 18 december 2018

Drie jaar geleden rolde Binck zijn langverwachte strategie uit. “Wij willen meer van onze klanten dan enkel hun speelpotje” Zei topman Vincent Germyns destijds. BinckBank was groot geworden door klanten op eenvoudige wijze hun beleggingstransacties te laten uitvoeren. Helaas was er veel concurrentie dit trucje kon nabootsen en vaak tegen lagere kosten. Daarom moest Binck een allround beleggersbank worden.

Drie jaar later is er nog niet veel terecht gekomen van die strategie en is de beurskoers van BinckBank zelf weggezakt tot op speelgeldterritorium. Waar er voorheen nog €8 op de koersborden stond, was dat dit weekend gezakt tot €4. Dit trok, niet onverwachts, de aandacht van de Saxo bank.

Saxo bank

De Denen hebben €424 mln over voor BinckBank wat een premie van 35% op de beurskoers inhoudt. Wanneer er gekeken wordt naar het feit dat Binck al jaren met een terugloop van transacties en beheerd vermogen kampt, lijkt dit een pittig bedrag.

De winst is sinds 2016 teruggevallen tot ruim €30 mln, waar deze de jaren daarvoor nog comfortabel boven de €50 mln lag. Niet bepaald een groeibriljant voor de Denen dus.

De speeldoos van BinckBank

Toch heeft BinckBank twee leuke speeltjes in de speeldoos. Het eerste is de nogal conservatieve kapitaalpositie van de bank. Het bedrijf heeft een riante kapitaalratio van ruim 32%. De ratio zal niet onder de 20% zakken wanneer het bedrijf de huidige kapitaalpositie van €255 mln afbouwt naar €200 mln.

Het andere speeltje is het vastgoed van Binck. De bank bezit een pand op de Amsterdamse Barbara Strozzilaan, pal naast de bouwlocatie van medicijnagentschap EMA. Dit is een zeer gewilde locatie waar een prijs van €6500 per vierkante meter zeker niet ondenkbaar is.  Het pand van BinckBank is beslaat 10.000 vierkante meter en is daarmee €65 mln waard.

Uiteindelijke bod

Het FD doet een voorzichtige schatting en komt uiteindelijk uit op een bod van €309 mln voor de bank. Hierbij is er €55 mln aan kapitaal afgetrokken en een voorzichtige €60 mln voor het vastgoed.

En dan zijn de synergievoordelen nog niet meegenomen. Beide banken zijn actief in Frankrijk en Italië. Hierdoor kunnen in beide landen de overhead- en marketingkosten worden weggestreept, wat €5 mln oplevert. ING schat de totale besparing op €17 mln, het FD op €13 mln.

Na betaling van belasting, ongeveer €3 mln, kan er €10 mln aan de verwachte nettowinst van ongeveer €33 mln worden toegevoegd.

Wanneer we op die manier kijken naar het bod, betalen de Denen iets meer dan zeven keer de nettowinst voor BinckBank. En hoewel de trend bij de bank dalende is, gaat dit wel heel traag. De Denen kunnen dit nog wel 7 jaar op deze manier uithouden.

Je kunt dus wel zeggen dat de Denen speelgeld betalen voor BinckBank.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine