Een bedrijf dat minder bekend is in het land van giganten der technologie is Qualcomm. Waarschijnlijk komt deze naam u niet bekend voor of zult u erg diep in uw geheugen moeten graven om hem te vinden. Dit bedrijf is echter van grote waarde voor bijvoorbeeld de smartphone-industrie en niet alleen dat. 5G is in opmars, en snel ook. Qualcomm heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in deze technologie en wordt dan ook gezien als een pionier op dit gebied. Maar er liggen ook andere partijen op de loer. Desalniettemin heeft Qualcomm dus meer dan genoeg potentie om een grote speler te worden als het 5G netwerk daadwerkelijk op grote schaal uitgerold gaat worden.
De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer nemen u mee door de opkomst van Qualcomm en laten u zien waarom juist Qualcomm de taak van 5G op zich kan nemen.
Qualcomm staat voor ‘QUALlity COMMunications’ en zoals elk bedrijf, begon Qualcomm ook klein. In 1986 had het slechts acht werknemers. Dit aantal groeide echter snel tot 620 in 1991 doordat één van hun producten, de Omnitracs (een satelliet communicatie systeem voor vrachtwagen bedrijven) erg populair was. Door dit succes had Qualcomm genoeg kapitaal om de sprong te maken naar mobiele netwerken. Na deze sprong, werd er veel gewerkt aan het 3G mobiele netwerk en later ook aan 4G. Tegenwoordig is Qualcomm ook erg actief in het ontwikkelen van chips voor mobiele telefoons onder de processornaam ‘Snapdragon’ en heeft het een leidende positie in de ontwikkeling van het 5G netwerk.
Qualcomm is dus één van de partijen die veel investeren in een nieuwe technologie voor mobiel verkeer, namelijk de 5G-verbinding. Dit is de opvolger van het 4G-netwerk en moet nog sneller en beter zijn dan zijn voorganger. Deze technologie staat echter nog in zijn kinderschoenen en het is dus de vraag wie dit technologische wonder groot weet te brengen. Naast Qualcomm is er eigenlijk maar één concurrent die het noemen waard is. Het Chinese bedrijf Huawei, dat naast de telecomindustrie ook een aandeel van 18.8% heeft in de Europese smartphoneverkoop. Dit bedrijf heeft eerder al meegewerkt aan de aanleg van het 4G-netwerk in Nederland en zou dus een logische keus zijn als opvolger. Waarom heeft Qualcomm dan nog steeds een kans?
Lees hier meer over beleggen in nóg een technologie van de toekomst: Artificial Intelligence.
Omdat Huawei van oorsprong een Chinees bedrijf is, betekent dit dat, door de gang van zaken in China, de Chinese overheid invloed heeft op het bedrijf. Doordat China steeds meer haar eigen burgers begint te controleren, groeit de angst dat ook het Westen straks wordt bespioneerd door de Chinese overheid. De kans zou dus bestaan dat China via de technologie van Huawei invloed zou kunnen uitoefenen op de Westerse wereld. Hierdoor is er dus discussie of Huawei wel het aangewezen bedrijf is om het 5G-netwerk aan te leggen. KPN, bijvoorbeeld, laat Huawei vrolijk haar 4G-netwerk vernieuwen in de randstad, maar andere partijen denken er anders over De kans is dus ook groot dat dit straks niet meer kan. Het wordt Huawei namelijk van alle kanten moeilijk gemaakt: De overheid gaat duidelijke eisen stellen aan de veiligheid binnen het telecom netwerk en Deutsche Telekom verbiedt Huawei zelfs in het kernnetwerk. Het volgt hiermee Vodafone, dat in Duitsland eerder al besloot Huawei uit zijn kernnetwerk te bannen.
Dit zijn mooie berichten voor Qualcomm, want dit maakt de weg vrij naar een leiderspositie op 5G-gebied. De 5G-hype is groot en Qualcomm profiteert hier nu al van. De aandelenkoers is gestegen, en blijft stijgen. Onlangs werd naar buiten gebracht dat Qualcomm ruim 200 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in 5G-startups. Dit betekent dat ze dus zullen pionieren op 5G-gebied. Qualcomm kan flink meer chips leveren aan smartphone fabrikanten en kan zo de recordomzet van 2018, $22,732 miljard, gemakkelijk overtreffen. De eerste geruchten rondom 5G in de nieuwe iPhone, noemen ook Qualcomm als leverancier van de 5G-modem voor de toestellen. De koers van Qualcomm profiteert ook meer van deze ontwikkelingen. Waar de beurs de afgelopen 5 jaar al een stijging zag in de koers van Qualcomm, zal deze aandelenkoers nog veel meer stijgen zodra Qualcomm daadwerkelijk 5G voor het grote publiek beschikbaar mag maken, een feest voor beleggers.
Lees hier meer over beleggen in de wereld van internetveiligheid.
Met de grote discussie rondom Huawei, lijken de toekomstige zendmasten straks vrij te zijn van Chinese technologie. 5G gaat hoe dan ook komen en alle 5G-vingers wijzen naar Qualcomm, en dat is niet gek. Met ervaring op het gebied van zowel 3G als 4G, heeft Qualcomm alles in huis wat nodig is om de leider te worden van het 5G-domein. De koersen stijgen al jaren geleidelijk, maar staan op het punt om omhoog te schieten. Het is nu slechts een kwestie van wachten tot de eerste Qualcomm-zendmasten de skyline gaan vullen en de beurs feest kan gaan vieren. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: