In dit artikel zullen de belegginsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer meekijken met u naar de stand van zaken omtrent de gevolgen van COVID-19 voor de economie en de toekomst.
Wij hoeven u niet langer uit te leggen dat niet alleen de Nederlandse economie, maar talloze economieën op mondiale schaal, stilliggen. De inwoners van Nederland en alle andere landen die getroffen zijn door het coronavirus houden letterlijk afstand van elkaar. Supermarkten doen hun best de klanten in banen te begeleiden door de winkel met behulp van winkelkarretjes. Andere niet-essentiële bedrijven hebben helaas de deuren moeten sluiten. Het onfortuinlijke gevolg hiervan is dat veel sectoren geen tot amper geld verdienen, met als goed voorbeeld de olie-industrie. Hoe staan bedrijven er nu voor door het coronavirus en hoe ziet de toekomst eruit? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer nemen u in vogelvlucht mee door de huidige omstandigheden.
De wereld heeft een flinke klap gekregen door de pandemie en het lijkt erop dat zij hier nog enige tijd de gevolgen van zal voelen. Overal om ons heen zien wij hoe het coronavirus ons dagelijks leven geleidelijk stil heeft gelegd. Talloze bedrijven die de gemiddelde consument anders frequent bezocht, hebben nu de deuren moeten sluiten, denk hierbij aan de horecaondernemingen. Wat begon als een virus in een vleermuis, zal gaan eindigen als een mondiale economische daling van 3%. Althans zo voorspelt het Internationaal Monetair Fonds, een VN-organisatie die alle ontwikkelingen in onze geglobaliseerde wereldeconomie in de gaten houdt om zo landen advies te geven over hoe ze met een crisis als deze om kunnen gaan. Het was ook het IMF die met de duistere voorspelling kwam dat als de situatie niet verbetert na de zomer, de wereldeconomie met nog eens een extra 8% zou kunnen krimpen.
Lees hier verder om meer te weten te komen over ons rendement.
Wereldwijd krijgen tal van bedrijven door de crisis te maken met een overschot van producten, omdat zij deze niet langer kwijt kunnen. Zo doet de EU onderzoek naar staalproducenten, die hun overtollige staal proberen te dumpen op de Europese markt. Om economisch verlies bij de Europese staalproducenten te voorkomen, zijn de invoerrechten voor staal uit China verhoogt van 6% naar 18,9% door de Europese Commissie. De staalsector is echter bij lange na niet de enige sector die last heeft van meer aanbod dan vraag. Misschien wel het beste voorbeeld is de oliesector. Niet al te lang geleden werd de Amerikaanse olieprijs (West Texas Intermediate, WTI) voor het eerst zelfs negatief. Dit betekent dat handelaren betaald werden om de olie af te nemen. Het probleem is namelijk dat er simpelweg op dit moment meer olie is dan opslagruimte. Toch blijft de olieproductie doorgaan, omdat het nog duurder zou zijn om helemaal te stoppen met de winning van olie.
Hoe ziet de situatie er echter uit voor ons kikkerlandje? Met lege straten, lege winkels en uitgestorven pleinen, lijkt ons landje opeens veel groter. Helaas zal de economie zich wel meer gaan gedragen naar de grootte van ons land. Voor Nederland voorspelt het IMF namelijk een economische krimp van 7,5%. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een daling van 7%. Ter vergelijking, eerder voorspelde het CPB nog een groei van 1,4% voor 2020. Uiteraard zijn dit rampzalige cijfers, maar we moeten het uiteraard wel in perspectief plaatsen. Nederland kreeg vanuit een andere hoek wel positief nieuws. Er is namelijk door de Europese Commissie besloten dat er een bedrag van €10 miljard wordt verschaft aan Nederland om de economie enigszins te kunnen ondersteunen. Met dit geld hoopt de regering ondernemingen te kunnen steunen, opdat zij genoeg geld hebben om zichzelf staande te kunnen houden. Dit geld is ondere andere bestemd voor leningen en investeringskredieten die bedrijven na 24 maart hebben aangevraagd bij de bank.
Lees hier verder om meer te weten te komen over onze visie.
Tot slot, mits de situatie stabiliseert het komende half jaar, is er hoop voor niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld. Het is vrijwel zeker dat een hoop landen een daling in de economie onder ogen moeten zien, maar dat betekent niet dat zij bij de pakken neer moeten zitten. Elk probleem heeft namelijk een oplossing - uiteraard duurt de ene oplossing wat langer dan de andere. Een andere geruststellende gedachte is dat er nog geen enkele economische crisis is geweest die voor permanente krimp heeft gezorgd. Het is enkel een kwestie van tijd voordat landen ook deze crisis weer te boven komen. Wanneer dat moment er is, zijn de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer klaar om net als nu de vruchten ervan te plukken. Het allerbelangrijkste nu is dat we kalm blijven en onze gezondheid voorop stellen.
Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.
Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: