Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op uw computer. Hiermee verzamelt Wierda Vermogensbeheer persoonsgegevens en volgen wij uw gebruik van onze website en die van derden. Deze gegevens delen wij met externe platformen. Wierda Vermogensbeheer doet dit om u de beste digitale ervaring te bieden op onze website en die van anderen. Geeft u ons hiervoor toestemming? Voor meer info leest u onze privacyverklaring.
Ongezouten feitjes over zoutwinning en het bedrijf Kali und Salz
In elke keuken is het makkelijk te vinden: zout. Ook onze Nederlandse taal zit vol met spreekwoorden die betrekking hebben tot het oeroude zout. Denk maar aan ‘met een korreltje zout’, of ‘op alle slakken zout leggen’.
Duizenden jaren voordat onze jaartelling begon, gebruikten de mensen het al voor verschillende doeleinden, en vandaag de dag is het nog steeds even geliefd. Door deze populariteit is zoutwinning een interessante markt voor beleggers. In dit korte artikel hebben de experts in beleggingen van Wierda en Partners Vermogensbeheer verschillende feitjes en cijfers op een rij gezet voor u over onder andere zout, zoutwinning en het grootste bedrijf in deze sector: Kali und Salz.
Vele eeuwen geleden, in de tijd van de Grieken en Romeinen, kregen soldaten uitbetaald in staven of zakjes van zout. Dit werd salarium genoemd, waar ons woord salaris vandaan komt.
In China en in het oude Egypte zijn de eerste bewijzen gevonden van zoutwinning door de mensheid. Dit was bijna 6000 jaar voor de start van onze jaartelling al.
Het woord zout, en in het Duits salz, hoort onherroepelijk bij de Oostenrijkse stad Salzburg. Dichtbij deze stad waren enorme zoutmijnen, welke Salzburg ontzettend rijk hebben gemaakt.
Het Duitse bedrijf Kali und Salz is de grootste beursgenoteerde leverancier van meststoffen en zout ter wereld. Met ondernemingen over heel de wereld is Kali und Salz een belangrijke schakel in de zoutwinning.
De waarde van het aandeel van Kali und Salz schommelt al meerdere jaren rond de 20 dollar per aandeel, wat dit bedrijf zeer stabiel maakt en aantrekkelijk voor beleggers.
Zout werd vroeger en nu nog steeds ook wel het witte goud genoemd. De oorzaak hiervan is de waarde van zout in het verleden, toen het nog erg schaars gevonden werd.
Voor de winning van zout zijn er twee mogelijkheden; winning uit de bodem door mijnen en boringen, of winning uit zeewater, door verdamping. Zeewater bestaat voor bijna 3,5 procent uit zout en is hierdoor makkelijk te gebruiken als zoutbron.