Olie & OPEC

Gepubliceerd op 11 juli 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u vertellen over OPEC en de oliemarkt.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Olie

Wat is OPEC?

OPEC is de organisatie van olie-exporterende landen. Het is een samenwerkingsverband bestaande uit 13 olieproducerende staten uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Het is eigenlijk een soort kartel, maar niet illegaal omdat het ontstaan is uit een internationale overeenkomst door soevereine staten. De doelen van deze samenwerking zijn het coördineren van de belangen van de leden, met name op het gebied van inkomsten, het zorgen voor voldoende olie tegen een goede prijs en het behalen van rendement op de investeringen die gedaan zijn om te zorgen voor voldoende olieaanbod. Het doel van OPEC is dus simpelweg gezegd zoveel mogelijk geld verdienen. De afgelopen jaren is dit rendement relatief stabiel gebleven, maar blijft dit beeld onveranderd in de toekomst? Wierda en Partners Vermogensbeheer boekt in ieder geval jaar op jaar goede resultaten. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen vanuit financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.
In de komende weken staan enkele belangrijke vergaderingen op de planning om de koers voor de toekomst te bepalen, maar ook op de kortere termijn om de omvang van de olieproductie vast te leggen. Wilt u meer lezen over olie in het algemeen of over grote oliebedrijven zoals Shell? Lees dan hier verder.

Onenigheid binnen het OPEC-verband

De vergaderingen die op de planning staan lijken zich op los zand te bevinden. Deze vergaderingen worden ook wel de OPEC-Plus vergaderingen genoemd en bestaan uit de 13 OPEC lidstaten en 10 andere olieproducerende landen, waarvan Rusland de belangrijkste is. Binnen deze OPEC-Plus is er onenigheid over onder andere de olieproductie. Bij de laatste vergadering op 5 juli kwamen de OPEC, Rusland en de grote olieproducenten niet tot een akkoord. Rusland en Saoedi-Arabië willen de dagelijkse productie van olie per augustus verhogen naar 400 duizend vaten olie per dag. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), een belangrijk OPEC-lid, wil een herziening van hun productiequotum als gevolg hiervan, om te voorkomen dat hun aandeel hierin minder wordt. De VAE voerden aan dat de andere leden van de OPEC-Plus niet inzien dat de Emiraten op veel grotere schaal kunnen produceren. Saoedi-Arabië en Rusland zijn het hier niet mee eens, omdat het zou leiden tot chaos, doordat andere landen ook een wijziging in het productiequotum zouden willen wanneer er voor één land een dergelijke wijziging zou komen. Dit soort OPEC-besprekingen hebben overigens ook rechtstreeks invloed op Nederlandse aandelen als Shell. Daarnaast willen Rusland en Saoedi-Arabië andere afspraken over de verlaging van productie verlengen tot eind 2022. Ook hier waren de Verenigde Arabische Emiraten het niet mee eens, omdat de afgelopen twee jaar ruim 30 procent van de olieproductie stil lag. Dit was de derde keer binnen de tijd van een week dat een vergadering eindigde zonder een akkoord. Deze derde mislukking heeft geleid tot de afgelasting van een nieuwe vergadering. Wilt u meer te weten komen over wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Gevolgen van de mislukte vergaderingen

Wanneer dergelijke grootmachten binnen de oliesector als OPEC en Rusland er niet uitkomen, heeft dit uiteraard gevolgen. Zoals u zelf waarschijnlijk wel doorheeft is de benzineprijs de afgelopen weken en maanden behoorlijk aan het stijgen. Dit is natuurlijk het gevolg van de stijging van de olieprijs, die al maanden aan de gang is. De olieprijs is inmiddels op het hoogste punt sinds 2018. Ten opzichte van eind 2020, is de olieprijs met omstreeks 85 procent gestegen. Wilt u weten hoe de olieprijs zich gedroeg ten tijde van de heetste momenten uit het begin van de coronacrisis? Lees dan hier verder. In de toch al stijgende lijn van dit moment was een piek te zien op op de dag van de mislukte vergadering. U kunt nu waarschijnlijk zelf al invullen wat het gevolg is van de onenigheid binnen de OPEC-Plus vergaderingen: de olieprijzen gaan omhoog. Dit betekent ook dat u voorlopig aan de pomp meer kwijt bent, tot de betreffende landen tot een overeenkomst komen. 

OPEC & olie in het kort

Wanneer deze onenigheid niet opgelost wordt en er geen overeenkomst komt, zou het zomaar kunnen uitmonden in een prijzenoorlog tussen de landen die olie produceren. Dit zal dan leiden tot nog meer onzekerheid in een markt die de afgelopen jaren al precair is gebleken. Op het moment van schrijven, 7 juli 2021, is de prijs voor een vat olie 72 dollar. Echter, een groeiend aantal analisten vreest dat we de komende maanden de prijzen naar 100 dollar per vat kunnen stijgen. Sommigen zien het nog somberder in en verwachten dat het record van 140 dollar voor een vat olie wel eens gebroken zou kunnen worden, terwijl iets meer dan een jaar geleden de olieprijs korte tijd zelfs negatief was. Goedkoop benzine tanken zit er voorlopig in ieder geval niet in. Een akkoord bij een OPEC-Plus vergadering zou dit kunnen voorkomen, maar dat is alles behalve zeker. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen de oliesector.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine