Olie: de drijfveer van de economie

Gepubliceerd op 31 oktober 2019

In dit artikel bekijken de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de oliesector en specifiek olieproducent Shell en geodataspecialist Fugro. 

Olie_ de drijfveer van de economie - Header

Misschien is het wel Moeder Aarde’s meest gewilde grondstof: aardolie. De producten van ruwe aardolie worden voor van alles en nog wat gebruikt. Het drijft niet alleen uw auto aan, maar ook de economie. Een groot deel van de wereldeconomie draait namelijk ook op aardolie. De oliemarkt heeft daarmee een groot bereik en er is uiteraard een heleboel vraag. Het aanbod kan daarentegen sterk verschillen en dat maakt de oliemarkt soms spannend voor beleggers en handelaren, omdat de koers daardoor ook sterk kan veranderen. Hoe de oliemarkt er nu voor staat en welke aandelen interessant zijn in deze markt, zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer samen met u onderzoeken. 

Olieverschijnselen door de jaren heen

Olie lijkt wellicht iets van de laatste 100 jaar, aangezien het meest bekende product benzine of diesel is, maar de eerste bekende olie-aderen dateren al uit de 15e eeuw. Hoewel de paarden niet op benzine werkten, bestond er in de Middeleeuwen al wel een lucratieve oliemarkt. Olie werd toen vooral gebruikt voor het maken van smeer- en geneesmiddelen, later in de 19e eeuw werd de olie ook gebruikt voor verlichting. Tegen het einde van de 19e eeuw liep de productie op tot tientallen miljoenen ton en en na het vervangen van de paardenstal voor een autogarage verveelvoudigde dit aantal gestaag. Zo produceerde de Verenigde Staten in juni dit jaar maar liefst 12 miljoen vaten op één dag. 

Zoals u in de inleiding al duidelijk is geworden, kan de koers van olie sterk veranderen door het aanbod. Wanneer de productie tegenzit, stijgt de koers. Oorlogen zijn bijvoorbeeld altijd al een grote vijand geweest van de aardolieproductie, zoals in Libië, een grote producent met een maandelijkse aanlevering van meer dan 1 miljoen vaten. Ook de kwaliteit van de olie en de vervoerskosten etc spelen een belangrijke rol bij de bepaling van de olieprijs. Daarnaast kan de OPEC (de Organization of the Petroleum Exporting Countries, een samenwerkingsverband tussen 14 olie exporterende landen) de koers van de olieprijs deels sturen door het beperken van de productie, of juist het stimuleren ervan. Momenteel ligt de voorspelling voor de prijs van Brent Crude, de toonaangevende koers voor onbewerkte aardolie uit de Atlantische Oceaan, rond een gemiddelde van €58,98 (in vergelijking tot €71,31 in 2018). 

Lees meer over de goud- en zilvermarkt.

Shell kruipt uit haar schelp

Er zijn natuurlijk vele concurrerende aandelen op de beurs, maar er zijn slechts een paar aandelen echt interessant voor de oliemarkt. Een van deze ja-knikkers is het Nederlandse Shell. Shell, met een marktkapitalisatie van zo’n €208 miljard, is opgericht in 1830 en is sinds de 19e eeuw al actief in de oliesector. Het lijkt er op dat de oliesector langzaam begint uit te glijden, met de hoogste gemiddelde olieprijzen in 2018 (€71,31) sinds 2014 (€98,95), maar volgens de CEO van Shell, Ben van Beurden, hoeven beleggers nergens bang voor te zijn. Het bedrijf gaat de komende jaren positief tegemoet, want het heeft nog 35 projecten klaarliggen om gelanceerd te worden. De wereld heeft olie nodig en Shell kan deze leveren. 

Geodataspecialist Fugro staat op heilige grond

Zoals u misschien al zou verwachten, kan een bedrijf als Shell niet zomaar beginnen met schelpjes graven. Voorafgaand aan dit proces voeren gespecialiseerde bedrijven belangrijk bodemonderzoek uit. Fugro is zo’n bedrijf. On- en offshore biedt Fugro haar diensten aan. Fugro, met een marktkapitalisatie van zo’n €626 miljoen, heeft meer dan 10.000 werknemers en is actief in wel 65 landen over de hele wereld. Met de daling van de olieprijs in 2014 ging het met Fugro helaas ook bergafwaarts, te zien aan een daling van ongeveer €38 tot €7,50 in de aandeelprijs. Nu is er echter licht aan het andere einde van de tunnel. Zo nam Fugro in slechts een paar week tijd een gewaagde sprong van 30% in de koers. Daarnaast geven de specialisten van de ABN Amro aan dat beleggers hun aandelen in Fugro vast moeten houden. Er zit dus een interessante tijd aan te komen voor geodataspecialist Fugro. 

Kom meer te weten over het witte goud: zout.

Het tijdperk van de olie is nog niet voorbij

Olie, een van de meest gewilde grondstoffen ter wereld en al meer dan 500 jaar in omloop. Het is de afgelopen jaren niet makkelijk geweest voor aandelen in de oliesector. Ook beleggers hebben moeten afzien. Regen maakt nu echter plaats voor zonneschijn en de stralen reflecteren in de potentievolle olie. Shell, een toonaangevend bedrijf in deze sector, bekommert zich niet om beangstigende uitspraken om haar heen en gaat de komende jaren vol hoop tegemoet. Fugro heeft het al helemaal moeilijk gehad, daar het in de steek is gelaten door grote oliebedrijven. Maar ook Fugro gaat een rooskleurige toekomst tegemoet. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de ja-knikkende bedrijven in de oliesector in de gaten houden en houden u op de hoogte van de nieuwste trends. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine