Nordex: een groenere toekomst

Gepubliceerd op 10 januari 2021

Dat onze energie in de toekomst duurzamer zal moeten worden opgewekt, klinkt velen bekend in de oren. Wereldwijd zullen ondernemers en bedrijven zich dan ook meer en meer gaan richten op een groenere toekomst. Nordex is hier een voorbeeld van.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Nordex

Als ontwerper en fabrikant van windturbines, vormen duurzaamheid en groene energie de kern van dit bedrijf. Nordex richt zich op “onshore” windturbines, oftewel, het produceren van turbines die op het land worden geplaatst. De grootste windturbine die door het bedrijf geproduceerd is, heeft een vermogen van maar liefst 5 Megawatt, ofwel een dergelijke turbines kan gelijktijdig 5.000 huishoudens voorzien van elektriciteit. Maar wat maakt dit bedrijf zo bijzonder? In dit artikel zullen we dieper in de wereld van dit Duitse bedrijf duiken.

Pioniers in windenergie

Nordex is opgericht in Denemarken in het jaar 1985, een tijd waarin men nog niet zo druk bezig was met duurzaamheid als nu. Anno 2020 is Nordex hiermee grondlegger van de windturbine-industrie en tegelijkertijd ook marktleider op deze lucratieve markt. Nordex leverde in 1987 al hun eerste windturbine, die een vermogen van 250 kilowatt had. In de jaren 90 groeide de algemene interesse in het opwekken van windenergie geleidelijk, waardoor in 1999 de 1000e windturbine van het bedrijf geïnstalleerd kon worden. Weer een bijzonder jaar voor Nordex was 2001. In dit jaar stapte het bedrijf naar de beurs, specifiek de Deutsche Börse. Het huidige bedrijf staat momenteel ingeschreven op de Frankfurt Stock Exchange, wat onderdeel van de Deutsche Börse is. Tevens is het lid van de TecDAX-index, waar de 30 grootste Duitse technologie-aandelen genoteerd staan. Daarnaast is Nordex ook nog eens onderdeel van de Renixx-index, een index voor duurzame aandelen. Al met al, Nordex is een bedrijf dat wijd en zijd vertegenwoordigd is op de beurs.  

Op weg naar de top

In 2015 nam Nordex de Spaanse windturbinefabrikant Acciona over. Met deze overname, afgerond op 1 april 2016, kwam Nordex wereldwijd op de kaart te staan. De Nordex Group produceert in het kader van haar windturbine-activiteiten gondels, navels, rotorbladen en betonnen torens in verschillende productiefaciliteiten over de hele wereld. Zo is het bedrijf actief in Duitsland, Spanje, Brazilië, de Verenigde Staten, Argentinië, Mexico en India. De onderneming heeft kantoren en vestigingen in meer dan 25 landen, met het hoofdkantoor in Rostock. Het uitbreiden heeft er mede voor gezorgd dat Nordex zijn internationale concurrentiepositie behouden én verbeterd heeft, en dat valt te zien op de beurs. Een ander duurzaam bedrijf wat het erg goed doet op de beurs is het Nederlandse Avantium, waar wij hier eerder een artikel over schreven. 

Nordex op de beurs

Vier jaar na de overname, in oktober 2019, voerde Nordex een kapitaalverhoging door. Hierdoor steeg het belang van Acciona in Nordex naar boven de 30%. Dit maakte Acciona de grootste aandeelhouder in Nordex zelf, met een belang van 36% eind 2019. In dit jaar was de omzet van de Nordex Group ruim 3,3 miljard euro en werden windturbines met een totaal vermogen van 3090 Megawatt geleverd. De belangrijkste afzetmarkt van de turbines is de Verenigde Staten, terwijl de activiteiten in Nederland en België relatief kleinschalig zijn. Ondanks het goede nieuws dat de koers van Nordex jarenlang domineerde, kwam hier in maart met de coronacrisis een einde aan. Gelukkig veranderde deze dalende lijn vrijwel meteen weer in een stijgende, en geleidelijk werd de koers weer stabiel. Sinds eind oktober bevindt Nordex zich weer in een opwaartse trend. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Een groene toekomst

Als leverancier van innovatieve windturbines, draagt het bedrijf bij aan het duurzaam verhogen van het gebruik van groene energie op internationale schaal. Zelfs met extreem efficiënte systemen en een hoge technologische standaard, is Nordex nog niet tevreden. Nordex gelooft dat een duurzame mindset en zakelijke houding essentieel zijn voor succes. Nordex streeft niet alleen naar een veilige toekomst voor het bedrijf zelf, maar ook naar het veiligstellen van een gezond milieu voor de toekomstige generaties. Het bedrijf is toegewijd aan het naleven van de principes van de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, voor onder andere klimaatbescherming op mondiaal niveau. Zoals Nordex zelf stelt, hebben zij een holistische benadering voor duurzaamheid. Om deze reden heeft het bedrijf zichzelf een ambitieus doel gegeven, namelijk duurzaam worden op alle gebieden. Hoewel ze al ver op weg zijn, zien ze ook in dat er ruimte moet zijn voor continue verbeteringen. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor in de toekomst? Neem dan hier een kijkje. 

Nordex heeft wind mee

Met inmiddels 8400 werknemers, vestigingen in meer dan 25 landen, en 35 jaar ervaring, is Nordex een betrouwbare leverancier van windturbines. Nordex was in 1995 de koploper in het produceren van de 1 Megawatt-turbines en is vanuit hier uitgebreid naar de 4+ Megawatt-klasse in 2017, wat een nog betere klasse windturbines is. In geselecteerde markten, met name in Zweden en India is de Nordex Group ook actief als projectontwikkelaar voor windmolenparken. Daarnaast gelooft het bedrijf dat kennisuitwisseling en -overdracht van cruciaal belang zijn. Nordex focust bij hun activiteiten op gebied van maatschappelijke betrokkenheid op het ondersteunen van opleidingen die actief zijn op gebied van klimaatbescherming. Ten slotte steunen ze ook projecten voor sociale en humanitaire hulp. Vanuit vrijwel elk perspectief is Nordex dan ook een bedrijf wat het goed gedaan heeft, het goed doet en het naar alle verwachtingen in de toekomst nog beter gaat doen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u op de hoogte over de meest recente ontwikkelingen van Nordex.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine