Nordex: een groen wonder

Gepubliceerd op 23 oktober 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte stellen van de ontwikkelingen omtrent het duurzame bedrijf Nordex.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Nordex2

Nu de hectiek rondom het coronavirus ietwat begint af te nemen, komt er weer meer aandacht voor een ander probleem: het klimaat. Volgens veel organisaties is dit probleem vele malen groter dan corona, dus oplossingen moeten er snel komen. Gelukkig zijn we hard op weg met innovatieve ontwikkelingen die de CO2 uitstoot moeten indammen. Een van de bedrijven die actief is in deze sector is het Deense bedrijf Nordex. Onze beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben deze onderneming al eens eerder onder de loep genomen. Echter, in de afgelopen tijd is er een hoop veranderd in de koers van Nordex, dus het is hoog tijd voor een update.

Wind

Nordex houdt zich met name bezig met de ontwikkeling en productie van windturbines. Volgend jaar is het 35 jaar geleden dat Nordex de eerste windturbine leverde. Ze hebben dus de nodige ervaring in deze sector. Deze decennia aan ervaring heeft ertoe geleid dat ze inmiddels marktleider zijn binnen deze sector. Met de overname van het Spaanse Acciona in 2015 wist Nordex wereldwijde bekendheid te vergaren.

Tegenwind

Als gevolg van het coronavirus bereikte het aandeel Nordex in maart 2020 zijn dieptepunt van onder de €6. Echter, sinds dit dieptepunt kende het aandeel een explosieve groei, waarbij in het voorjaar van 2021 een hoogtepunt van boven de €27 werd bereikt, wat neerkomt op zo goed als een vervijfvoudiging ten opzichte van het dieptepunt. Sindsdien dit hoogtepunt echter heeft Nordex iets minder goede dagen gekend op de beurs en is het gedaald tot een waarde van rond de €15, wat nog steeds honderden procenten hoger is dan de koers die Nordex in begin 2020 noteerde. Wilt u meer weten over de risico’s omtrent het beleggen vandaag de dag en hoe Wierda en Partners Vermogensbeheer hiermee omgaat? Lees dan hier verder.
Zo op het eerste gezicht is deze daling nogal opmerkelijk, omdat de cijfers niet verslechterd zijn. Ook het feit dat het bedrijf nog niet winstgevend is, kan en mag niet de oorzaak zijn, omdat dit in de sector niet als ongebruikelijk aangemerkt kan worden. Nordex heeft in ieder geval te lijden gehad onder de algehele dalende trend van de aandelen van bedrijven die actief zijn in de windenergie sector. Het is lastig om de exacte oorzaak hiervan met zekerheid aan te kunnen  wijzen. Daarnaast heeft Siemens Gamesa, een concurrent, gewaarschuwd voor minder goede cijfers in de komende kwartalen. Dit zal een waarschuwing geweest zijn voor alle investeerders in de windenergie sector. Misschien wel de belangrijkste reden is de plotselinge kapitaalverhoging van Nordex. Een kapitaalverhoging zorgt ervoor dat er meer verhandelbare aandelen komen , waardoor de gemiddelde prijs per aandeel, ofwel de koers, daalt. Door de tamelijk plotse kapitaalverhoging van Nordex werden investeerders verrast, met name omdat dit gebeurde op een onverwacht moment. Het werd namelijk gedaan op het moment dat het aandeel was gevallen tot rond €16, in plaats van het te doen toen het aandeel hoger stond rond de €27.

Nordex uit de wind

Toch zijn er genoeg positieve dingen bij Nordex aan te wijzen. Allereerst de lage koers, hoe vreemd dit misschien ook klinkt. Het is natuurlijk vervelend als een koers erg laag staat, echter heeft dit ook zijn voordelen. Dit is namelijk een uitgelezen kans voor investeerders om in Nordex te stappen zonder de hoofdprijs te betalen. Nordex heeft namelijk een enorme ruimte voor groei aan de horizon. Gezien de klimaatproblemen zal de vraag naar groene energie blijven toenemen. Windenergie is een uitstekende bron van groene energie, en laat Nordex daar nu net gespecialiseerd in zijn. De verkoopcijfers gedurende de maanden dat het aandeel daalde waren ook helemaal niet slecht. We zien dan ook bij Nordex nog steeds een groeiende lijn in de cijfers, wat een goed teken is met het oog op de toekomst. Daarnaast heeft Joe Biden een plan gepresenteerd voor windmolenparken langs de gehele kust van de Verenigde Staten. Wilt u weten wat de invloed van Joe Biden zijn voorganger, Donald Trump, is geweest op de beurs? Lees dan hier verder. Het door Joe Biden aangekondigde plan wordt door velen slechts gezien als het begin, aangezien de President heeft toegezegd gedurende zijn gehele termijn stevig te willen inzetten op groene energie. Dit is natuurlijk koren op de molen van bedrijven zoals Nordex. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder. 

Wie niet waagt, wie niet wind

Met het oog op de toekomst lijkt Nordex een uiterst interessante speler op de markt van de groene energie. Dit zal uiteindelijk ook terug te zien moeten zijn aan de koers van Nordex. Uiteraard zullen de belegginsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de sector en of het Nordex voor de wind gaat. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine