Nieuwsbrief september 2018

Gepubliceerd op 11 september 2018

De warme zomer is praktisch ten einde. Beleggers maken zich op voor de laatste maanden van het jaar. We kunnen stellen dat er beweeglijke koersen zijn geweest. Juli was een goede maand voor de beleggers, maar augustus weer wat minder. De eerste week van september was slecht.

De inmiddels welbekende handelsoorlogen, retoriek van leiders als Trump en Erdogan en problemen van Emerging markets zorgden voor beweging. Het lijkt er op dat de doorgaans goede bedrijfscijfers en uitstekende economische omstandigheden in de wereld soms wat minder aandacht hebben gekregen van beleggers doordat het politieke geweld haar overvleugelde.

In deze nieuwsbrief wil ik graag aangeven wat de komende tijd de belangrijke thema’s zullen zijn en hoe wij daar mee omgaan. 

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Trump

De beurzen zijn deze zomer in de ban van de gespannen handelsrelaties. President Trump kondigde een reeks maatregelen aan tegen China en Europa, al werd later een deel daarvan weer afgezwakt. De eerste gevolgen laten zich voelen, maar ze lijken nog beperkt te blijven.
Wij blijven voorzichtig met de sectoren die hier last van hebben. Een cruciaal punt gaat de vraag worden of de impulsen die Trump de binnenlandse economie geeft (o.a. belastingvoordelen) ,de hoogconjunctuur structureel kunnen verlengen. Wij betwijfelen dit en denken dat er op economisch gebied, zeker op middellange termijn, risico’s zitten aan zijn beleid. 

Emerging markets

Landen als Turkije, India en Argentinië hebben last van dalende valuta’s (t.o.v. de dollar) en snelstijgende rentes. Er zijn beleggers die paralellen zien met de Azië-crisis in 1998. Wij zien het zover nog niet komen, temeer omdat de wereldeconomie nog sterk is.

Europese banken met belangen in dit soort landen hebben echter wel last van de leningen die ze hebben uitstaan. 

globe-Turkey

ING

De koers van ING doet het dit jaar zeer slecht. Nadat de koers eerst daalde als gevolg van de emerging markets is de koers deze week fors verder gedaald. De witwas problemen en de problemen in België en de daarop volgende commotie maakt beleggers ongerust. 
​Wij denken dat de positie van de CEO de heer Hamers onhoudbaar is en denken dat het bedrijf toe is aan een nieuwe stabiele leider. Wij zijn belegd in aandelen ING en verkopen nu niet. Wanneer deze storm is overgewaaid zullen de fundamentals weer aangeven dat er kansen zijn. 

Kompaskrant

Europa

Nadat de Europese economieën eind vorig jaar zeer sterk groeiden, is de groei dit jaar wat minder sterk. Wel groei dus, maar deze is minder sterk dan bijvoorbeeld in de VS. Dit is ook terug te vinden in de bedrijfsresultaten. De gemiddelde winstgroei was in de VS hoger dan in Europa. Toch denken wij dat de groei in Europa, die eigenlijk altijd achterloopt op de VS, bestendiger is.
De Brexit (hard, zacht of geen) zal zeker van invloed zijn op de Europese economie. Maar de economie in het Verenigd Koninkrijk zal relatief het meeste bloeden. Of zou het toch nog zo zijn dat May de handdoek in de ring werpt en een nieuw referendum laat uitschrijven?

Rente

Een belangrijk punt is dat de lonen, na jaren van stabilisatie, nu toch lijken te stijgen. Dit geldt in praktisch alle ontwikkelde economieën. Hoewel economen het erover eens zijn dat o.a. door verregaande automatisering, de importantie van het loon component in het inflatiecijfer is afgenomen, moeten we de invloed op inflatie (en dus rente) niet onderschatten. Samen met de afbouw en stopzetting van het monetaire beleid in het Westen, kan dit een snelle rentestijging veroorzaken. Al kan een afnemende economische groei dit natuurlijk verhinderen.

Gezien de huidige rentestanden en economische groei, zijn wij zeer alert. Zo zijn wij onderwogen in langlopende rentegevoelige obligaties. Aandelen van bedrijven die in de Financiele sector actief zijn, kunnen profiteren als de inflatie doorzet. 

Beweging

Nadat vorig jaar aandelenkoersen heel gestaag stegen en de zogenaamde bewegingsindicatoren (volatiliteit) laag bleven, hebben we dit jaar meer dagen gezien met grote koersuitslagen. Wij verwachten dat dat de komende maanden vaker gaat plaatsvinden. Op dagen van grote bewegingen is het zaak om gefundeerd naar de markt te blijven kijken. Wij blijven voorzichtig met het schrijven van put opties, omdat de premies nu relatief laag zijn en het risico dan dus niet beloond wordt. Wij schrijven beperkt, vaak kortlopend, call opties. Deze verlagen het risico en verhogen het rendement. 

Onze transacties

In de afgelopen tijd deden wij o.a. de volgende transacties:

Wij kochten Albemarle. Dit Amerikaanse bedrijf is de grootste lithium producent van de wereld. Lithium is een belangrijke grondstof voor accu’s, en dan met name van accu’s voor elektrische auto’s. Daarnaast is de onderneming actief in broom (brandvertrager electronics) en catalysatoren voor het raffinage proces. De aankoop vergezelden wij van een geschreven call optie.

laboratorium

Wij kochten put opties op Galapagos om gedurende de maand september, wanneer belangrijke onderzoeksresultaten worden aangekondigd, grotendeels verzekerd te zijn. Wij verwachten goede resultaten en een (sterk) stijgende koers. Daarom houden we natuurlijk de aandelen. De opties geven een veilig gevoel voor als onze verwachtingen onverhoopt onjuist blijken. 

Na lang het aandeel KPN in portefeuille gehad te hebben, hebben we nu afscheid genomen om liquiditeiten aan te wenden voor naar ons inziens, betere alternatieven.

Wij kochten aandelen Besi nadat de koers meer dan gehalveerd was. Wij zijn van mening dat de koersdaling te groot is geweest en zien de komende tijd met vertrouwen tegemoet.

Wij hadden en hebben vertrouwen in Ahold. Eerdere calls die we schreven raakten door de koersstijging van het aandeel  “deep in the money”. Om de aandelen niet kwijt raken kochten we deze terug en schreven we nieuwe opties met een hogere uitoefenprijs.

Privacy wetgeving

Vanaf 25 mei is de nieuwe privacy wetgeving AVG, Algemene Verordening Gegevensbescherming, van kracht. Doel van deze wet is dat persoonsgegevens beter worden beschermd. Ook wij hechten hier uiteraard veel waarde aan.

Hieronder vindt u de link van onze Privacy Statement. Door hierop te klikken kunt u deze lezen.

Lees hier ons privacy statement

Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine