Nieuwsbrief oktober 2018

Gepubliceerd op 16 oktober 2018

Het zijn enerverende tijden op de financiële markten. In deze nieuwsbrief wil ik verder ingaan op de huidige ontwikkelingen, aangeven wat onze visie is en hoe wij ons beleggingsbeleid daar op afstemmen. 

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Wat is er aan de hand

Het lijkt erop dat de (lange) rente stijgingen in de VS van begin deze week, de druppels waren die de emmer deden overlopen. Economisch gezien gaat het goed in de wereld en is er een hoge economische groei. Er zijn echter (onderhuids) bij de beleggers wat issues die spelen. Zo is er voortdurend instabiel gedrag van de heer Trump, onduidelijkheid over een Brexit en kunnen hoge olieprijzen voor problemen in Emerging Markets zorgen.

Lange tijd negeerden beleggers deze issues, maar zoals gezegd kwamen met de rentestijging de genoemde zaken ook weer op de radar van beleggers. Deze week daalden veel aandelen omdat beleggers rekening houden met een fors lagere wereldwijde groei. 

Onze visie

Wij verwachten al een langere tijd een stijging van de (lange) rente in de VS en Europa maar zijn van mening dat de wereldeconomie, bij voortgaande economische groei, deze aan kan. Sterker nog wij vinden dat een hogere rente gezond is. Een Brexit, zal voor de Engelse markt grotere negatieve gevolgen hebben dan voor het vaste land. Temeer omdat het bedrijfsleven al geruime tijd hierop anticipeert.

Wij sluiten nog steeds niet uit dat er een nieuw referendum komt in het Verenigd Koninkrijk. De uitslag laat zich dan raden. Wij denken dat de olieprijs structureel hoog zal blijven, onder andere door het lagere aanbod.
Emerging Markets zullen daar last van krijgen als de economische groei niet hoog genoeg is om dat te kunnen dragen. De dure dollar werkt ook niet mee.

Het grootste probleem echter voor de markt is het gedrag en de voortdurende instabiliteit die president Trump met zich meebrengt. Denk daarbij aan de manier van communiceren en de handelsoorlogen. Wij blijven daarom voorzichtig met hoog gewaardeerde Amerikaanse aandelen

Ons beleggingsbeleid

In het obligatie gedeelte van uw portefeuille beleggen wij voornamelijk in obligaties met een lage duration. Dit betekent dat deze obligaties niet of nauwelijks zullen dalen bij een eventuele verdere rentestijging. Daarnaast beleggen wij voor u in aandelen als ING en Aegon, omdat wij denken dat dit soort bedrijven profiteren van oplopende rentes. Wij zijn en blijven onderwogen in Amerikaanse aandelen en ook zijn onze (uw!) belangen in Emerging Markets gering.
Europa is overwogen. Chiptechnologie heeft een minder hoger weging, olie juist wat meer. Daarnaast hebben wij op sommige aandelen call opties geschreven.

Bettertimes

Wij vinden dat ons beleggingsbeleid past bij onze verwachtingen en de huidige markten. Natuurlijk is het zo, dat op (slechte) beursdagen ook de (goede) aandelen dalen. De beurzen zijn immers niet altijd rationeel.
Het 100% timen van het marktsentiment is onmogelijk. Daarom blijven wij voor u dagelijks, op fundamentele basis, naar de markten kijken en anticiperen wij indien wij dat nodig achten. 

Gedane transacties

Wij hebben de aandelen Infinion verkocht. Met de opbrengst zijn aandelen ASML aangekocht. Wij verwachten door deze ruil een beter rendement voor u te behalen.

Wij verkochten het in London genoteerde G4S. Dit bedrijf zal voor velen bekend zijn van de geldtransporten die zij in Nederland uitvoeren. Naast deze dienst bieden zij nog een breed spectrum aan veiligheid en beveiligingsdiensten aan. Wij zagen onvoldoende triggers om de aandelen nog aan te houden en besloten tot verkoop.
Met de opbrengst hebben wij aandelen Flow Traders aangekocht. Het bedrijf koopt en verkoopt effectenposities in fracties van seconden Dit doen zij met razendsnelle, zelfgebouwde systemen en slimme algoritmen. Deze systemen werken het beste wanneer de markten fors bewegen.

Afgelopen maand hebben wij de geschreven puts op Koninklijke olie doorgerold evenals de geschreven calls op SAP. Gelijk met de aankoop van aandelen Albemarle schreven wij calls. Deze calls zijn nu teruggekocht.

Deliverydrone

Wij hebben liquiditeit opgebouwd door verkoop van posities in AMD (Advanced Micro Devices). Ook hebben wij volledig afscheid genomen van de aandelen Ahold. Met de komst van concurrenten als Amazon zien wij het landschap waar Ahold (en ook zeker het onderdeel Bol.com) zijn inkomsten behaald veranderen. Wij voorzien dat Ahold niet op kan tegen het geweld van dergelijke partijen. 

Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine