Nieuwsbrief 6 februari 2018

Gepubliceerd op 7 februari 2018

Een slecht begin deze maand voor de aandelen- en obligatiemarkt. In deze update brengen wij u kort op de hoogte.
 

HeaderNieuwsbrief

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Geachte cliënt,

De aandelen-en obligatiemarkten zijn deze maand slecht begonnen. U zult ongetwijfeld uit de media hebben meegekregen dat aandelenkoersen de laatste dagen fors dalen. Middels deze update wil ik u in het kort op de hoogte brengen wat er aan de hand is, wat onze visie is en wat wij eraan doen om uw effectenportefeuille door deze lastige tijd te loodsen. 

Wat is er aan de hand:

Nadat de korte en lange rente jarenlang daalden (o.a. door het beleid van de centrale banken), beginnen de beleggers te twijfelen of die daling nu gaat omslaan in een stijging. Argumenten daarvoor zijn o.a. de sterk aantrekkende wereldeconomie, loonstijgingen en belastingverlagingen in de VS. Beleggers nemen winsten op sterk gestegen aandelen.

Er zijn zeker meer zaken die nu spelen in de markt (bitcoincrash, dollarkoers, afnemend vertrouwen in Trump) maar de renteontwikkeling is nu de meest bepalende. 

Waren wij voorbereid:

Vooropgesteld, dit soort beursdalingen en draaiingen in het sentiment, komen altijd onverwacht. Toch hebben wij in onze obligatiebeleggingen de laatste maanden zeker met een plotselinge rentestijging rekening gehouden. Dit verklaart nu waarom “onze” (lees uw) obligaties nu niet noemenswaardig dalen.

Voor wat betreft de aandelenbeleggingen: wij hebben de laatste tijd aandelen vermeden waarvan wij inschatten dat die het meest zouden dalen bij een eventuele correctie. Daarnaast schreven wij call opties op enkele individuele aandelen. Die compenseren nu voor een deel de koersdalingen van die aandelen. Eind november kochten wij put opties op de AEX, die wij (helaas) gisteren verkochten. 

Samenvattend kunnen we concluderen dat het door ons gevoerde beleid zeker heeft geleid tot een beperking van de verliezen, maar wij beseffen dat dat niet de situatie is die u als belegger wenst. Achteraf gezien was totale verkoop va de portefeuilles natuurlijk beter geweest. 

Wat is onze strategie:

Wij blijven zeker positief over de aandeelmarkten. Ook beursdalingen in het verleden als in 2008 en 2011, leerden ons dat het herstel komt en de rust uiteindelijk weer terugkeert. Zeker ook omdat wij verwachten dat de economische groei niet afneemt. Wel is het aannemelijk dat voorlopig de onrust op de markten blijft. Dat zal zorgen voor relatief hoge volatility en dus hoge optiepremies. Wij zullen daar zeker gebruik van maken.

Daarnaast verwachten wij voorlopig het accent van onze beleggingen in Europese aandelen te houden, zoals u al geruime tijd van ons gewend bent. Er zal geld liquide worden gehouden om toe te slaan wanneer er (koop)kansen zijn. 

Onze transacties vandaag:

Omdat de optiepremies hoog zijn en om het risico te bepreken, hebben wij calls geschreven op Philips en ING. Daarnaast schreven wij kortlopende putopties op ING. Onze posities in de BNP Paribas Perpetual hebben wij verkocht om toe te kunnen slaan wanneer nodig. Uiteraard kunnen er later vandaag  nog meer transacties plaatsvinden als de situatie daarom vraagt. 

Edwin Wierda - Algemeen Directeur

Omdat het de eerstvolgende dagen zeker onrustig zal blijven, kunnen er natuurlijk gebeurtenissen/transacties plaatsvinden die nu nog niet te voorzien zijn. U mag ervanuit gaan dat wij met 100% aandacht de situatie (kansen en bedreigingen) volgen en handelen waar nodig. Bel ons gerust als er vragen zijn of uitleg nodig is.

Zondag 11 februari aanstaande 10.30 uur ben ik te gast bij Harry Mens in “Business­class’’ zijn. Uiteraard zal ik dan ingaan op de ontwikkelingen van deze week

Met vriendelijke groet,

Edwin Wierda
Wierda en Partners Vermogensbeheer
Algemeen Directeur  

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine