Nieuwsbrief 23 maart 2018

Gepubliceerd op 26 maart 2018

De afgelopen maand was een bewogen maand. Soms ligt dit aan een afnemend vertrouwn van beleggers in specifieke aandelen, zoals bij Facebook. Maar de politieke ontwikkelingen van de afgelopen tijd, denk aan de aangekondigde maatregelen van Trump over de heffing van belasting op o.a. staal en aluminium, hebben een grote invloed. In de laatste nieuwsbrief leest u hier alles over. 

Wilt u altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden

Geachte cliënt

Het duurt nog tot zondag 29 april voor ik weer te gast ben bij Business Class. Vandaar dat u nu al een nieuwsbrief van ons ontvangt. Uiteraard zal u vlak voor de uitzending wederom een nieuwsbrief ontvangen.

Facebook

De afgelopen beursmaanden blonken uit in relatief grote bewegelijkheid. Soms ligt de reden hiervoor in een afnemend vertrouwen van beleggers in specifieke aandelen, zoals voor Facebook. Dit aandeel ligt zwaar onder vuur vanwege vermeende schending van de privacyregels.

facebook-

De Amerikaanse toezichthouder FTC heeft een diepgaand onderzoek aangekondigd naar deze mogelijke schending van de privacy. Een bedrijf wat verantwoordelijk zou zijn voor deze situatie is het Britse bedrijf Cambridge Analytica waar Facebook mee samenwerkte.

Hoewel de samenwerking inmiddels door FB per direct is opgezegd, wordt dit Britse bedrijf ervan beschuldigd enorm veel data van Facebookgebruikers te hebben gebruikt om de verkiezingscampagne van Donald Trump te beïnvloedden. De koers van het aandeel FB is fors gedaald.
 
Maar je ziet steeds vaker dat mondiale gebeurtenissen direct zijn invloed hebben op de stemming op de beurzen wereldwijd.

Noord-Korea

Het is waarschijnlijk dat de top tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten door zal gaan. Wat de uitkomst daarvan zal zijn is ongewis, maar er zal worden gepraat. Dat geeft voorlopig in ieder geval wat rust in die uithoek van de wereld. Echter deze top kan ook een risico zijn in het geval dat de gesprekken vastlopen of escaleren. Er is immers dan geen weg meer terug voor de betrokkenen.

steel-mill

Trump

De aangekondigde maatregelen over de heffing van belasting op o.a. Staal en Aluminium zijn een voorbeeld van de strategie van Trump. Nadat buurlanden Canada en Mexico eerder al een uitzondering kregen, werd gisteren ook aan Europa, Australië, Brazilië en Zuid-Korea voorlopig uitstel van de maatregelen toegezegd. De aangekondigde maatregelen zijn voornamelijk gericht op de op twee na grootste economie van de wereld, China. Dit land heeft vandaag al tegenmaatregelen aangekondigd.
 
Deze wijze waarop Trump de maatregelen aankondigt en tot uitvoering wil brengen zijn toonbeeld van zijn onvoorspelbaarheid. Door deze onvoorspelbaarheid is het lastig om te acteren op zijn handelen. Om de portefeuilles van onze relaties tegen de eerste daling te beschermen schreven wij eerder deze maand een aantal call opties op de in het bezit zijnde aandelen. 
 
De nieuwe bankpresident van de FED Jerome Powell heeft deze week de rente met een kwart procent verhoogd. De economische groeiverwachtingen zijn opwaarts bijgesteld. De financiële markten gaan er nog steeds van uit dat in dit jaar de rente met twee stapjes verder wordt verhoogd. Voor 2019 lijkt het erop dat de rente waarschijnlijk meer wordt verhoogd dan tot dusver werd aangenomen.

Brexit

Ander goed nieuws zijn de deze week gemaakte afspraken tussen Engeland en de EU over de Brexit. Het heeft er alle schijn van – los van het heikele punt betreffende de grens tussen Ierland en Noord-Ierland -, dat men erin gaat slagen om tot een “ zachte “ Brexit te komen. Dat geeft de burger en de belegger moed. Uiteraard kan er gaandeweg het proces nog veel gebeuren, maar vooralsnog beoordeel ik e.e.a. als positief. 

Worstelen

De ECB blijft maar worstelen met het gewenste inflatie doel van 2%. Uit de laatste cijfers kan je opmaken, dat wij daar nog 0.6% tot 0.8% vanaf zijn. Voorlopig denk ik dat de ECB de rente ongewijzigd laat en mogelijk in het derde kwartaal van dit jaar – mits de inflatiecijfers verbeteren – een kleine rente stap (pen ) gaan overwegen.

euro inflatie

Tenslotte is het belangrijk om te zien hoe de nieuwe coalitie in Duitsland gaat opereren, hoe hun relatie gaat worden met Frankrijk en welke regering Italië gaat krijgen.
 
Allemaal ontwikkelingen die wij nauwgezet voor onze beleggers volgen.

Transacties

Onderstaand geef ik graag inzicht in enkele transacties die wij de afgelopen periode hebben gerealiseerd. Wij hebben afscheid genomen van het aandeel Symrise. Uit de gepubliceerde kwartaalcijfers van dit bedrijf werd duidelijk dat zij last hebben van oplopende grondstofprijzen. Die inschatting hadden wij al gemaakt en voor de publicatie van deze kwartaalcijfers al afscheid genomen.  Het bleek een juiste beslissing te zijn geweest, want sindsdien staat de koers van dit aandeel enigszins onder druk.

Saint-Gobain-logo-2016

De aantrekkende economie en de steeds verdergaande verduurzaming van woningen geeft goede vooruitzichten voor de bouwbranche. Vandaar dat wij hebben belegd in het aandeel Saint Gobain die als toeleverancier in deze sector actief is. Het aandeel is aantrekkelijk geprijsd en de zojuist gepubliceerde kwartaalcijfers waren goed te noemen. 

Royal Dutch en PostNL

De geschreven puts op Royal Dutch hebben wij doorgerold van maart naar april. Hoewel het aandeel de laatste week enigszins onder druk staat, houden wij vertrouwen in een positieve koersontwikkeling. Zeker in het licht van de florerende economie wereldwijd en de daaraan gekoppelde vraag naar olie.

De positie van het aandeel PostNL hebben wij, waar mogelijk, iets uitgebreid. Wij denken dat het aandeel te fors gedaald is, en wij zien op deze koers nog wel voldoende kansen.

koffiekop

Belangstellenden die behoefte hebben aan een second opinion van hun portefeuille of eens kennis met ons willen maken, nodig ik graag uit om eens vrijblijvend met ons te bespreken wat Wierda en Partners voor hen zou kunnen betekenen.  U kunt onderstaand formulier invullen om een afspraak te maken. 
 
Wierda en Partners Vermogensbeheer: Uw Vermogen, Onze Zorg, Ons Vak.

Second opinion aanvragen

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine