Nel: Waterstofwonder

Gepubliceerd op 22 december 2020

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer aan u het bedrijf Nel introduceren, dat zich bezighoudt met groene vormen van energie door middel van waterstof.

Normaal_Nel - Header

Het is niet alleen de op één na hoogste kaart in het spel klaverjassen, maar ook een hoog aangeschreven bedrijf dat zich vooral richt op het behoud van de aarde: Nel. In 1927 werd het bedrijf, dat ook onder de naam Nel ASA schuil gaat, opgericht in Noorwegen. Daarmee is het in de duurzame industrie een relatief oud bedrijf dat met zijn tijd meegaat om zo oplossingen voor moderne problemen te bedenken. Het bedrijf heeft grote plannen voor de toekomst. Waar veel andere bedrijven geloven dat bijvoorbeeld wind- en zonne energie de toekomst zijn, richt Nel zich op het halen van groene energie uit waterstof. Zo kan waterstof een oplossing zijn voor het klimaatprobleem omdat er op groene wijze energie opgewekt kan worden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u op de hoogte brengen van de status van Nel ASA op dit moment en wat de prognose voor de toekomst is van dit oude, doch ambitieuze bedrijf.

​Grote speler op een kleine markt

De waterstof markt is op dit moment nog een relatief kleine markt waarop een beperkt aantal spelers actief zijn. Nel was er vroeg bij op deze markt en was in 2014 het eerst bedrijf op de Oslo Stock Exchange dat zich volledig richt op waterstof en de mogelijkheden hieromtrent. Vanwege het feit dat de waterstof markt relatief klein is, biedt dit een hoop mogelijkheden voor de toekomst. Niet alleen op milieutechnisch gebied, maar ook financieel gezien. Vooral de leeftijd van de markt maakt het een aantrekkelijk gebied. Veelal zijn er nog weinig ontwikkelingen, waardoor Nel de markt in principe zelf nog vorm kan gaan geven en zo marktleider kan worden en blijven. Dit heeft als gevolg dat een bedrijf als Nel een interessante optie voor beleggers is. Op dit moment heeft Nel ASA twee soorten producten: water elektrolysers en brandstof gerelateerde apparaten.

​Water elektrolysers

Water elektrolysers zijn apparaten die door middel van elektrolyse groene waterstof produceren. Bij elektrolyse kunnen twee stoffen van elkaar gescheiden worden. Water wordt dan gescheiden in zuurstof en waterstof. Deze wijze van waterstof winnen is een duurzaam alternatief voor het winnen van waterstof door middel van stoom en methaan, waarbij koolstofdioxide vrijkomt. Nel heeft water elektrolysers in alle soorten en maten en zijn daardoor interessant voor veel verschillende soorten bedrijven. Het zorgt er op deze manier voor dat de wereld daadwerkelijk een bewoonbare plek blijft, aangezien het de uitstoot van broeikasgassen voorkomt en verlaagt. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Waterstof als brandstof

Het is op de lange termijn onvermijdelijk dat oliebedrijven een daling in de vraag naar olie zullen ervaren. Als alternatieve bron van energie, is vooral elektriciteit erg populair op dit moment. Dit blijkt bijvoorbeeld alleen al uit de explosief gestegen vraag naar elektrische auto’s. Toch is dit niet het enige alternatief en precies op dit gat in de markt speelt Nel inmiddels al jaren in. Nel heeft diverse apparaten op de markt gebracht. Eén van deze apparaten is het zogenaamde H2Station, waarmee waterstof ‘getankt’ kan worden. Ten opzichte van de concurrentie kan er drie keer zoveel waterstof opgeslagen worden in slechts een derde van de ruimte. Dit betekent dat het voor kleinere tankstations ook mogelijk is om een waterstoftank toe te voegen. De eerste bestellingen hiervoor zijn al binnen. Eén bestelling hiervan wordt volgend jaar zelfs operationeel in ons eigen land. In combinatie met projecten, zoals het bouwen van een waterstofcentrale in Spanje, is Nel de duurzame ladder aan het beklimmen. Naast inkomsten van hun hoog aangeschreven projecten, heeft het in 2020 tevens minstens $20 miljoen verleend gekregen van Noorse en Amerikaanse bedrijven, waarmee Nel haar onderzoek kon bekostigen. Wilt u meer lezen over wat voor financiële prestaties er met Wierda en Partners Vermogensbeheer behaald kunnen worden? Neem dan hier een kijkje.

​Interesse uit de autowereld

De mogelijkheden die Nel biedt, zijn niet onopgemerkt gebleven in de wereld der automobielen. Begin 2019 heeft Hyundai zich gemeld bij Nel voor de levering van waterstof voor vrachtwagens. De verwachting is dat vanaf 2021 circa 1000 vrachtwagens door Hyundai geleverd zullen worden die rijden op waterstof verschaft door Nel. Naast de gevestigde orde uit Korea heeft ook het nog jonge bedrijf Nikola interesse getoond. Nikola is een bedrijf dat zich met name richt op de productie van emissieloze voertuigen en infrastructuur om dagelijks gebruik van deze voertuigen mogelijk te maken. In 2017 zijn Nel en Nikola al een samenwerkingsverband aangegaan en inmiddels heeft Nikola al een bestelling gedaan voor enkele elektrolysers. Door middel van de elektrolysers van Nel wil Nikola de infrastructuur voor voertuigen op waterstof verbeteren in de Verenigde Staten. Ook in Europa heeft Nel grootse plannen; als onderdeel van het H2Bus consortium willen ze in Europa 1000 bussen inzetten die rijden op waterstof.

​Groeimarkt met veel potentie

Ondanks dat de waterstof markt nog relatief klein is, kan Nel zichzelf in deze industrie tot de gevestigde orde rekenen. Met bestellingen vanuit Azië en de Verenigde Staten is Nel hard bezig naam te maken op de globale markt. Dit hebben ze te danken aan hun eigen innovatieve manieren om waterstof te verwerven, op te slaan en te gebruiken. In 2019 bedroeg de omzet €53.8 miljoen ten opzichte van ‘slechts’ €28.3 miljoen in 2017. Het feit dat het bedrijf in 2019 een nettoverlies van ongeveer €25.5 miljoen draaide is geen reden voor zorgen; de meeste bedrijven draaien aanvankelijk immers geen winst. Met het oog op de toekomst lijken de mogelijkheden en kansen van Nel dan ook eindeloos. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom de waterstofmarkt en Nel ASA.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine