Negatieve rente in Nederland

Gepubliceerd op 15 januari 2020

In Florence, Noord-Italië, werd aan het einde van de middeleeuwen, bij de opkomst van de renaissance een nieuwe markt opgetuigd. Rijke families, zo rijk geworden door de handel die ze dreven, begonnen geld uit te lenen aan ondernemers in ruil voor rente. Het was een tijd waarin je je schuld ook nog kon terugbetalen door in dienst te treden bij diegene van wie je geld had geleend en zo dus jarenlang, soms levenslang voor die persoon te werken. In de 14e eeuw werd op deze manier een nieuw businessmodel opgetuigd. Een systeem dat aan de wieg stond van een systeem dat tot op de dag van vandaag bestaat: de bankenwereld.

Normaal_Banken - Header

Er is alleen iets geks aan de hand met deze banken. Want waar de rente ooit nog door de lener terugbetaald kon worden met levenslange trouw, staan we nu op het punt waarbij banken zullen moeten gaan betalen voor het geld dat ze uitlenen door de negatieve rente. Het lijkt wel de wereld op z’n kop. In deze wereld zullen de beleggers van Wierda en Partners Vermogensbeheer u rechtop zetten door u alles te vertellen over de huidige status van de negatieve rente.
 

In Europa zijn ze positief

Inmiddels is het sparen bij een bank voor de meeste gewone mensen dan meestal ook al niet meer winstgevend. Bij sommige kleinere banken vangt men geen enkele rente. De grotere banken in Nederland houden nog wel vast aan de schamele 0,01% rente tot bepaalde bedragen. Boven de 5 miljoen op je spaarrekening moet je bij iedere bank in Nederland inmiddels geld betalen voor het stallen. Aan veel bedrijven wordt op dit moment ook al een negatieve rente gevraagd door banken. Uit onderzoek van Business Insider blijkt wel dat Nederlandse banken liever geen negatieve rente gaan vragen van hun klanten. Een negatieve rente zou een exodus van klanten betekenen bij alle banken. Ondertussen zakken de rentes wel steeds lager en worden banken steeds meer gedwongen negatieve rente te gaan vragen van particuliere klanten.

Lees hier meer over de banken en de wereld van het geld.

Dit alles komt door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die boven alle Europese banken staat en waar alle Europese hun geld moeten stallen. Het Europese beleid hier is erop gericht uitgaven en bestedingen aan te moedigen binnen Europa en zo de inflatie aanjagen. Op dit moment hanteert de ECB zelf ook al een negatieve rente en betalen de Europese banken dus voor het geld wat zij daar verplicht moeten stallen. De rente is in november 2019 verhoogd naar 0,5% en verwacht wordt dat dit nog zal oplopen tot 0,7% in de komende maanden. Banken betalen steeds meer voor het geld wat ze stallen bij de ECB en worden op die manier langzaamaan gedwongen ook een negatieve rente van hun klanten te gaan vragen. Op dit moment wordt het verlies op de begroting namelijk nog gerepareerd door de winsten uit investeringen van de bank met het geld van spaarders, maar de kans is groot dat binnenkort de negatieve rente simpelweg te hoog wordt om het gat op te begroting te kunnen dichten met winsten uit investeringen. De kans is dus groot dat Nederlanders binnenkort geld betalen voor het uitlenen van hun geld aan de bank.

Lees hier meer over de ECB en haar nieuwe hoofd.

Is een negatieve rente wel zo negatief?

Mochten Nederlanders in de situatie komen waarbij ze moeten gaan betalen voor het geld dat ze uitlenen aan banken, dan zullen ze daar op verschillende manieren op reageren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar wat Nederlanders zouden doen in zo’n geval. Aangezien wij Nederlanders echte spaarders zijn en niet zo houden van betalen, zegt dan ook 34% van de Nederlanders het geld te zullen bewaren onder hun matras of in de klassieke ‘oude sok’. 20% Zou met het geld gaan beleggen, 18% zou schulden gaan aflossen, 11% deposito gaan sparen en 5% zou het geld meteen gaan uitgeven wanneer er een negatieve rente voor wordt gerekend. Voor de banken pakt dit zeer slechts uit, want slechts 12% van de respondenten gaf aan het geld gewoon op de bank te laten staan. Een negatieve rente zou voor Nederland dus betekenen dat enorm veel geld weer in omloop zou komen, enorm veel banken enorm veel klanten zullen gaan verliezen en zeer waarschijnlijk ook woninginbraken vaker voor zullen gaan komen door de groeiende hoeveelheid contanten in huizen. Een negatieve rente kent voor Nederland dus zeer veel negatieve gevolgen. 

Niks positiefs over de negatieve rente

De negatieve rente vanuit Europa aangewakkerd, kan Nederland binnenkort dus zomaar grote financiële en sociaal-economische klappen gaan toebrengen. Het willen omdraaien van een systeem dat al eeuwenlang bestaat, komt met grote uitdagingen. Het is nu dus vooral de vraag hoe lang banken de negatieve rente nog kunnen blijven betalen zonder aan de ECB zonder het te hoeven vragen aan hun particuliere klanten. Wij, van Wierda en Partners Vermogensbeheer, houden het nauwlettend voor u in de gaten.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine