Nederlandse leeuw: ING

Gepubliceerd op 13 maart 2019

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van​ ​Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bekijken we de strijdvaardigheid van de Nederlandse leeuw ING en zullen we zien of dit beestje het nog weet uit te houden op het strijdtoneel op de beurs. 

Nederlandse Leeuw ING

Er zijn een aantal dingen waar Nederland wereldwijd om bekend staat. Bij de toeristen is dat toch vaak dat Nederland een hallucinerend valhalla is, met Amsterdam als kers op de joint. In het zakenleven is dat, gelukkig, toch anders. In een aantal sectoren is Nederland al sinds jaar en dag onoverwinnelijk, ​bijvoorbeeld de scheepvaart​. In het welvarende Nederland zijn we mondiaal gezien dan geen heer en meester in de bancaire sector, maar we doen ook zeker onze duit in het zakje. In dit artikel nemen de beleggingsexperts van​ ​Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee en bekijken we de strijdvaardigheid van de Nederlandse leeuw ING en zullen we zien of dit beestje het nog weet uit te houden op het strijdtoneel op de beurs. 

Loslopend wild of gevangen in de dierentuin?

Zoals een ieder ‘uiteraard’ weet, werd in 1581 met ​het Plakkaat van Verlatinghe​ de échte Nederlandse leeuw geboren. De roots van ING liggen iets minder ver in het verleden, namelijk in 1845 werd de allereerste voorloper van ING opgericht. Of het nu aan de kleur oranje ligt of niet, maar het is de bank sindsdien bijna de hele tijd voor de wind gegaan. Ik zeg bijna, want ook ING kon, samen met vrijwel ​de gehele bancaire sector​, de dans niet ontspringen.

Nadat de Nationale-Nederlanden en de Postbank in 1991 waren gefuseerd, droeg dit nieuwe concern de naam Internationale Nederlanden Groep. Omdat beleggers liever afkortingen gebruiken dan lange namen, werd dit al gauw ING. Hierop werd besloten de naam ook officieel te veranderen naar ING. In 1995 ging dit spiksplinternieuwe bedrijf naar de beurs en werd daarmee ook voor de belegger toegankelijk. In al deze jaren heeft ING het simpelweg uitmuntend gedaan. Nu is dit niet zijn geheel waar, want de klap van de kredietcrisis kwam niet uit het niets vallen. ING had zich ontwikkeld tot wereldwijd één van de belangrijkste bancaire wezens. Het had talloze overnames gedaan in het verzekeringswezen in Azië, Amerika en Europa. Toen de kredietcrisis toesloeg, raakte ook ING verstopt in de valstrik van onze moderne economie. Deze investeringen hadden hun rendement voor de belegger opgeleverd voor 2008, maar niet verbazingwekkend knapte toen de bubbel. In 2007 was het netto-inkomen uit het verzekeringswezen nog circa 5,2 miljard euro. In 2008 was dit minus 893 miljoen euro en in 2010 was dit nog minus 429 miljoen euro. Vanaf hier kent eigenlijk elke belegger, en een ieder ander, het verhaal wel. ING ontving in 2008 een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van welgeteld 10 miljard euro, wat bij de belegger weer een glimlach deed verschijnen. Alleen de crisis was nog niet voorbij. 

Leeuw in eigen land, welp in het buitenland

Genoeg over de crisis. Fouten zijn menselijk - en beleggers zijn ook mensen. ​ING heeft inmiddels sinds 2014 de gehele lening alweer terugbetaald, inclusief rente.​ De overheid heeft er zelfs 3,5 miljard euro aan verdiend. ING wist zich redelijk te herstellen en de belegger heeft dit sinds 2009 eigenlijk onafgebroken beloond met een stijgende koers.

De weg terug naar de vergane glorie was voor ING ironisch afstoten wat in de voorgaande jaren ook het meeste had opgeleverd: de verzekeringstak. In 2007 was het nettoresultaat van ING uit verzekeringen namelijk 5,2 miljard euro, terwijl de bancaire afdeling ‘slechts’ 4 miljard euro winst bij wist te dragen. In de jaren van de crisis bleek dit toch ‘enigszins’ anders te zijn. Gelukkig had ING het licht gezien - althans de Nederlandse overheid had dat - en werd er in samenspraak met de overheid besloten dat ING moest veranderen: drastisch moest veranderen. Anno 2019 is de gehele verzekeringstak afgestoten en zijn de kapitaalreserves opgehoogd. De bank is sinds 2016 weer helemaal alleen een bank, die niks meer te maken heeft met verzekeringen in het buitenland​, w​ at tot grote vreugde leidde bij de beleggers. ING is nog steeds een leeuw in Nederland, maar de beleggers in het buitenland zien ING toch nog steeds als een schattig welpje.

​Lees hier meer over de bancaire sector in zijn geheel. 

Beestachtig of schattig?

De perikelen van het vorige decennium liggen nu dus definitief in het verleden. Maar hoe staat de bank er op dít moment voor? Het bedrijf leidde in 2008 zijn enige verlies op jaarbasis ooit en nog geen zeven jaar later was dit verlies alweer teruggedraaid in een nettowinst van 4 miljard euro. Weer twee jaar later, namelijk in 2017, was deze winst alweer opgelopen tot zo’n 5 miljard euro. Deze cijfers klinken voor menig belegger als muziek in de oren, maar ING is de laatste tijd ook wat minder schattig in het nieuws gekomen. Onder andere door de ietwat hoge beloning van de topman, maar ook door ​de recente witwasschandalen​, waar het al honderden miljoenen euro’s heeft voor moeten neerleggen. De cijfers zijn veelbelovend, nu de mediaberichten nog. 

Welp en leeuw samengevat

Welp of leeuw, noemt u het maar zoals u wilt, dit beest is hersteld van de crisis en watertand van de winst. De iets minder positieve mediaberichten hebben de groei vooralsnog niet mogen temmen. Toch is de aandelenkoers van ING er redelijk bekaaid afgekomen. De bancaire sector mag maatschappelijk niet erg hoog meer in het vaandel staan, de huidige afstraffing op de beurs begint onterecht te lijken. De leeuwentemmers van Wierda en Partners Vermogensbeheer blijven dit aandeel, ​en zijn Nederlandse concurrenten,​ in de gaten houden en blijven continu op een gepaste wijze anticiperen en reageren. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine