Navigeren naar de toekomst

Gepubliceerd op 2 maart 2020

Als er een reis gemaakt moet worden, is één van de sleutel-elementen waaraan gedacht moet worden de route. U kunt zich vast nog wel de tijden van vroeger herinneren waar tijdens menig autovakantie krachttermen over en weer slingerden vanwege onduidelijkheden op de kaart. Tegenwoordig is dat wel anders en kunnen ze het nu oneens zijn over wat een andere partij zegt over de route; namelijk de navigatie van bedrijven zoals TomTom.

Normaal_TomTom - Header

TomTom is verreweg de meest bekende navigatieapparatuur. Toen deze net verkrijgbaar was voor het grote publiek, waren er een hoop kinderziektes te overwinnen. Geen mens wordt immers blij van een route door een smalle steeg terwijl er een dikke Kip Caravan achter de auto hangt. Inmiddels zijn er al grote stappen gemaakt en komen we ook steeds vaker het begrip zelfrijdende (of autonome) auto tegen, waarmee de TomTom als apparaat overbodig wordt, maar als leveraar van software des te belangrijker. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer navigeren u vandaag langs de wereldmarktleider in navigatie en proberen de richting van de zelfrijdende auto aan te wijzen.

TomTom start de reis met navigatie

In 1991 begonnen twee net aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerde heren het bedrijf Palmtop, met als doel applicaties te ontwikkelen voor 'handheld' computers. Het bedrijf had hiermee de nodige successen en in 2001 was het team al verdubbeld en werd het bedrijf ook omgedoopt tot TomTom. Vanaf dit moment begon ook de ontwikkeling van autonavigatie. Vier jaar later werd TomTom interessant voor beleggers. De beursgang met een aandelenprijs van €17.50 van TomTom leverde ongeveer €125 miljoen op. In 2006 werd TomTom onderdeel van de AEX-index.

​De weg delen met Google en Nokia

TomTom heeft de nodige klappen moeten incasseren onderweg. Als eerste was het Nokia, dat aankondigde een gratis kaartenservice op al haar telefoons met gps-ontvanger mee te leveren. Dit zorgde voor een koersdaling van 10%. Nokia verkocht haar kaarten-tak aan Here aan autofabrikanten Audi, BMW en Daimler en dit resulteerde in een stijging in de waarde van TomTom-aandelen van 10%. De tweede grote klap volgde later, in 2018, toen een koersdaling van 25% werd ervaren na het nieuws dat autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi een deal met Google hadden gesloten. De techgigant zou voortaan haar Android-systemen in de auto’s integreren. Eén ding was duidelijk voor TomTom, om te overleven op de markt voor navigatietechniek had het bedrijf een andere strategie nodig.

Alternatieve route

Waar de focus vooral op particulieren lag in het begin, verlegde TomTom met deze nieuwe strategie steeds meer de focus naar zakelijke dienstverlening aan bijvoorbeeld autofabrikanten. En deze nieuwe route begint vruchten af te werpen. TomTom heeft deals gesloten met onder andere Fiat, Alfa Romeo en Microsoft. De laatstgenoemde deal gaf de aandelenkoers van TomTom een mooie boost van ruim 2.8%. Vrij recent ging TomTom nog met Huawei in zee. Vanwege het verbod op Huawei-producten vanuit Amerika, gaat TomTom een alternatief voor Google Maps verzorgen. Dit biedt kansen voor TomTom en dat zien beleggers ook. Deze deal luidt een mooi 2020 in voor TomTom na een 2019 waarin het bedrijf met een omzet van €701 miljoen ook haar eigen doelen heeft gehaald 

Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer wist het jaar 2019 af te sluiten met prachtige rendementscijfers. Bent u benieuwd naar onze cijfers? Lees dan hier verder.

De weg naar de zelfrijdende auto

Het beleid van TomTom neemt ook een andere afslag die we nog niet eerder benoemd hebben. In plaats van snelle groene cijfers op de beurs, staat de lange termijn meer centraal. Ze gaan namelijk in de hoogste versnelling af op de zelfrijdende auto en daar helpen de eerder genoemde deals ook bij. Het bedrijf nam al het Duitse bedrijf Autonomous over, ontwikkelaar van sensoren en software om auto’s zelfstandig te laten rijden, maar ook de eerder genoemde deal met Microsoft maakt de weg vrij voor TomTom om mee te werken aan het Microsoft Connected Vehicle Platform. Natuurlijk is de weg naar écht autonoom rijden nog lang, toch zijn deze auto’s dichterbij dan ooit! TomTom levert nu al technologie voor de sensors van bijvoorbeeld de Volvo XC90 en helpt vrachtwagens van Daimler de exacte snelheid en versnelling te berekenen bij de eerstvolgende bocht. TomTom heeft dus een plek veroverd in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto en nu deze alsmaar dichterbij komt, kan dit voor TomTom een mooie toekomst betekenen, gepaard met een stijgende koers van het aandeel.
 
TomTom is niet het enige bedrijf met een duurzame visie. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer geloof net als TomTom in specialisatie. Lees hier meer over onze visie.

‘Bestemming bereikt’

Betaalde navigatietechniek heeft in de afgelopen jaren plaats moeten maken voor "gratis" concurrenten en hierdoor heeft TomTom aardig wat klappen te verduren gehad. Het bedrijf is nu echter een nieuwe weg ingeslagen. Het werkt met de nieuw gesloten deals mee aan de technologie van de toekomst; de zelfrijdende auto. Het motormanagement van de auto communiceert met de data van de kaarten. Dit resulteert in een veiligere en brandstof besparende oplossing. De positiebepaling van de auto is mede door deze kaarten op een paar centimeter nauwkeurig. TomTom heeft miljarden geïnvesteerd in real time updaten en de HD Maps. Het platform is gereed en de deals voor de nieuwe kaarten worden nu afgesloten. TomTom heeft 400 miljoen euro cash en het blijft een overname kandidaat.
Volop kansen vanaf 2021. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine