Microsoft in de media

Gepubliceerd op 25 mei 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u meenemen in een analyse van techgigant Microsoft.

Normaal_Microsoft - Header

Microsoft werd in 1975 opgericht door Bill Gates en Paul Allen. Het begon als een bedrijf dat zelfbouw computers voor hobbyisten ontwikkelde en produceerde, waarmee ze langzaamaan de pc-markt leken over te nemen. Inmiddels ziet het bedrijf er heel anders uit. Naast de computers en het welbekende Windows hebben ze ook spelcomputers en een enorm divers assortiment aan tech producten. Het bedrijf staat niet voor niets op de tweede plaats in de S&P 500, een aandelenindex uit de VS die 80% van de waarde van de aandelenmarkt in de VS vertegenwoordigd. Vandaag de dag is Microsoft één van de meest bekende multinationale technologiebedrijven. De huidige positie van het bedrijf kan mede uitgelegd worden door de heersende pandemie. Technologische ontwikkelingen waren prominent aanwezig ten tijde van de coronacrisis, zo ook bij Microsoft. Vandaar dat de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u meenemen om te kijken hoe het er vandaag de dag voorstaat met Microsoft.

​Cijfers eerste kwartaal

Op 27 april heeft Microsoft de cijfers van het eerste kwartaal bekend gemaakt. Met een verwachte winst per aandeel $1.78 waren de verwachtingen hoog gespannen. Microsoft overtrof de verwachtingen met $0.25 per aandeel, wat neerkomt op een winst per aandeel van $2.03. De omzet bedroeg maar liefst $41 miljard, waarmee deze 19% hoger was dan het eerste kwartaal van 2020. Met name de omzet van de game afdeling was indrukwekkend, met een groei van 50% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit was grotendeels te danken aan de verkoop van Xbox hardware, die met 252% is gestegen. Alleen de omzet van Azure, een cloud computing-platform, was “slechts” met 46% gegroeid, waar het een kwartaal eerder met 48% was gegroeid. De omzet rond de productverkoop steeg met $1 miljard, terwijl de diensten die Microsoft verleent van $19 miljard tot bijna $25 miljard groeide. De totale kosten om tot $41 miljard omzet te komen bedroegen $13 miljard, wat neerkomt op een brutowinstmarge van ruim $28 miljard, terwijl het voorgaande jaar dit $24 miljard was. Hiervan moeten nog de andere kosten zoals R&D, marketing en belasting afgetrokken worden, om tot een nettowinst van bijna $15.5 miljard in het eerste kwartaal te komen. Dit is bijna $5 miljard meer dan in 2020. Een hele hoop aan cijfers, maar één ding hebben ze gemeen: allemaal zijn ze hoger dan ooit tevoren. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft de afgelopen jaren goede resultaten behaald. Wilt u meer weten over wat wij vanuit financieel perspectief voor u kunnen betekenen, lees dan hier verder.

​Goede cijfers, toch een koersdaling

De uitstekende cijfers van het eerste kwartaal waren ook terug te zien in de koers, maar niet op positieve wijze. De cijfers werden na het sluiten van de markt bekend gemaakt. Op dat moment noteerde Microsoft nog net boven de $260, maar toen de beurs de dag erna opende daalde het aandeel al snel en inmiddels staat het nog net boven de $240. Dit is gezien de goede kwartaalcijfers opmerkelijk, maar niet onverklaarbaar. Een mogelijke reden was dat de verwachtingen stiekem hoger waren dan de “officiële” verwachting van $1.78 winst per aandeel. Dit gevoel werd gedeeltelijk gevoed door het bestuur van Microsoft, die tijdens een aandelenvergadering een betere voorspelling gaven. Daarnaast was het aandeel sinds 30 maart van $231.85 gestegen tot bijna $262, wat een indicatie zou kunnen zijn dat de goede cijfers van het eerste kwartaal al ingecalculeerd waren. In de voorgaande 12 maanden was het aandeel ook al met 46% gestegen. Ook is er een externe factor die een rol speelt in de koersdaling van Microsoft, namelijk het chip tekort. Zolang deze crisis nog niet is opgelost, zal ook Microsoft hier last van blijven houden. Onlangs is Microsoft zelf hier op ingegaan en werd door Microsoft bevestigd dat de problemen omtrent de chip sector voorlopig nog niet voorbij zijn. Daarnaast tempert het bedrijf de verwachtingen voor de komende kwartalen. De daling in de aandeelprijs is dus verklaarbaar, maar of het logisch is, is een ander verhaal. Wilt u meer lezen over onze visie wat betreft de techsector en het hele verhaal achter Microsoft? Neem dan hier een kijkje.

​Verwachting voor Microsoft

Ondanks het feit dat de verwachtingen stiekem hoger waren en het aandeel al een grote groei heeft doorgemaakt, blijft Microsoft een bijzonder interessant bedrijf. Er moet namelijk niet vergeten worden dat de cijfers die Microsoft heeft neergezet gewoon ontzettend goed zijn. Goldman Sachs heeft onlangs ook hun koersdoel voor Microsoft verhoogd naar maar liefst $340, dat is ruim $90 meer dan de huidige aandelenprijs. Microsoft zal nog steeds de pijn blijven voelen van het chip tekort, maar het heeft genoeg zalf in huis om deze pijn te verzachten. Alle prognoses wijzen er bovendien op dat de vraag naar de diensten en producten van Microsoft alleen maar zal toenemen. Al met al lijkt de toekomst van Microsoft erg rooskleurig te zijn. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent Microsoft.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine