MEZT: een agrarisch wonder

Gepubliceerd op 21 november 2020

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer het bedrijf MEZT en de agrarische sector in het algemeen onder de loep.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header MEZT

Dat de landbouw in Nederland onder druk staat zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn. Deze sector speelt immers nog altijd een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Dit blijkt ook alleen uit de totale waarde van de Nederlandse agrarische export, die in 2019 bijna €100 miljard bedroeg. Dat de sector onder druk staat heeft te maken met de verandering van traditionele methodes naar steeds meer een technologisch georiënteerd proces. Dergelijke ontwikkelingen leiden vaak in de eerste plaats tot meer economische groei, maar pakken vaak op de tweede plaats wat minder gunstig uit voor het milieu en klimaat. Zo ook in de landbouw. Zodanig zelfs dat er in Nederland sprake is van een stikstofprobleem, dat boeren en bedrijven dwingt om of te stoppen, of te innoveren. Het huidige stikstofbeleid stelt namelijk dat er een limiet op de hoeveelheid stikstof is die een boer mag produceren. Het is dus een kwestie van stoppen of innoveren, en stoppen, dat doen de Nederlandse boeren niet zo gauw. Zo heeft ForFarmers recent een bepaalde vorm van voeding ontwikkeld dat tot minder uitstoot zou moeten leiden. Tot op heden is dit echter niet toereikend gebleken. Gelukkig zijn er meer initiatieven en bedrijven hier mee bezig dan enkel ForFarmers. Zo ook het Nederlandse MEZT. Deze start-up uit Delft is al een heel eind op weg om de oplossing te ontwikkelen waar de Nederlandse agrarische sector naar snakt. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u meer vertellen over dit bedrijf en welke rol het speelt in de stikstofproblematiek. 

Jonge start-up, grootse plannen

MEZT is een start-up van de Technische Universiteit Delft en is opgericht in het begin van 2020 door twee alumni van deze universiteit, Adriaan van Lieftinck en Edward Sibeijn. Belangrijk om te vermelden is dat dit bedrijf niet beursgenoteerd is. Wierda en Partners Vermogensbeheer belegt dan ook niet in MEZT. Wij dragen de agrarische sector echter wel een warm hart toe en zien in MEZT een bedrijf met ongekend potentieel voor Nederlandse boeren en lichten het daarom in dit artikel uit. MEZT werkt namelijk samen met Wageningen University & Research en enkele andere partijen uit de industrie om een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem. Dit wil het bewerkstelligen door een machine te ontwikkelen die de stikstof uit vloeistofstromen zoals drijfmest kan halen. Stikstof komt namelijk voor een kwart vrij wanneer het rechtstreeks uit het dier komt en nog een kwart verdampt in de mestkelder. Het grootste deel, de helft, komt echter vrij wanneer de mest over het land wordt verdeeld. Door stikstof rechtstreeks uit de mest te halen, kan er dus voorkomen worden dat er een hoop stikstof vrij komt bij de bemesting van het land. Door deze techniek toe te passen, hoopt MEZT in samenwerking met landbouwbedrijven het stikstofprobleem flink terug te dringen. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder. 

De techniek van MEZT

Hetgeen waar MEZT vooral zijn ogen op heeft gericht, is dus het halen van stikstof uit stoffen zoals mest. Het heeft hiervoor een techniek ontwikkeld die zowel economisch, als milieukundig gunstig uitpakt. Om een lang verhaal kort te maken, gebruikt MEZT zogenaamde membranen om bepaalde stoffen, waaronder stikstof, uit de substantie te halen. Nu vraagt u zich misschien af waarom geen enkel andere onderneming met zo’n idee is gekomen. Het punt is dat deze membranen al gebruikt worden voor de zuivering van de mest. MEZT heeft echter een aantal aanpassingen doorgevoerd in dit proces, waardoor het nog beter werkt dan de huidige methodes. Door deze methode van MEZT zou het stikstofgehalte uit mest dus flink gereduceerd kunnen worden. Naast dit milieukundige voordeel biedt de techniek ook financiële voordelen voor het boerenbedrijf. Door middel van de techniek en machine van MEZT kan de boer namelijk zelf een kunstmestvervanger maken, waardoor het inkopen van kunstmest dus overbodig wordt. De boer bespaart hiermee een hoop tijd en geld. Hier houdt de ambitie van MEZT echter niet op. Ze denken namelijk dat ze met hun unieke techniek niet alleen stikstof kunnen extraheren, maar ook andere bestanddelen kunnen ontleden. Hierdoor zou er voor ieder seizoen, grondsoort en gewas een eigen mest ontwikkeld kan worden. Dit heet ook wel precisielandbouw.  Het bedrijf hoopt begin 2021 een prototype te hebben waarmee de techniek getest kan worden in de praktijk. Vanuit de veehouderij is er al veel interesse getoont in de techniek en het bedrijf MEZT. Wij schreven eerder ook al een artikel over de agrarische sector, dat u hier kunt lezen.

Impact en gevolgen door MEZT

De ambitieuze start-up heeft zichzelf als doelstelling voorgenomen al binnen vijf jaar (te) grote hoeveelheden stikstof uit de weg te ruimen en precisielandbouw door middel van nieuwe soorten mest mogelijk te maken. De bedoeling is dat door middel van de machine van MEZT vijftig tot vijfennegentig procent van de stikstof uit mest gehaald kan worden. Volgens de berekeningen zouden 5000 van deze apparaten in Nederland een verlaging van tussen de vijftig en zeventig procent stikstofneerslag kunnen bewerkstelligen. Hiermee zullen boeren dus ruimschoots voldoen aan de stikstofeisen van de regering. Bovendien kunnen ze een hoop geld besparen door de andere toepassingen van de techniek van MEZT. Wilt u weten wat Wierda en Partners vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.

Conclusie

Bedrijven als MEZT zijn essentieel voor het voortbestaan van de agrarische sector. Ze zorgen ervoor dat boeren aan de steeds veranderende regelgeving kunnen voldoen en daarmee hun boerenbedrijf kunnen behouden, en er zelfs meer aan kunnen verdienen. De nieuwe, innoverende technieken maken de agrarische sector ook een interessante sector om in te beleggen. De afgelopen jaren heeft de agrarische sector in Nederland veel klappen moeten verwerken en een bedrijf als MEZT zou hier een einde aan kunnen brengen. Wij van Wierda en Partners Vermogensbeheer dragen de agrarische sector een warm hart toe en het is dan ook met deze reden dat wij dergelijke ontwikkelingen in de agrarische sector in de gaten houden. Onze beleggingsexperts en specialisten houden u op de hoogte. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine