Melk is goed voor elk

Gepubliceerd op 8 november 2019

Om mee te ontbijten, mee te lunchen, als toetje of als tussendoortje: zuivelproducten. In het dagelijks leven hebben we vaak niet door hoeveel we het nuttigen en wat het met ons lichaam doet. En dan hebben we het nog niet eens over water. In de zuivelbranche wordt ook veel gedaan met water. Het zuivelbedrijf Danone bijvoorbeeld, produceert ook flesjes water van het merk Evian. Met dit gegeven kunnen we zeggen dat zuivelbedrijven zoals Danone enorm van belang zijn in onze samenleving. 

Melk is goed voor elk - Header

En waarom zou u dan niet investeren in een van deze bedrijven? In dit artikel vertellen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u alles over de zuivel- en watermarkt, en daarbij leggen we de nadruk op een van de grootste zuivelbedrijven van de wereld: Danone. 

Van melk kaas maken

Het hoofdingrediënt van zuivel, namelijk melk van zoogdieren, wordt al eeuwen door de mensheid vaak met veel genot genuttigd, het is een geliefd product. Wanneer men deze melk verwerkt tot andere producten zoals kaas en boter, kunnen we beginnen te praten over zuivel. Tot het einde van de negentiende eeuw werd de melk meestal door de boeren zelf verwerkt tot zuivelproducten, en ook rondgebracht naar de rest van de bevolking. Dit lijkt veel grootser aangepakt te kunnen worden, toch? 

De zuivelmarkt bleek, en bewijst nog steeds, namelijk een land van melk en honing te zijn, een markt waar veel geld te verdienen valt. Aan het einde van de negentiende eeuw ontstonden er kleine zuivelfabrieken, die niet alleen een deel van de productie op zich namen, maar ook de verdere distributie. In het begin van deze opkomst van zuivelfabriekjes, lag de nadruk vooral op het vergroten van de afzet van de boeren. Na zo’n vijftig jaar begon dit te veranderen, en kwam de nadruk te leggen op efficiëntie en kostenbesparing, wat resulteerde in het fuseren van veel zuivelfabrieken. 

Yoghurt uit de Balkan

Het zuivelbedrijf Danone is een van de grootste spelers op de zuivelmarkt. Maar hoe is dit bedrijf zo groot geworden? In 1919 werd Danone opgericht door Isaac Carasso in Catalonië, waar het begon als een klein yoghurt producerend bedrijf. En een goed begin is het halve werk, wordt vaak gezegd, wat ook voor Danone gold. Met het onbekende product yoghurt uit de Balkan, groeide Danone enorm, wat overliep in meerdere overnames van andere bedrijven. Danone nam zo in 1970 de waterfabrikant Evian over, in 2007 het Nederlandse bedrijf Numico, voorheen Nutricia, en in 2016 het van oorsprong Belgische Alpro. 

Door al deze overnames en fuseringen, doet Danone op dit moment veel meer dan alleen de productie van yoghurt: verse zuivelproducten, water, babyvoedsel zoals Nutrilon, en medisch voedsel. Hoewel verse zuivelproducten nog steeds de overhand hebben in het zuivelbedrijf Danone, namelijk vijftig procent van de omzet, heeft Danone een stabiele doch interessante marktpositie op de wereldlijke markt van zuivelproducten. Vrijwel de gehele wereld behoort tot de afzetmarkt van Danone, waarin de Verenigde Staten de grootste is, en heel Europa bijna 40 procent van de omzet van Danone veroorzaakt. 

Danone’s superpowers

Voor u is het nu natuurlijk de vraag of het ook slim is om in een bedrijf zoals Danone, of Danone zelf te investeren, omdat de omzet al hoog is en de afzetmarkt verzadigd lijkt. Maar niets is wat het lijkt. Waarschijnlijk heeft u wel vaker gehoord dat er in China grote tekorten zijn aan babyvoeding, en laat Danone nou net ook zuivelproducten als Nutrilon produceren. De vraag in China stijgt naar enorme hoogtes en is onhoudbaar, waar Danone goed op zou kunnen inspelen. 

En dit voordeel is niet het enige waarmee Danone te maken heeft. Afgelopen jaren was het aandeel van Danone ontzettend stabiel en groeide met de jaren. In 2015, toen Danone meer dan 22 miljard omzet behaalde, was hun aandeel ongeveer 54 euro waard. Vier jaar later, in 2019, heeft het aandeel een grote stap vooruit gemaakt, en steeg in waarde naar maar liefst 75 euro. Tegelijkertijd met deze stijging keerde Danone €7.14 aan dividend uit in dezelfde periode. Met dit gegeven en de situatie in Azië, lijkt Danone volgens ons een erg interessant bedrijf om in de gaten te houden. 

Conclusie melk is goed voor elk

Sinds de opkomst van zuivelfabrieken zijn zuivelproducten niet meer weg te denken uit onze samenleving en kopen we ze in overvloed. Een van de grootste producenten op de zuivelmarkt is Danone, het bedrijf dat niet alleen zuivelproducten produceert, maar ook babyvoeding, drinkwater en medisch voedsel. Met stijgende koers van de aandelen van Danone én de grote vraag in China naar babyvoeding, ziet de toekomst voor Danone er rooskleurig uit. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de zuivelmarkt nauwlettend in de gaten voor u, en geven updates wanneer dat nodig is. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine