Maaltijdbezorger bedrijven groeien door corona

Gepubliceerd op 6 juni 2020

Voor 2019 was het bestellen van een maaltijd voor veel Nederlandse huishoudens een zeldzaamheid. Het werd vaak gedaan uit luiheid of uit tijdnood en het moest wel een heel bijzondere dag zijn als er iets culinairder dan een pizza werd besteld. Met de komst van COVID-19 is dit compleet veranderd. Het virus veranderde indirect zowel de vraag naar als het aanbod van maaltijdbezorgers. Voor de restaurants die de deuren moesten sluiten, zat er maar één ding op: het eten online aanbieden en laten bezorgen via de bezorgplatformen.

Normaal_Maaltijdbezorging - Header

De consument had vervolgens maar één reactie paraat: in plaats van uit eten in een chique restaurant, het chique restaurant naar de eigen eettafel brengen. Deze noodgedwongen overgang naar maaltijdbezorging heeft de nodige impact gehad op de online bezorgplatformen die deze bezorgservice verlenen en hun aandelenkoersen. Het biedt immers mooie kansen voor deze beursgenoteerde bedrijven wanneer restaurants zich massaal willen aanmelden bij hun service. Vandaag gaan de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer twee prominente bedrijven in de maaltijdbezorging onder de loep nemen om te kijken in hoeverre het coronavirus hun cijfers heeft beïnvloed.

Takeaway.com

In Nederland is ongeveer 95% van de bestelmarkt voor maaltijden in handen van Takeaway.com, wat hier beter bekend staat onder de naam Thuisbezorgd. Dit van oorsprong Nederlandse bedrijf leverde in 2019 38 miljoen maaltijden af in Nederland alleen. Voor heel Europa lag dit aantal op ruim 159 miljoen. Toch kreeg ook Takeaway.com een kleine klap van COVID-19 begin maart. Door massaal thuis te werken, werd er geen lunch of andere maaltijd meer besteld op kantoor en dit was natuurlijk slecht nieuws voor het aandeel Takeaway.com en de beleggers. De aandelenkoers daalde met grofweg 40% naar €62. Deze dip in de koers was echter van korte duur. Doordat de gehele horecasector dicht moest, zochten veel restaurants noodgedwongen naar een alternatief om toch nog enige omzet te realiseren. Duizenden restaurants meldden zich aan bij het platform over de span van slechts enkele weken.

De aandelenkoers steeg weer vlot vanaf de maand april en oversteeg in mei zelfs de €100-grens. Zo hooggewaardeerd waren de aandelen niet eens voor corona. Het bedrijf verwacht dan ook verdere groei de rest van het jaar. In het eerste kwartaal van 2020 steeg het aantal bestellingen in Nederland al met 11% ten opzichte van 2019. Het bedrijf heeft onlangs ook voormalig concurrent Delivery Hero uit Duitsland overgenomen. Vooral in deze markt wordt een sterke groei verwacht. Het aantal bestellingen in ons buurland is dit jaar al ruim verdubbeld. Wilt u weten wat het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer is geweest in deze periode? Lees dan hier verder.

Uber Eats

Op wereldwijde schaal kijken we naar Uber Eats, gecreëerd door het Amerikaanse bedrijf Uber in 2014. Uber Eats is één van de grootste bezorgplatformen ter wereld. Op het moment van schrijven leveren ze via hun bezorgdienst maaltijden van 130.000 restaurants in meer dan 25 verschillende landen en wordt hun app gebruikt door miljoenen mensen. Ook in Nederland zien we af en toe een fietser met een groene tas voorbijkomen door de straten. Aangezien we met het coronavirus van een pandemie spreken en over de gehele wereld horecaondernemingen moesten sluiten, is het ook niet gek dat Uber Eats ook een flinke toename zag in aanmeldingen. Op 19 maart, rapporteerde Uber CEO Dara Khosrowshahi dat er de voorafgaande week een vertienvoudiging van aanmeldingen plaatsvond. Dit resulteerde in een gigantische boost voor Uber Eats, wat ongeveer tweeënhalf keer zoveel restaurants per dag toevoegde aan hun platform als normaal. Doordat deze mooie resultaten van Uber Eats opgaan in de algemene aandelenkoers van Uber, is deze indrukwekkende groei niet meteen terug te zien op de beurs. Toch kunnen we ervan uitgaan dat Uber Eats zeker heeft meegeholpen de aandelenkoers uit het dal van ongeveer $14 per aandeel te slepen. Inmiddels kunnen de Uber-beleggers weer opgelucht adem halen. De aandelenkoers staat alweer bijna op dezelfde prijs als voor de coronacrisis. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in deze tijden? Lees hier dan verder over vermogensbeheer bij ons.

​Conclusie

Waar thuisbezorging al een redelijk grote stijging zag in 2019 ten opzichte van het jaar daarvoor, heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat deze groei in een heuse stroomversnelling terecht kwam. Doordat wereldwijd veel restaurants genoodzaakt waren de deuren te sluiten, zagen ze de maaltijdbezorging als laatste redmiddel. Dit was een gouden kans voor de bedrijven die deze service verlenen zoals Takeaway.com en Uber Eats. Het aantal aanmeldingen dat ze binnenkregen steeg rap en ook op de beurs zagen de beleggers groene cijfers in de rode zee. Kortom, door de ondernemers in de horeca een alternatief te bieden, zijn deze maaltijdbezorgers bedrijven één van de weinigen die tot op zekere hoogte gespaard worden door de pandemie. Het zijn natuurlijk onzekere tijden en niemand kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Daarom houden de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer deze sector, inclusief de bijbehorende aandelen, goed in de gaten. Verder wensen wij u natuurlijk een goede gezondheid toe.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine