Lagarde: volgens de weg van Draghi of een nieuwe koers?

Gepubliceerd op 7 januari 2020

Voor spaarders zijn het donkere dagen, en dat niet omdat het winter is. De rente, die al laag was, is onlangs nog lager geworden. Dat de banken zulke lage rentes hanteren komt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dit kloppende economische hart van de EU werd sinds 2011 geleid door Mario Draghi. Die ook wel de redder van de euro genoemd wordt door zijn ‘whatever-it-takes-uitspraak’ in 2012. Onder zijn bewind werd de beleidsrente van de ECB meer en meer verlaagd, wat resulteerde in onze karige spaarrentes. Slecht nieuws, zou je zeggen voor de beleggers die hun hele leven hard gewerkt hebben voor hun fortuin. Maar doordat sparen zo weinig rendement opleverde, werd het rendement op de beurs steeds hoger. Het geld dat vroeger gespaard werd, werd namelijk nu wijs geïnvesteerd.

Normaal_Lagarde - Header

Sinds november staat er echter een nieuw persoon aan het roer van de ECB: Christine Lagarde. Ze schijnt het anders te willen aanpakken dan haar voorganger. Welke koers zal Lagarde precies varen en wat betekent dit voor beleggers? De experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zoeken het voor u uit.

Een historische vrouw

Het feit dat Lagarde hoofd van de ECB is geworden alleen al is bijzonder. Ze heeft namelijk het grootste deel van haar leven gewerkt als advocaat. Toch is haar levensloop zeker het doorlopen waard. In haar jeugd was ze vooral bezig met synchroonzwemmen op hoog niveau, totdat ze dit besloot in te wisselen voor een carrière rechten. Wat hierop volgde was een mooie loopbaan in de advocatenwereld totdat ze uiteindelijk zelfs, als eerste vrouw ooit, hoofd werd van het bekende advocatenkantoor Baker & McKenzie. Dit ‘als eerste vrouw ooit’ herhaalde ze nog een aantal keer. Ze werd in 2008 de eerste vrouwelijke minister van financiën in een G8-economie ooit en vanaf 2011 tot 2019 stond ze als eerste vrouw ooit aan het roer van de Internationaal monetair fonds (IMF). En nu weer, nu ze de eerste vrouwelijke roerganger is van de ECB en het gat dat Draghi achterliet moet dichten.

Het gat van Draghi

En dat gat is er niet zomaar één. Mario Draghi stond nog maar net aan het roer van de ECB toen het eerste enorme probleem zich al voordeed. De economieën van Spanje, Griekenland en Italië hadden het stuk voor stuk zwaar te verduren. Het leek er even op dat Zuid-Europa het niet ging redden, terwijl de rest van de EU alweer overeind krabbelde. Er gingen stemmen op om de EU te verdelen in verschillende gebieden. Draghi, die zelf uit Italië komt, wilde dit koste wat het kost voorkomen. Overal werd hij geroemd vanwege zijn ‘whatever-it-takes-uitspraak’. Hij doelde hiermee op dat hij er alles aan zou doen om de euro te redden. Om dit te bereiken voerde hij het opkoopbeleid in en bracht de rente naar een historisch dieptepunt. Hiermee voorkwam hij deflatie en stegen de beurzen weer. Er zat echter wel een prijskaartje aan van meer dan €2600 miljard euro. Hoewel hij dus de val van de Europese monetaire unie heeft weten te voorkomen, was er toch vooral vanuit Nederland en Duitsland kritiek op Draghi. Voor spaarders en pensioenfondsen was dit beleid namelijk funest. Pensioenfondsen waren - en zijn nog steeds - voor een groot deel afhankelijk van spaarrendement. Weet Lagarde de zorgen van Nederland en buurland Duitsland weg te nemen?

Ervaart de beurs een winterdip? Lees er hier meer over.
 

De koers van Lagarde

Waar Draghi voor de ECB een cruciale rol zag weggelegd, ziet Lagarde er juist heil in om de lidstaten zelf te gebruiken als monetair medicijn. Overheden moeten meer investeren en de ECB moet niet meer worden gezien als iets wat het anders toch wel weer oplost. Want zoals we zagen in het vorige decennium, wist de ECB deze klus maar net te klaren.
Daarnaast heeft ze duidelijk gemaakt voorstander te zijn van het delen van schulden van landen binnen de EU. Hiermee schopt ze tegen de schenen van team Nederland-Duitsland wat betreft schuldbeleid. Maar er is hoop. Lagarde heeft namelijk beloofd binnenkort het huidige beleid van de ECB te gaan herzien, waarmee er mogelijk een einde komt aan bepaalde gehate maatregelen van Draghi.  Wat we zeker weten, is dat er op de werkvloer van de ECB al veel veranderd is. Draghi stond bekend als een gesloten persoon, maar Lagarde zei tijdens haar eerste persconferentie dat ze met iedereen het gesprek wil aangaan. Ze wil bij de ECB een open beleid voeren. Of ‘open’ voor de beleggers ‘goed’ is, zal nog moeten blijken.

Levert sparen of beleggen meer rendement op? Lees er hier alles over.

Welke kant gaat het op?

We kunnen concluderen dat er op de korte termijn nog niet erg veel gaat gebeuren qua veranderingen in het beleid van de ECB. Lagarde vuurt geen bommen af op het eerder gevoerde beleid van Draghi en lijkt delen hiervan over te nemen. De monetaire beleidsmedewerkers in Den Haag en Berlijn zullen hier waarschijnlijk iets minder blij mee zijn. Maar voor beleggers betekent dit dus tot op zekere hoogte zekerheid. En niet te vergeten zijn de miljarden die Lagarde dus net zoals Draghi in de economie zal pompen alleen maar positief voor de beurzen en de beleggers. De experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden Lagarde en haar beleid nauw in de gaten en houden u op de hoogte.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine