KPN: een ongrijpbare prooi

Gepubliceerd op 27 juni 2021

De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer leggen u in dit artikel uit waarom KPN zo geliefd is bij investeerders en waarom de vele overnamepogingen nooit zijn doorgegaan.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header KPN

Vraag willekeurige Nederlanders bij welke provider zij een abonnement hebben afgesloten voor hun TV, mobiele telefoon of internet, dan zal de naam KPN zal geregeld vallen. Ook voor de opkomende 5G-netwerken zitten mensen veelal bij KPN. Dit Nederlandse bedrijf heeft een gigantisch marktaandeel in de Nederlandse telecomsector en is al sinds 1994 beursgenoteerd. KPN heeft over de verloop van tijd mooie cijfers weten neer te zetten en is financieel een solide bedrijf. Het is dan ook niet vreemd dat er de afgelopen jaren meerdere kapers op de kust zijn geweest die wel interesse hadden in een overname van KPN. Desondanks is zo’n overname er nooit van gekomen. Onlangs stond KPN weer in de interesse. Deze kwam deze keer uit de hoek van EQT en Stonepeak, twee grote investeringsorganistaties. Ook deze onderhandelingen liepen uiteindelijk spaak. Hoe komt het nou precies dat KPN zou gewild is? En waarom wordt die deal nou nooit gesloten? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zoeken het vandaag voor u uit en vertellen u de ins en outs rondom KPN.

Waarom is KPN zo gewild?

De één na de ander doet dus een bod op het Nederlandse bedrijf. Het meest recente bod kwam uit de Zweeds-Amerikaanse hoek en had een omvang van een kleine 13 miljard euro. Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak waren bereid meer dan 3 euro per aandeel te bieden, terwijl KPN op dit moment tussen de €2,60 en €2,70 schommelt. Wat maakt KPN zo’n investering waardig? Het ‘goud’ van KPN ligt voornamelijk onder de grond in de vorm van glasvezelkabels. Deze razendsnelle manier om data te vervoeren maakt hoge internetsnelheden mogelijk. Echter is het prijzig om deze aan te leggen. De afgelopen jaren heeft KPN flink geïnvesteerd in haar glasvezel infrastructuur en kan dus nog jaren teren op deze verrichte werkzaamheden. Deze inversteering wordt gedaan via een joint venture die in het leven geroepen is door KPN en het pensioenfonds ABP. In deze onderneming is ruim €440 miljoen ondergebracht en zo delen beide partijen het risico, maar ook de opbrengst. Het uitbreiden van dit netwerk gaat ook met flink tempo. Inmiddels zijn er al meer dan 625.000 huishoudens en 225.000 bedrijven succesvol aangesloten op het netwerk. Zoals blijkt, boekt KPN goede cijfers de afgelopen jaren. Zo doet ook Wierda en Partners vermogensbeheer jaar op jaar goede zaken. Wilt u weten wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer over de afgelopen jaren zijn geweest? Lees dan hier verder. Bijkomend voordeel is dan ook natuurlijk het compacte Nederland waarin KPN actief is. Neem elk ander telecombedrijf in een ander land, en er vormen zich al snel complicaties zoals moeilijk te bereiken gebieden. In Nederland hebben we hier minder last van, en dus gaat het proces een stuk sneller. Dit maakt KPN, maar ook andere telecombedrijven actief in ons land, commercieel gezien erg interessant voor investeerders.

De oorzaak van het stuklopen

Toch zijn alle recente pogingen om KPN over te nemen op niks uitgelopen. Dat is ook niet gek. Een overname van KPN ligt in net wat moeilijker vaarwater dan voor reguliere bedrijven. Sinds vorig jaar maakt KPN namelijk deel uit van de categorie ‘vitale infrastructuren’, wat betekent dat ook de overheid akkoord moet gaan met een eventuele overname. Tot 1994 was de overheid overigens ook de enige aandeelhouder van KPN. De overname van bedrijven die vallen onder de vitale infrastructuur blijkt lastiger dan gedacht. Vaak stranden de onderhandelingen al in een eerder stadium. In 2013 bijvoorbeeld, weerde de Stichting Preferente Aandelen B het overnamebod van América Móvil af. Deze stichting, opgericht om het bedrijf KPN te beschermen, heeft dus ook de macht om een streep door eventuele overnameplannen te zetten. Ook met de belangstelling vanuit Zweedse-Amerikaanse hoek, hoefde de overheid niet op de kwestie in te gaan. KPN heeft het overnamebod namelijk op voorhand al geweigerd. Het bedrijf kwam onlangs met een nieuwe “Accelerate to grow”- strategie en is daar volledig op gericht volgens woordvoerders. Belangstelling voor een dergelijke overname is er dus niet.

KPN in cijfers

Het gaat KPN dan ook voor de wind en het is dus niet gek om simpelweg op oude voet door te willen gaan. De glasvezel strategie werpt zijn vruchten af en zal het marktaandeel van KPN alleen maar vergroten. Mensen zijn namelijk sneller geneigd voor KPN te kiezen zodra ze deel uit kunnen maken van dit netwerk. Het marktaandeel van KPN ligt in glasvezel gebieden op zo’n 50% terwijl dit in gebieden zonder glasvezel ‘slechts’ 30% bedraagt. 
De cijfers van het eerste kwartaal van 2021 waren bovendien ook erg mooi. De nettowinst die in het eerste kwartaal van dit jaar werd behaald bedroeg €141 miljoen, terwijl dat in 2020 nog ‘maar’ €120 miljoen was. Dit komt dus neer op een stijging van ruim 18%. Ook de aandelenkoers laat een stabiel patroon zien. Over het afgelopen jaar is die van een dieptepunt van ongeveer €2 gestegen tot boven €2,60, wat op een stijging van meer dan 30% neerkomt. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Conclusie

In het landschap van Nederlandse bedrijven, is KPN dus eentje die zeker het bezoeken waard is. Met het vizier op een enorm glasvezelnetwerk, vindt KPN zijn weg naar veel Nederlandse huishoudens. Niet alleen in ons land kent men de naam, maar ook in het buitenland aasen ze geregeld op het Nederlandse telecombedrijf. Tot nu toe met weinig succes. KPN blijft nuchter en gaat gewoon door waar zij mee bezig zijn: “Accelerate to grow”. Het is waarschijnlijk maar een kwestie van tijd voordat de volgende buitenlandse investeerder een poging gaat doen om dit groene goudmijntje over te nemen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de situatie rondom KPN nauwlettend in de gaten en rapporteren waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine