Inzoomen op Besi en de halfgeleiderindustrie

Gepubliceerd op 15 september 2020

Halfgeleiders, of in het Engels ‘semiconductors’, zijn elektrische componenten die ervoor zorgen dat de elektriciteit op een goede wijze door onze apparaten loopt. Deze halfgeleiders zijn vooral te vinden in computer chips. Sinds 1978 groeide het aantal geproduceerde apparaten met halfgeleiders met ongeveer 9% per jaar.

Normaal_Halfgeleide - Header

Ook dit jaar draait de technologische industrie, juist dankzij het coronavirus, op volle toeren. Eén van de grote spelers in deze sector is het Nederlandse beursgenoteerde BE Semiconductor Industries, dat kortweg Besi wordt genoemd. Eerder schreven we al over dit bedrijf en de kansen voor beleggers in deze sector. Vandaag nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u opnieuw mee naar de halfgeleiderindustrie en kijken we hoe Besi en de rest van de halfgeleiderindustrie er nu voor staan.

De halfgeleiderindustrie in het kort

We leven in een tijdperk van alsmaar groeiende vraag naar technologie. Uw computer, uw telefoon en tegenwoordig zelfs uw auto zitten vol technologie die absoluut niet zonder halfgeleiders en computerchips kunnen. Het resultaat van deze steeds maar weer groeiende vraag is een industrie die in 2017 een marktwaarde bereikte van $412 miljard. Het is dan ook niet gek dat beleggers zeer geïnteresseerd zijn in de beursgenoteerde bedrijven die opereren in deze industrie. Grote spelers in deze sector zijn bijvoorbeeld Intel en Samsung met respectievelijk $66 miljard en $74 miljard omzet uit hun halfgeleiderdivisie in 2018, maar ook het Nederlandse ASML en eerdergenoemde Besi opereren met succes in deze sector. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is met het oog op de halfgeleidersector? Lees dan hier verder.

Een leider in halfgeleiders

Besi is een Nederland beursgenoteerd bedrijf dat opereert in de halfgeleidersector. Het bedrijf is actief in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Vooral de laatstgenoemde Aziatische markt is belangrijk voor het bedrijf. Hier komt ongeveer 60% van de totale omzet van Besi vandaan. Met meer dan tweeduizend werknemers in dienst en meerdere dochterondernemingen is Besi een bedrijf waar beleggers niet omheen kunnen. 

Bovendien presteert, net zoals in ons vorige artikel te lezen is, Besi nog steeds buitengewoon goed. De recente cijfers en resultaten zijn wederom zeer solide en weten menig belegger in een goed humeur te brengen. Wel zagen we dat Besi, net zoals andere bedrijven, het zwaar te verduren had aan het begin van de coronacrisis. Andere sectoren die het in deze tijd zwaar hadden waren de horeca- en de sierteeltsector. In tegenstelling tot het gros van de aandelen, herstelde Besi zich gauw. Inmiddels staat de aandelenkoers weer op het oude niveau van rond de €40. Daarnaast zagen we dat het aantal orders van Besi op jaarbasis was toegenomen met 42%. Een groot deel van deze toename vond plaats tijdens de coronacrisis. In 2019 behaalde Besi een omzet van €356 miljoen en een winst van €81 miljoen. 

Daarnaast zorgt Besi ook goed voor zijn aandeelhouders.Zo wist het aandeel in de periode van 2010-2020 koerswinst van circa 2700% te behalen. Hiermee behoort het tot één van de best presterende aandelen van Nederland. Bovendien heeft Besi een erg gul dividendbeleid en behoort het zelfs tot de hoogste dividendaandelen van Nederland. Ten eerste heeft Besi sinds 2011 in totaal €578.3 miljoen uitgekeerd aan dividenden. Ten tweede staat het gemiddelde dividendrendement van de halfgeleidersector namelijk op een magere 0.5%. Besi daarentegen keerde in 2019 €1.01 uit per aandeel, wat neerkomt op een rendement van meer dan 4%. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat de halfgeleiderindustrie al sinds zijn geboorte in de vorige eeuw in een constant tempo aan het groeien is geweest. Deze trend zet zich ook nu anno 2020 nog voort. Menig bedrijf dat actief is in deze sector weet forse omzetten te realiseren en ook Besi sluit zich aan bij deze trend. Daarnaast zal de digitalisering zich naar alle waarschijnlijkheid de komende tijd ook voortzetten, wat uiteraard alleen maar goed nieuws is voor Besi. Dit betekent immers dat de vraag naar hun producten ook zal blijven toenemen. Bovendien heeft het coronavirus er ook nog eens voor gezorgd dat deze digitalisering in een stroomversnelling is geraakt. De verwachting is dan ook dat Besi de komende tijd zal blijven groeien, evenals haar omzet- en winstcijfers. Een belegger in Besi profiteert bovendien van hun groei op twee manieren. Allereerst door de koerswinst van het aandeel, maar ook door het royale dividendbeleid dat Besi hanteert. Vanwege de hoge verwachtingen die er zijn voor de halfgeleiderindustrie en Besi houden de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer beide goed voor u in de gaten.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine