Waar Steven Spielberg in 2001 met zijn levensechte kunstmatige robot ‘David’ nog een fantastische science-fiction film wist te produceren waarin het leek alsof robots zich als mensen konden gedragen, komt deze droom/nachtmerrie nu wel erg dichtbij met de vergevorderde ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI). Wereldwijd zijn momenteel vele onderzoekers bezig met het ontwikkelen van ingewikkelde algoritmes, computersystemen en robots die kunnen leren van hun eigen omgeving en fouten, zoals tot nu toe alleen de mens dat kan. Waar dit alles toe zal leiden is nog volledig onbekend, maar dat het enorme impact op ons allen en op onze levens zal hebben, weten we zeker. In dit artikel willen uw experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u op een rijtje zetten wat artificial intelligence precies is en wat het kan gaan doen met de beurzen.
Sinds de oude Grieken zoals Plato en Socrates wordt er al nagedacht over de vraag wat ‘intelligentie’ precies is. Omdat dat zeker geen makkelijke vraag is, die tot op de dag van vandaag vele vraagtekens oproept, is het definiëren van artificial intelligence ook zeker niet makkelijk, lees: onmogelijk. Wel wagen wij graag een poging om u uit te leggen wat het is en waarvoor het gebruikt kan worden. Het kernproces van Artificial intelligence gaat om drie stappen die een computer moet nemen. Allereerst moet een computersysteem gegevens correct kunnen interpreteren die het nog nooit eerder heeft gezien. Vervolgens moeten daaruit lessen worden getrokken en op basis van die nieuwe kennis moet het systeem een probleem kunnen oplossen op verschillende manieren, omdat ook tijdens het verwerken van zo’n taak de omstandigheden kunnen veranderen. De computer moet deze nieuwe problemen en omstandigheden steeds zelf kunnen verwerken en er zelf van leren.
Het cruciale verschil tussen onze huidige computersystemen en artificial intelligence systemen is dus dat de huidige systemen gebruiken maken van vaste algoritmes en codes, die niet kunnen worden veranderd door de computer zelf. Wanneer je aan Siri dus iets vraagt wat niet tussen zijn codes staat, gaat hij niet zelf nadenken over een mogelijke oplossing voor jouw vraag, maar negeert hij de vraag en vertelt hij dat hij niet verder kan helpen. Artificial intelligence zal ervoor zorgen dat Siri zelf, zonder tussenkomst van een Apple-medewerker zal onderzoeken hoe hij een antwoord kan vinden op de vraag, zoals een leerling op school ook op onderzoek uitgaat wanneer hij een vraag krijgt waarvan het antwoord hem niet bekend is, evenals het stappenplan naar het antwoord toe. Uiteindelijk zal deze leerling het antwoord vinden en onthouden hoe hij dat gevonden heeft, om voortaan sneller antwoorden op vragen te kunnen vinden.
Lees hier meer over beleggen in elektrische auto’s.
Een voorbeeld hiervan zien we bij Google, dat in deze video laat zien hoe het in opdracht van jou, zonder dat je er verder iets voor hoeft te doen, de kapper belt en een gesprek voert alsof het een normale conversatie tussen twee mensen is. De telefoon spreekt soepel met de kapper en maakt een afspraak. Google bracht zo een gigantische ontwikkeling op het gebied van artificial intelligence naar buiten, waarbij een telefoon kan leren van voorgaande
gesprekken om er steeds beter in te worden. Eigenlijk hebben ze dus een telefoon geleerd wat een kleuter ook leert: praten en gesprekken voeren. Zo beginnen computersystemen toch wel steeds meer op mensen te lijken.
Lees hier meer over beleggen in de 5G technologie.
Waar de film van Steven Spielberg wereldwijd $ 235,93 miljoen dollar opleverde, levert artificial intelligence vele malen meer op. Wat betreft investeringen door landen alleen al gaat het om tientallen miljarden dollars wereldwijd met als koploper Noord-Amerika dat in 2016 18,6 miljard dollar die bedrijven als Facebook, Google, Microsoft, Amazon en Apple investeren in artificial intelligence. Ook in ons eigen land beginnen bedrijven flink te investeren. In Nederland maakten Ahold Delhaize, KLM, Philips, de NS en de ING al bekend goed geld te willen geven voor meer ontwikkeling van artificial intelligence in Nederland. Hiernaast geven nationale regeringen en de EU ook steeds meer aan plannen te hebben om als overheid te gaan investeren in de ontwikkeling van de revolutionaire techniek van artificial intelligence. Wereldwijd is er een wedloop bezig om wie als eerste de mogelijkheden bezig die artificial intelligence ons biedt. Op beurzen is dit ook te zien. Er wordt voorspeld dat de volledige markt van AI, die nu 1,4 miljard waard is in Nederland, in 2025 zo’n 30-40 miljard waard zal zijn.
Investeren in de markt van de artificial intelligence is investeren in de toekomst. Hoe complex het onderwerp zelf ook is, zeker is wel dat het de nieuwe doorbraak zal worden in dit digitale tijdperk, die onze levens totaal zal veranderen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de markt nauwlettend in de gaten.
Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.
Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.
Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!
Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over: