Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op uw computer. Hiermee verzamelt Wierda Vermogensbeheer persoonsgegevens en volgen wij uw gebruik van onze website en die van derden. Deze gegevens delen wij met externe platformen. Wierda Vermogensbeheer doet dit om u de beste digitale ervaring te bieden op onze website en die van anderen. Geeft u ons hiervoor toestemming? Voor meer info leest u onze privacyverklaring.
Over goud en zilver wordt vaak gezegd dat ze de belangrijkste grondstoffen op aarde zijn, maar in de hedendaagse maatschappij hebben ze veel meer betekenis. In dit artikel hebben de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer, interessante feitjes over de goud- en zilvermarkt voor u op een rijtje gezet.
Over goud en zilver wordt vaak gezegd dat ze de belangrijkste grondstoffen op aarde zijn, maar in de hedendaagse maatschappij hebben ze veel meer betekenis. Niet alleen kun je nu goud en zilver bezitten zonder het daadwerkelijk in een kluis opgeslagen te hebben, ook is er een obsessie gekomen om zoveel mogelijk bezittingen een vleugje van de twee edelmetalen te geven om zo status en rijkdom te laten zien. In dit artikel hebben de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer, interessante feitjes over de goud- en zilvermarkt voor u op een rijtje gezet.
40% van al het goud wat ooit uit de grond werd gehaald, komt uit Zuid-Afrika, waar zich nog steeds de 3de grootste goudreserve ter wereld bevindt.
Een ton smartphones bevat 31 gram goud, 200 laptops bevatten 15 gram goud.
Er zit zo’n 0,2 milligram goud in ons lichaam, voornamelijk in ons bloed.
’s Werelds grootste goudkluis is de kluis van de NY Fed waar 5.890 ton goud opgeslagen ligt.
De duurste gouden munt ooit geveild is de $20 St. Gaudens Double Eagle uit 1933. De munt werd verkocht voor $7,6 miljoen.
Het woord voor ‘zilver’ en ‘geld’ is in 14 talen hetzelfde.
Zilver geleid van alle elementen warmte het best. Vanwege deze eigenschap wordt zilver onder andere gebruikt in zonnepanelen.
In het Oude Egypte was zilver meer waard dan goud.
Sinds 1990 wordt er meer zilver verbruikt dan geproduceerd. Hierdoor raakt de zilvervoorraad op.
Zilver doodt bacteriën door celmembranen chemisch aan te tasten, waardoor deze afbreken. Bacteriën kunnen geen resistentie meer ontwikkelen tegen zilver, zoals bij antibiotica.
Al meer dan zes eeuwen worden er op gouden, zilveren en platina voorwerpen keurtekens aangebracht, maar in 1986 is dit ook wettelijk vastgelegd in de Waarborgwet en het moet garanderen dat een voorwerp met volgens de wet vastgestelde keurtekens het juiste gehalte goud, zilver of platina bevatten.