ING en de 'grote' Duitsers

Gepubliceerd op 9 mei 2019

Over ING en haar eventuele overname van Duitse banken. In dit artikel nemen de beleggingexperts van Wierda en Partner Vermogensbeheer u mee door het oerwoud van informatie en geruchten, nieuws en fake news omtrent de financiële wereld. 

ING en de 'grote' Duitsers (1)

De afgelopen tijd is het overal in het nieuws geweest: een eventuele fusie van de Deutsche Bank en de Commerzbank, de twee grootste banken in heel Duitsland. Ook ​de Nederlandse bankensector probeerde hier voordeel uit te halen. Er werd gespeculeerd dat ING beide banken, of alleen de Commerzbank, wilde overnemen. Zal de ING deze grote spelers onder de duim kunnen houden? En wat zijn de gevolgen van een overname? In dit artikel nemen de beleggingexperts van Wierda en Partner Vermogensbeheer u mee door het oerwoud van informatie en geruchten, nieuws en fake news omtrent de financiële wereld. 

De Duitsers doen het slecht

Hoe heeft het ooit zóver voor deze twee grote Duitse banken kunnen komen, is de vraag. Beide banken kregen grote problemen na de kredietcrisis in 2008. De Commerzbank kreeg toen financiële staatshulp, waardoor het de deuren niet hoefde te sluiten. De Deutsche Bank had echter veel spaargeld en kon op eigen benen blijven staan. Zodoende overleefden beide ternauwernood de crisis, maar de gevolgen van de crisis bleven niet uit. Zowel Deutsche Bank als de Commerzbank moest een drastische reorganisatie doorgaan, waardoor veel werknemers op straat kwamen te staan. De crisis zag je ook terug in de waarde van de aandelen, die tot het verdriet van de beleggers fors daalde op de aandelenbeurs. Schandalen ontbraken ook niet bij deze grote Duitse spelers. De Deutsche Bank kwam meerdere malen negatief in het nieuws over onder andere de doorverkoop van slechte hypotheken, waarvoor een hoge boete betaald moest worden. Ook voor de Commerzbank ging niet alles over rozen wat betreft de schandalen, zoals bijvoorbeeld een gigantisch fraudeschandaal in 2014.

Lees hier meer over de bancaire sector en de crisis van 2008. 

De vorming van een Duitse überbank

Al het hiervoor genoemde heeft zo zijn gevolgen gehad voor de Commerzbank en de Deutsche Bank. De eens sterke spelers van Duitsland lijken het alleen niet meer te redden en verliezen veel klanten. Dit had als gevolg dat de Commerzbank en de Deutsche Bank met elkaar om tafel gingen om te praten over een eventuele fusie. In de zomer van 2016 werd al eens gespeculeerd over deze fusie, maar toen werd besloten dat beide banken los van elkaar verder gingen. De gesprekken zetten zich voort in 2018, maar werden toen nog geheim gehouden. In maart 2019 maakten de Commerzbank en de Deutsche Bank dit aan de wereld bekend. De regering was een groot voorstander, aangezien beide banken het al jaren niet goed deden en er echt verandering nodig was. Zo leden beleggers die in 2007 aandelen hadden gekocht in Commerzbank een verlies van 96% op hun aandelen.

Er waren echter ook veel tegenstanders van de fusie. Vooral de vakbonden lieten hun stem horen, omdat zij vreesden voor werkloosheid. Er werd gesproken over een verlies van maar liefst 30.000 banen, als de fusie doorgezet zou worden. In april was dit idee dan ook alweer van de baan. Maar toen kwam ​onze leeuw ING​ op het toneel tevoorschijn.

Lees hier meer over het aandeel ING. 
 

Overname door de Nederlandse leeuw

ING is niet zomaar een partij die haar licht liet schijnen op de zaak. Op de Duitse markt is ING al jaren één van de grotere private banken met ongeveer 8 miljoen klanten. ING, met een beurswaarde van ongeveer 47 miljard euro, zou interesse hebben in de overname van één van beide banken, namelijk de Commerzbank, die op dit moment een ‘schamele’ beurswaarde van 10 miljard euro heeft. Voor ING, en haar beleggers, zou deze overname veel positieve gevolgen kunnen hebben. Aan elk succesverhaal kleven echter ook risico’s De bank is al jaren bezig met het verbreden van haar afzetmarkt, iets wat ING door een overname zou bereiken. ING en Commerzbank zouden samen één van de grootste banken in Europa zijn.

De vraag is echter wat een overname zou betekenen voor de beleggers in ING. Zoals altijd op de beurs kan het twee kanten op, of omhoog of naar beneden. Hoewel de overname ING veel kansen biedt, bestaat er ook altijd een risico dat de overname slecht uitpakt. Vooralsnog lijken de aandeelhouders en beleggers in ING redelijk overtuigd van een succesverhaal, aangezien bij de vorige aandeelhoudersvergadering goedgekeurd werd dat ING nieuwe aandelen mag uitgeven ter waarde van 15 miljard euro. Met deze nieuwe aandelen zou ING de overname kunnen voltooien.
ING is echter niet de enige bank met interesse in de Commerzbank. Het Franse BNP Paribas en het Italiaanse UniCredit hebben ook laten weten dat zij nadenken over een eventuele overname van de Commerzbank. Of een overname van de Commerzbank door ING doorgezet zal worden ​is echter nog maar de vraag. Hoewel er veel voordelen zijn voor ING wat betreft het marktaandeel en nieuwe kansen, is zeker niet iedereen helemaal weg van de overname.

Lees hier meer over andere grote namen in de bankenwereld. 

ING en de ‘grote’ Duitsers samengevat

Een fusie tussen de Deutsche Bank en de Commerzbank lijkt er niet meer in te zitten. Vooral de Deutsche Bank toont veel weerstand en ook de vakbonden zijn tegen, ook al is de Duitse overheid erg enthousiast. Een overname van de Commerzbank door de ING zien we eerder gebeuren. Voor Commerzbank zou het de broodnodige redding zijn die het al jaren nodig heeft en voor ING zou het nieuwe kansen kunnen opleveren. De vraag is echter of ING ook daadwerkelijk de kansen succesvol weet om te zetten in succes. Wierda en Partners Vermogensbeheer houdt de ontwikkelingen omtrent een overname in de bancaire sector nauwgezet in de gaten en reageert hierop waar nodig. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine