Inflatie& Vermogensbeheer

Gepubliceerd op 26 november 2021

In dit artikel praten de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u bij over de huidige inflatie en welke rol vermogensbeheer hierin kan spelen.

Tip: vraag ons gratis relatiemagazine aan

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Inflatie

“Gemiddelde inflatie in de eurozone loopt op tot 4,1 procent”, of “Britse inflatie staat op hoogste punt in tien jaar” zijn koppen die tegenwoordig geen wenkbrauw meer doen optrekken. De stijgende inflatie is overal in het nieuws. Na de enorme uitgaven die de overheden over de hele wereld hebben gedaan en de wereldwijde ontregeling van productie- en transportprocessen, komt deze stijging niet onverwacht. Toch heeft de inflatie zeker invloed op een aantal dingen. In dit artikel behandelen we vragen en onderwerpen als “Wat is inflatie?”, “Voorbeelden van inflatie in de geschiedenis.” en “Hoe kan ik me wapenen tegen inflatie?”. 

Wat is inflatie

Allereerst, een uitleg van de term inflatie. Wanneer er gesproken wordt van inflatie, houdt dit in dat er een algemene stijging heeft plaatsgevonden van de prijzen van goederen en diensten. In essentie betekent dit dat u met inflatie met bijv. een bedrag van €10 minder kunt kopen dan u voorheen kon met diezelfde €10. Kortom, de koopkracht van uw geld gaat achteruit en uw geld wordt als het ware minder waard. Het omgekeerde effect kan ook plaatsvinden. Dit noemen we “deflatie” en houdt dus in dat u juist meer zult kunnen kopen voor hetzelfde bedrag. Een voorbeeld van een sector waar we op het moment veelal stijgende prijzen ervaren, is de gassector. Het fenomeen van inflatie doet daar nog eens een schepje bovenop.

Inflatie door de jaren heen

Inflatie kan het gevolg zijn van een hele hoop dingen. In de geschiedenis zien we een aantal perioden waar de inflatie erg steeg. Deze hoge inflatie kan een enorme impact hebben op de gebeurtenissen in de wereld. Een voorbeeld dat iedereen vast wel bekend voorkomt, is de hyperinflatie in de Weimarrepubliek, een voorloper van onze oosterbuur Duitsland. Om de Eerste Wereldoorlog te bekostigen, had Duitsland onder leiding van keizer Wilhelm II flinke hoeveelheden geld geleend. Na de verloren oorlog, moesten deze leningen terugbetaald worden en kwamen hier ook nog de herstelbetalingen bovenop. Dit leidde tot enorme inflatie. Prijzen voor producten werden vijf keer zo hoog en dit ging gepaard met het verdampen van Duitse spaartegoeden. Dit allemaal in een kleine 7 maanden. Inflatie kan in korte tijd dus tot desastreuze uitkomsten leiden.
In onze moderne tijd bestaan er nog steeds voorbeelden van hyperinflatie. Venezuela is één van die voorbeelden. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert al jaren in een diepe economische crisis. De prijzen voor producten zijn omhoog geschoten en vele schappen geraakten leeg. Ook hier is sprake van hyperinflatie. De prijzen stegen zelfs dusdanig hard dat een fles water op een gegeven moment 7.4 miljoen bolivar kostte. Bolivar is de lokale munteenheid in Venezuela. Tegenwoordig kost dezelfde fles weer gewoon 7.4 bolivar, maar dit is slechts het gevolg van een papieren maatregel van de Venezolaanse centrale bank, die besloten heeft om 6 nullen te schrappen. Eerder werden al eens 3 nullen van de eenheid geschrapt. Op papier lijken producten dan ook weer betaalbaar, maar in de praktijk is er niks veranderd. Als gevolg van onder andere deze geïnflateerde prijzen, heerst er enorme armoede onder de bevolking. Tot dusverre hebben alle maatregelen die de overheid heeft ondernomen geen vruchten afgeworpen en blijft Venezuela vooralsnog in een financieel uitzichtloze situatie. Inflatie kan landen dus flink de afgrond in gooien en enorme armoede onder de bevolking creëren. Wat is er nu dan in de hand met de inflatie in de westerse wereld?

De huidige situatie

Om de pandemie zonder kleerscheuren door te komen, hebben overheden enorme leningen afgesloten om zo de economie te blijven stimuleren en bedrijven te ondersteunen. Deze leningen moeten uiteraard terugbetaald worden. Tel hierboven op de wereldwijde ontregelde productie- en transportketens en u zult snappen dat producten duurder zullen worden. De verwachtingen zijn op dit moment dat de inflatie in de EU-zone 4,1% zal bedragen. Dit betekent dat producten en diensten gemiddeld 4,1 procent duurder worden en u dus gemiddeld 4,1% meer zal moeten betalen. Normaliter is inflatie geen probleem omdat deze tegengewerkt wordt door rentes. Tegenwoordig staan de rentes echter zo laag, dat het kapitaal van een spaarder in feite krimpt. Dit komt doordat op dit moment de inflatie hoger is dan de rente. Volgend jaar kan een spaarder dus minder kopen van zijn of haar spaargeld dan nu. Wilt u weten over wat onze visie voor de toekomst is? Lees dan hier verder.

Afwachten of indekken?

Niemand wil natuurlijk dat zijn of haar kapitaal minder waard wordt. Nu de rente op dit moment niet kan compenseren voor de inflatie, betekent dit dus dat u er gemiddeld genomen op achteruit gaat. Echter, niet getreurd, er bestaat een alternatief om uw vermogen te veilig te stellen en zelfs te kunnen laten stijgen. Dit alternatief vinden we op de beurs in de vorm van beleggen. Zelfs met risicomijdend beleggen kan al hoger rendement behaald worden dan het inflatiepercentage. Op deze manier kunt u dus door te beleggen op de beurs uw kapitaal beschermen. Een van de veiligere manieren om te gaan beleggen is door middel van vermogensbeheer, waar wij u hier graag meer over vertellen. Zo zult u niet de dupe worden van een hoog inflatiepercentage. De afgelopen jaren heeft Wierda en Partners Vermogensbeheer goede rendementen behaald met beleggen. Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen vanuit financieel opzicht? Neem dan hier een kijkje.

Conclusie

We kunnen kunnen gerust stellen dat inflatie niet een vreemd fenomeen is. Zeker na de enorme impact van het coronavirus en het economische beleid hiertegen, is het niet gek dat we te maken hebben met een hoger inflatiepercentage dan andere jaren. In extreme gevallen kunnen landen jarenlang gebukt gaan onder extreme inflatie, maar dat lijkt hier vooralsnog niet te gebeuren. De inflatie waar wij mee te maken krijgen, is zelfs nog te bestrijden ook. Door het financiële heft in eigen handen te nemen kunt u door middel van vermogensbeheer uw kapitaal beschermen tegen waardeverlies. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer blijven voor u uiteraard de ontwikkelingen rondom inflatie in de gaten houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine