Hét uitzendbureau: Randstad

Gepubliceerd op 7 september 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u informeren over Randstad.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Randstad

De naam Randstad zult u naar alle waarschijnlijkheid wel kennen. Het oer-Hollandse uitzendbureau werd in 1960 opgericht in een studentenkamer in Amsterdam, met als doel het inzetten van werkkrachten die op tijdelijke basis werken. Waar dit heden ten dage als gebruikelijk gezien wordt, werd er destijds zeer weinig gebruik gemaakt van uitzendkrachten. Door onder meer de overname van concurrenten als Tempo-Team (1984) en meer recent de overname van Monster.com voor een bedrag van €387 miljoen (2016) is Randstad uitgegroeid tot één van de grootste uitzendbureaus ter wereld. In 2020 had Randstad 34.680 medewerkers in eigen dienst, en daarnaast waren er ook bijna 570.000 mensen die op uitzendbasis via Randstad aan het werk waren. Met een omzet van €20.7 miljard en een brutowinst van bijna €4 miljard in datzelfde jaar, spreekt het voor zich dat Randstad is uitgegroeid tot een bedrijf om rekening mee te houden.

Randstad en corona

Ook Randstad heeft de gevolgen van corona moeten ondervinden. Randstad ondervond hieraan helaas negatieve gevolgen. Er zijn echter ook bedrijven en sectoren die sterker door de pandemie zijn geworden. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar de luxemarkt en maaltijdbezorger bedrijven. Net als vele andere bedrijven kende het aandeel een harde val in februari en maart van 2020. Waar veel bedrijven halverwege maart de weg naar boven terug wisten te vinden, duurde de pijn voor Randstad tot in april, met een dieptepunt van een aandelenprijs onder de €30. Echter, toen de gifbeker helemaal leeg was heeft het bedrijf zich uitstekend hersteld en noteert het bedrijf op de beurs nu een aandelenprijs van ruimschoots boven de €60. Dit komt neer op meer dan een verdubbeling ten opzichte van het dieptepunt van vorig jaar. 

Kwartaalcijfers Randstad 2020

Op het eerste gezicht waren de kwartaalcijfers van Randstad redelijk over naar huis te schrijven. De nare smaak van het coronavirus leek steeds verder weg te trekken, wat ook terug te zien was in de kwartaalcijfers. De omzet steeg in het tweede kwartaal naar ruim €6 miljard, wat 37% hoger is dan het voorgaande jaar, terwijl de verwachting was dat de omzet slechts zou stijgen tot €5.8 miljard. Ook boekte Randstad een nettowinst van €176 miljoen ten opzichte van een verlies van €57 miljoen in Q2 van 2020. Het blijkt wel dat Randstad, ook door de (moeilijke) jaren heen, prima rendementen boekt. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer heeft over de afgelopen jaren positieve rendementscijfers weten te behalen. Wilt u hierover meer weten? Lees dan hier verder.

Goed kwartaal, koers valt?

Zoals u zelf heeft kunnen lezen zijn de cijfers van Randstad boven verwachting goed. Toch viel de koers na de bekendmaking van de cijfers van het tweede kwartaal met ruim €4 per aandeel. Ondanks dat de cijfers van Q2 goed waren, zijn analisten bang dat dit geen voorbode is voor het derde kwartaal. Een oorzaak hiervan is de Franse automarkt. Waar Randstad in de VS een omzetgroei van één procent behaalde en in Nederland een groei van vier procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, is de situatie in Frankrijk iets nijpender. Daar was er geen sprake van een stijging, maar van een daling van maar liefst vijf procent. Veel uitzendkrachten zijn daar werkzaam in de auto-industrie, met grote Franse bedrijven als Peugeot en Citroën, die daar hun fabrieken hebben staan. Ook deze bedrijven ervaren de problemen van het chiptekort, waardoor de productieaantallen sterk zijn teruggedrongen. Dit heeft als gevolg dat er minder personeel nodig is, wat weer ten koste gaat van Randstad. Dit geldt overigens ook voor de auto-industrie in andere Europese landen, die ook minder zijn gaan produceren. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Lees dan hier verder.

Buy the dip

Ondanks deze problemen is Randstad op dit moment juist een erg aantrekkelijk aandeel. Er valt zelfs te zeggen, juist dankzij deze ‘problemen’ is Randstad op dit moment een erg aantrekkelijk aandeel. De kwartaalcijfers waren immers ook helemaal niet slecht en het bestuur van Randstad maakt zich ook geen zorgen. Daarnaast heeft Randstad marktaandeel gewonnen in Nederland en de VS, en zelfs in Frankrijk, ondanks de sterke daling in omzet daar. De verwachting is dan ook dat deze daling van korte duur zal zijn en dat Randstad zich zal herstellen tot eerdere niveaus, en deze zelfs zal overtreffen. De daling in de koersprijs biedt dan ook een uitstekende mogelijkheid om tegen een gereduceerde prijs een goed aandeel te kopen, wat in de toekomst een mooie extra winst kan opleveren. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u in ieder geval uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent Randstad en de chipsector.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine