Hoge indexen: gerechtvaardigd of gevaarlijk?

Gepubliceerd op 28 september 2021

Ondanks de blijvende coronamaatregelen gaat de beurs door het dak. Zijn de hoge indexen op dit moment nog gerechtvaardigd, of begint het gevaarlijk te worden? De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zoeken het voor u uit.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Beursgroei

Het is inmiddels al een tijd geleden dat de wereld compleet veranderde door de opkomst van COVID-19. Ondanks versoepelende maatregelen, zit de pandemie nog diep genesteld in de samenleving en dit zal naar alle verwachting voorlopig ook nog niet veranderen. Waar we echter weinig meer van corona merken, is gek genoeg op de beurs. In augustus bereikte de S&P 500 index een verdubbeling ten opzichte van haar maart 2020 pandemie dal. Deze ongelooflijke stijging is natuurlijk fantastisch voor de beleggers, maar critici zien de bui al hangen en waarschuwen voor een zwaar overgewaardeerde beurs. De vraag is dan vervolgens: “Gaat de belegger nog meer groen zien het komende jaar of is een nieuwe crash echt nabij?” De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zoeken het voor u uit.

De huidige stand van zaken

Wie de koersen van verschillende beurzen over de hele wereld een beetje in de gaten gehouden heeft, zal het zeker met één ding eens zijn. Aandelen zijn momenteel vrij prijzig. Overal worden all-time highs verbroken en zeer recent nog tikte de AEX voor het eerst in de geschiedenis de 800 punten aan. Dit terwijl het nog niet eens zes maanden geleden was dat de AEX voor het eerst sinds 2000 weer boven de 700 punten kwam. Wederom een enorme stijging dus. Dit is bij andere beurzen niet anders. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn voordat een nieuw record genoteerd kan worden.
Dit geeft natuurlijk ruimte voor een hele hoop speculatie en hierin zien we twee duidelijke kampen. Aan de ene zijde vinden we enthousiastelingen die deze hoge indexen te allen tijde verdedigen. Deze staan tegenover de sceptici, die menen dat we elk moment een enorme correctie kunnen verwachten met als gevolg een potentiële crash. Het is immers niet normaal dat koersen zo snel herstellen na een crash zoals die van COVID-19. Hoe ging het in het verleden dan qua beursherstel na een crash?

Beursherstel door de jaren heen

Door de jaren heen zijn er talloze correcties en crashes geweest. Deze creëren natuurlijk onzekere tijden en worden liever gemeden. Toch laat de geschiedenis zien dat de beurs er uiteindelijk altijd weer bovenop komt. $1 op de beurs in 1870 zou vandaag de dag zo’n $22,580 waard zijn, ondanks alle crashes onderweg zoals bijvoorbeeld de beurskrach na de Eerste Wereldoorlog. Wat we hieruit kunnen opmaken is dat, ongeacht de grootte van een crash, de beurs toch wel weer omhoog klimt. Over de hoeveelheid tijd die dit dan zou kosten, kunnen we helaas weinig zeggen. Deze verschilt vrij veel per situatie. Het herstel van de crash in 1929 duurde bijvoorbeeld 4 jaar, maar die van “het verloren decennium”, de crash van 2000 tot 2009, duurde tot 2013, zo’n 13 jaar later. Wilt u meer weten over de rendementen die Wierda en Partners Vermogensbeheer in het verleden behaald heeft - ondere andere ten tijde van crises? Lees dan hier verder.

Herhaalt de geschiedenis zich?

Toch hoeft het niet zo te zijn dat het snelle herstel wat we nu observeren slechts de kalmte voor de storm is. Talloze mensen zijn begonnen met beleggen vanwege de lage rente (die in ons eigen land zelfs negatief geweest is), maar zullen inmiddels ook door hebben dat er ook zonder lage rente geld te verdienen valt op de beurs. Hierdoor zal er toch een stabiele geldstroom richting de beurs blijven bestaan, wat de koersen omhoog zal blijven drukken. Ook de angst voor hoge inflatie de komende jaren zal bijdragen aan de geldstroom naar de beurs. Spaargeld achterhouden wordt steeds minder voordelig en zeker nu overheden over de hele wereld flink met geld hebben gestrooid, zal de inflatie straks waarschijnlijk omhoog gaan schieten. Sterker nog, in de eurozone werd kortgeleden het hoogste inflatieniveau in tien jaar bereikt. Kapitaal beleggen is dan één van de simpelste manieren om dit inflatiepercentage bij te benen en er zo niet financieel op achteruit te gaan.
Helaas snijdt hier het mes aan twee kanten. Pessimisten zullen zeggen dat veel beleggers zullen afhaken zodra de rentes weer beginnen te stijgen en dat deze afname in beleggers zichzelf zal versterken. Op den duur zou dit dan een flinke correctie kunnen veroorzaken. Het is een kwestie van afwachten.
Toch zien we door de geschiedenis een trend die tot nu toe altijd plaats heeft gevonden. Het maakt niet uit of het 4 jaar of 15 jaar duurt, de beurs herstelt zich altijd weer na een crash. Met een lange termijn strategie zult u dus altijd als winnaar uit de bus komen. Wilt u meer weten over onze visie voor de toekomst? Neem dan hier een kijkje.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het allemaal een kwestie van afwachten is. Eerder spraken we al over een beurswijsheid, die niet altijd uit bleek te komen, en ook nu kunt u als belegger beter geen overhaaste beslissingen nemen. Op de lange termijn herstelt de beurs zich immers altijd weer. Zowel een aanblijvende stijging als een complete crash kunnen beide onderbouwd worden met zeer plausibele argumenten. Het is dan ook niet gek dat er zo’n groot verschil is op dit gebied onder beleggers. De beurs is een dynamisch element die nooit perfect voorspeld kan worden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen uiteraard de beurs goed in de gaten blijven houden en aan u rapporteren daar waar nodig.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine