Het witte goud: zout

Gepubliceerd op 3 oktober 2019

In dit artikel nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u mee in onze zoute wereld, de beleggingskansen in de zoutwinningssector en de markt, maar bovenal kijken we naar de succesvolle Duitse zoutwinningonderneming Kali und Salz en haar aandelen op de markt. 

Het witte goud_ zout - Header (1)

​Een snufje zout maakt onze gekookte Hollandse aardappelen een stuk lekkerder. Maar hoe komen we eigenlijk aan dit zout? Eeuwen geleden in de tijd van de Grieken en Romeinen kon men nog betalen met staven van zout, nu gooien we het met gemak door iedere maaltijd. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door de zoutwinningsector. Zout is dan wel minder waardevol geworden vergeleken met de klassieke oudheid, maar niet minder belangrijk. 

Hoe het allemaal begon

Voordat we kijken naar het proces van zoutwinning, is de eerste vraag die wij ons afvroegen, hoe het zout in onze, en andere bodems terecht is gekomen. Verschillende opeenvolgende geologische tijdperken hebben hiervoor gezorgd op een manier die miljoenen jaren duurde. In de ene periode zette de zee zich uit, waardoor het land overspoeld werd met zout zeewater, terwijl de periode daarna de zee zich weer terugtrok. Maar wanneer de temperaturen zo hoog waren dat het zeewater verdampte tijdens de periode dat het land overspoeld werd, bleven er prachtige zoutkristallen achter, die later diepe, dikke zoutlagen hebben gevormd. En de jacht op deze lagen is al duizenden jaren een populaire zoektocht, want zout was én is een begeerd product op de wereldlijke markt. 

Zoutwinning begon bij de Chinezen ongeveer 5500 jaar voor het jaar nul, maar ook Egypte gebruikte toen al zout voor het mummificeren van belangrijke personen. Daarna gebruikten de Kelten en de Romeinen het als betaalmiddel, een goede upgrade voor het befaamde witte goud. Eeuwen erna bleef zout belangrijk voor koningen over de hele wereld. Zo werden er belastingen geheven op het bezit van het kostbare zout. Maar het bemachtigen van zout ging niet zonder slag of stoot. De relatief simpele mogelijkheid is het vinden van zoutmijnen, waar het zout dan uitgehaald kan worden. Hoewel dit een simpele methode is, was dit natuurlijk niet genoeg voor de mensheid. Boringen in de grond en de winning van zeezout uit water werden daardoor immens populair. 

Lees hier meer over de scheepvaartsector.

Het goud van Kali und Salz

Het bedrijf Kali und Salz, ook bekend onder de naam K+S AG, klinkt u misschien niet geheel bekend in de oren, maar is een erg belangrijk bedrijf op de markt. Buiten de grootste beursgenoteerde leverancier van meststoffen, is dit bedrijf ook de grootste zoutwinningonderneming ter wereld. Kali und Salz heeft veel vestigingen in onder andere Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Maar waar de wortels van Kali und Salz liggen, ligt ook het hart van het bedrijf; Duitsland. De zoutwinningonderneming haalt drie ruwe zouten uit zes mijnen in Duitsland, goed voor een jaarlijkse productie van maar liefst 7,5 miljoen ton. Ook in Canada is Kali und Salz begonnen met een onderneming, die via een mijnbouwproject in de provincie Saskatchewan zout wint voor de markt vanaf het jaar 2015. 

Kali und Salz is een ontzettend succesvol bedrijf en staat met beide zoutpilaren stevig op de wereldbodem. Aandelen van Kali und Salz piekten op de markt in 2015, toen de onderneming in Canada startte met de zoutwinning. Het aandeel was toen bijna 42 dollar waard. Dit is een stuk meer dan voor hoeveel geld het aandeel nu de markt verlaat, maar dit heeft zo zijn redenen. De waarde van het aandeel op de markt schommelt vanaf 2018 steeds rond de 20 dollar, maar heeft als voordeel dat het stabiel is. Dit komt door de grootsheid van het bedrijf en de kennis van de werknemers over zout en zoutwinning. De stabiliteit maakt dit aandeel op de markt erg aantrekkelijk, want beleggers lopen daardoor minder risico op verlies, en maken eigenlijk altijd winst. 

Lees hier meer over beleggen in de mineralen goud en zilver. 

Kali und Salz en de toekomst

Net als de cijfers over K+S, zijn de plannen voor 2030 van Kali und Salz ook veelbelovend. Kali und Salz is bezig met het ontwikkelen van duurzame groei. De focus blijft liggen op de klanten en aandeelhouders, maar wel in afstemming met vier belangrijke factoren; landbouw, industrie, consumenten en gemeenschappen. Door verduurzaming zal het bedrijf op de lange termijn ook meer winst behalen, waardoor de waarde van de aandelen op de markt ook stijgen. En wellicht wordt zout ook weer schaars in de toekomst vanwege de populariteit, net als in de tijd van de Grieken en Romeinen, waardoor we weer zo’n piek als in 2015 kunnen verwachten. Kortom, de mogelijkheden voor Kali und Sali zijn enorm, en we moeten niet op alle slakken zout leggen.

Het witte goud in het kort

Alle korreltjes zout meegenomen, is Kali und Salz op het goede pad aan het wandelen. Waar het begon in China en het oude Egypte, is zoutwinning nu over de hele wereld aan de gang en is zout een van de belangrijkste producten in onder andere ons voedsel. Kali und Salz is het belangrijkste bedrijf dat dit voor ons mogelijk maakt en zal in de toekomst met onder andere duurzaamheid nog veel meer mogelijk maken. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de zoutwinningssector en Kali und Salz nauwlettend voor u, de belegger, in de gaten en houden u up to date wanneer nodig. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine