Het roestvaste staal van Aperam

Gepubliceerd op 19 september 2019

In dit artikel zullen we de roestvaststaal producent Aperam onder de loep nemen.

Het roestvaste staal van Aperam - Header

Roestvast staal (RVS), vroeger vonden we het slechts terug als onderdeel in een geweer, tegenwoordig is het bijna overal te vinden. Roestvast staal wordt dus erg veel gebruikt, niet alleen in voorwerpen zoals een geweer uit de Eerste Wereldoorlog en een horloge, maar ook in de chemische industrie en in gebouwen. Een markt die dus wereldwijd veel potentie heeft en een markt die veel concurrentie met zich meebrengt. Aperam is een van de bedrijven die in deze lucratieve markt actief is. Aperam is namelijk de op vijf na grootste in deze sector en daarmee een grote speler in deze RVS-wedloop en op de beurs. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen de deuren van de fabriek eens openen om samen met u te kijken hoe roestvast het staal van Aperam werkelijk is. 

Hoe de legering tot stand is gekomen

Aperam is in 2011 ontstaan uit een afsplitsing van ‘s werelds grootste staalproducent genaamd ArcelorMittal. Een van de divisies van ArcelorMittal was roestvast staal en op aanvraag vervaardigde bewerkingen hiervan. Echter, om beleggers en investeerders duidelijkheid te blijven bieden over de resultaten en om te kunnen blijven groeien, is er een aanvraag gekomen om van deze divisie een zelfstandig bedrijf te maken. Deze aanvraag is goedgekeurd en sinds 2011 staat deze divisie op de beurs bekend als het aandeel Aperam.

Aperam is dus een grote speler in het speelveld van roestvast staal. Het zal u dan ook niet benieuwen dat de toepassingen eindeloos zijn voor dit bedrijf, geen idee is te gek. Elektrische auto’s, hernieuwbare energie, koken op inductie, overal heeft Aperam wel een vinger in de pap. Aperam is actief in meer dan 40 landen wereldwijd en haar staal capaciteit bedraagt 2,5 miljoen ton, wat ongeveer het gewicht is van 32 miljoen mensen bij elkaar. Aperam heeft ‘slechts’ zes vestigingen, verdeeld over de landen Brazilië, België en Frankrijk. De marktkapitalisatie van dit aandeel is zo’n €1,7 miljard, wat dus bevestigt dat Aperam inderdaad een grote speler is op dit gebied. De omzet dit jaar is €4,5 miljard en het aandeel Aperam heeft een profit margin van 4,50%. Ter vergelijking, de profit margin van het aandeel ArcelorMittal is 2,73%.

Aperam zal in de toekomst een knap staaltje werk kunnen leveren

Hoe goed (roestvast)staal bedrijven, zoals Aperam, het doen, hangt erg af van bijvoorbeeld ijzer en nikkel prijzen en hoe groot de vraag is naar deze producten. Wanneer de prijzen van de bestanddelen van het staal erg hoog zijn, leiden deze bedrijven hier natuurlijk onder. De vraag naar het staal zelf is uiteraard ook essentieel voor de prestaties van een bedrijf. Nu is er in India sprake van een nieuwe urbanisatiegolf, door de premier van India. Narenda Modi, de premier, zal 1000 miljard dollar investeren in 100 steden, om zo de stedelijke bevolking te laten groeien. Voor een groot bedrijf als Aperam liggen hier dus veel kansen, aangezien er door de bouw van deze steden veel vraag zal zijn naar constructiemateriaal. 

De staalindustrie heeft dus een tijdje onder schot gelegen en beleggen in deze sector is daarom spannend geweest, maar er liggen Aperam grote overwinningen te wachten in de nabije toekomst. De groei van de staalindustrie was in juni dit jaar in Europa, de VS en China respectievelijk slechts -3,0%, 3,0% en 10,0%. Dat moet echter geen roet in het eten gooien. Zo zullen ijzer prijzen later dit jaar nog stabiliseren en bovendien is er een nikkel rally, doordat Indonesië het exporteren van onbewerkte ertsen zal verbieden vanaf december. Deze Nikkelrally heeft ons doen besluiten om de aandelen Aperam te kopen. Door de stijgende nikkelprijzen zijn de afnemers van Aperam bang voor stijgende prijzen en halen hunbestellingennaarvoren. Aangezien Indonesië de grootste leverancier is van dit product, is dit positief voor de rest van de staalindustrie. Bovendien zullen Aperam en hiermee ook beleggers, een van de grootste profiteurs hiervan zijn, volgens BofAML. Daarnaast is de vrije cashflow per aandeel 11% en het dividend per aandeel is 8%. Deze percentages zijn beide boven het gemiddelde van de sector en dus erg interessant voor beleggers.

Aperam komt als winnaar uit de bus

Al met al, de RVS-sector heeft een moeilijke periode achter de rug, met cijfers waar beleggers liever niet over dromen. Er is echter licht aan het einde van de tunnel, zeker voor Aperam. Aperam is een veelbelovend bedrijf in deze sector en met de recente ontwikkelingen in de staalindustrie zijn de vooruitzichten nog beter. Dit aandeel heeft mooie cijfers laten zien, zelfs bovengemiddeld, en deze cijfers zullen alleen nog maar mooier worden, wat gunstig is voor beleggers. Een handelsakkoord tussen China en Amerika kan de koers verder doen oplopen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn hier uiteraard van op de hoogte en zullen de ontwikkelingen nauw in de gaten houden. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine