Het hoogste rendement: sparen of beleggen?

Gepubliceerd op 24 oktober 2019

Iedereen in de financiële wereld heeft er wel een appeltje mee te schillen: de Belastingdienst. Of u nu spaart of belegt, er zal hoe dan ook belasting over moeten worden betaald.

Het hoogste rendement_ sparen of beleggen_ - Header

Hoeveel belasting u moest betalen werd altijd berekend aan de hand van een bepaald percentage; het fictieve rendement. Dit percentage is echter niet langer realistisch en dus zal er verandering moeten komen in deze regeling. Betekent dit dat de Belastingdienst er alsnog met de buit vandoor gaat en nog meer van uw spaarcentjes zal grijpen? Nee, gelukkig niet. Welke regeling er wordt opgesteld en wat dit betekent voor u als belegger en/of als spaarder, zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer aan u uitleggen. 

Oerwoud van regels

Allereerst, belasting is omgeven door een oerwoud van regeltjes en wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer, wat natuurlijk zeer begrijpelijk is, dus hoe zit het nu precies? Zoals u weet, bestaat er een belasting op uw vermogen, namelijk de vermogensrendementsheffing. Door deze regeling moet u belasting betalen over uw vermogen. Dit klinkt redelijk, maar tot nu toe wordt hierbij uitgegaan van een behaald (fictief) rendement van 4% over spaargeld en belegd geld. Met de huidige rente is dat uiteraard niet rendabel voor een groot deel van sparend Nederland en daarom moet er verandering komen in deze regeling. U moet namelijk 30% belasting betalen over deze 4% (dus 1,2%) en aangezien deze 4% fictief is en onrealistisch, leidt men in de meeste gevallen gewoonweg verlies. 

Er zal dus een nieuwe regeling moeten worden opgesteld en deze wordt de spaartaks genoemd. De spaartaks zal ingaan in 2022. U zult dan belasting gaan betalen over het rendement dat u daadwerkelijk behaalt, in plaats van een fictief rendement van 4%. De huidige regeling is volgens de Hoge Raad namelijk in strijd met de rechten van de mens, gezien het feit dat men meer betaalt aan belasting dan dat er bijkomt door rente. Het ongestoord genieten van eigendom wordt hierbij verstoord. Vooral voor spaarders zal de nieuwe spaartaks erg gunstig zijn. Voor beleggers zal het, zoals het er nu voor staat, iets minder gunstig zijn. De komende jaren kunnen beleggers nog wel profiteren van de huidige regeling en aangezien menig beleggingsfonds het niet helemaal eens is met de nieuwe spaartaks, kan het zomaar zijn dat de nieuwe regeling nog op de schop gaat tussen nu en 2022. 

Lees meer over de voordelen van beleggen

Uw spaarvarkentje

Nu, de nieuwe spaartaks zal dus een zekere impact hebben op beleggingsfondsen en zelfstandige beleggers. Zo zullen obligaties even hard worden belast als normale aandelen. Obligaties brengen natuurlijk minder op dan normale aandelen, deze regeling is dus een beetje scheef en zal gevolgen hebben voor de genoemde partijen. Daardoor moeten veel beleggers, zoals ouderen, uit noodzaak in normale aandelen gaan beleggen, waardoor zij meer risico zullen lopen dan zij wensen.

Natuurlijk is er voor zowel de belegger, als de spaarder, die nu dus nog veel belasting betaalt over zijn of haar vermogen, ook een lichtpuntje. Momenteel is beleggen namelijk voordeliger dan sparen, dus in plaats van te sparen, zou u uw geld beter in een beleggingsfonds kunnen stoppen. Daardoor betaalt u minder belasting en profiteert u meer, aangezien de extreem lage rente over uw spaargeld weinig tot niks oplevert. Daarnaast moet u dus ook nog eens belasting betalen over uw spaarvarkentje, terwijl dit spaarvarkentje minder dik wordt dan waar de overheid vanuit gaat. Aangezien dit al jaren zo gaat, leiden er logischerwijs veel mensen in sparend Nederland onder deze regels. Enige compensatie lijkt dan wel toepasselijk en daar wordt dan ook aan gewerkt. Met de nieuwe regeling, die ingaat in 2022, is uw spaarvarkentje tot een bedrag van 440 duizend euro in ieder geval veilig gesteld voor de grote boze wolf, maar tot die tijd zou u uw geld beter kunnen beleggen.

Lees hier meer over de kansen voor beleggers

Blijft het spaarvarkentje leven?

Al met al zijn het even onzekere tijden voor sparend en beleggend Nederland, maar er is licht aan het einde van de tunnel. Het fictieve rendement van 4% gaat de deur uit en dat betekent dat uw spaarcentjes vanaf 2022 veiliger zijn dan nu het geval is. Voor de belegger is het nieuwe stelsel iets minder rendabel daarentegen. Echter, in een paar jaar kan er nog een heleboel gebeuren, dus er wordt ook op gehoopt dat hier nog verandering in zal komen. Momenteel kunnen beleggingsfondsen en beleggers in ieder geval nog met volle teugen genieten van hun belegde geld. Hoe het verder zal gaan, moet de tijd ons leren. Uiteraard zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte houden van de nieuwste ontwikkelingen. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine