Het groene AMG

Gepubliceerd op 31 januari 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners u kennis laten maken met de circulaire economie, en met name de rol van AMG hierin.

Normaal_AMG - Header

Eén van de grootste vraagstukken waar de mensheid heden ten dage mee worstelt is het klimaatvraagstuk. Veranderende omstandigheden in ons levensklimaat vragen om veranderende oplossingen. Eén van de oplossingen waar de mensheid over de afgelopen jaren op heeft ingezet is het concept van de circulaire economie, waar u in een eerder stuk veelvuldig over heeft kunnen lezen. Op dit moment leven we in een lineaire economie. Het verschil met de circulaire economie zit hem in het omgaan met afval. Waar we nu een gedeelte recyclen en een ander deel wegwerken, wordt in een circulaire economie alles op diverse manieren hergebruikt. Zoals de naam al suggereert, blijven alle grondstoffen en producten in een soort cirkel. Volgens de overheid is dit niet alleen positief voor het milieu - het zou tot een afname van 10% van de CO2 uitstoot moeten leiden - maar ook op financieel en sociaal vlak is het positief. Zo zou het 50.000 banen moeten opleveren, 7 miljard euro en tot 25% minder import van primaire grondstoffen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u in dit artikel meer vertellen over het financiële aspect van deze opkomende industrie. 

Het realiseren van een circulaire economie

Het idee van een circulaire economie klinkt natuurlijk ontzettend mooi, maar het gaat nog jaren duren voordat we hier überhaupt in de buurt van komen. De overheid heeft als doel om in Nederland in 2050 een circulaire economie te hebben. Daarvoor, in 2030, moet het gebruik van metalen, fossiele grondstoffen en mineralen met de helft omlaag ten opzichte van 1990. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving zijn we momenteel niet op de juiste weg. Ten opzichte van het jaar 2010 is de vraag naar grondstoffen relatief constant gebleven, als het niet meer geworden is. De oorzaak hiervoor is gedeeltelijk terug te leiden naar het gedrag van consumenten en gedeeltelijk naar het gedrag van bedrijven. In Nederland zijn er namelijk zo’n circa 100.000 bedrijven die circulair zijn. Een goed voorbeeld van een beursgenoteerde duurzame Nederlandse onderneming is Avantium. Deze ondernemingen bedragen echter slechts 6% van alle bedrijven die zich in Nederland gevestigd hebben. De druk op het sneller realiseren van een circulaire economie neemt dus toe, en dit proces vindt niet alleen plaats in Nederland. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is op deze groene toekomst? Neem dan hier een kijkje. 

AMG Advanced Metallurgical Group N.V.

Een bedrijf dat zich bezighoudt met het recyclen en hergebruiken van materialen en grondstoffen is Advanced Metallurgical Group (AMG), niet te verwarren met de performance afdeling van het Duitse Mercedes. Het bedrijf is opgericht in 2006 te Amsterdam en bestaat uit drie divisies; AMG Critical Minerals, AMG Critical Materials Technologies en AMG Clean Energy Materials. Deze zijn allemaal ontstaan door de overname van bedrijven die zich al langere tijd bezig hielden met deze tak van de wetenschap. AMG Clean Energy produceert materialen voor de infrastructuur en opslagmogelijkheden voor energie, die ervoor moeten zorgen dat de CO2 uitstoot van zowel de leverancier als de consument verlaagd wordt. De andere twee divisies houden zich veelal bezig met het verwerken van mineralen en grondstoffen en het leveren van materialen voor de ruimtevaart. Tegenwoordig heeft het bedrijf 3.000 medewerkers en is het op mondiaal gebied actief.

AMG op de aandelenmarkt

Voor de uitbraak van de coronacrisis waaide er geen gunstige wind voor AMG: Sinds juni 2018 is de waarde van het aandeel namelijk alleen maar gedaald. Daarnaast heeft AMG ook een flinke klap gehad van de coronacrisis zelf. Vlak voor de crisis, halverwege februari 2020, schommelde de koers van AMG zo rond de €23. Met het losbarsten van de coronacrisis werd er een flinke daling ingezet met als dieptepunt een koerswaarde van minder dan €12. Waar veel bedrijven na de eerste golf flink herstelden viel dit bij AMG toch een beetje tegen. Heel even leek AMG in juni weer in de buurt te komen van €20 per aandeel, maar daarna ging het weer bergafwaarts. Echter, sinds begin november kent de koers een explosieve groei. In oktober 2020 had het aandeel een waarde van minder dan €15, die sindsdien bijna verdubbeld is tot bijna €30, ofwel een stijging van zo’n 100%. AMG heeft natuurlijk mee geprofiteerd van de bekendmaking van het vaccin, maar dit was niet de enige reden. Wat ook meespeelde was dat AMG bekend had gemaakt samen te gaan werken met Shell voor een recycling faciliteit voor gebruikte katalysatoren. Daarnaast waren de kwartaalcijfers ook positief, met een stijging van 5% van het aantal bestellingen. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen in financieel opzicht? Lees dan hier verder. 

AMG, hedendaagse speler voor de toekomst

Ondanks dat Advanced Metallurgical Group een aantal zware jaren gekend heeft, lijkt het de weg omhoog ingezet te hebben. Een samenwerking met een groot bedrijf als Shell zal hierbij zeker helpen. Daarnaast neemt wereldwijd de druk voor een circulaire economie toe. AMG lijkt een aantal interessante oplossingen te hebben voor het hergebruiken van materialen en grondstoffen. Dit opent kansen voor het bedrijf, hierdoor worden ze een interessante speler in het realiseren van de circulaire economie. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent het klimaat, de circulaire economie en hoe AMG hierin een rol kan spelen.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine