Het coronavirus en de beurs: een misselijkmakende combinatie?

Gepubliceerd op 5 februari 2020

Op 1 december 2019 meldde de eerste patiënt zich in een ziekenhuis in het Chinese Wuhan vanwege kwalen die, zo bleek later, veroorzaakt werden door een nieuw soort coronavirus. Inmiddels, op 5 februari 2020, zijn er al meer dan 400 doden bekend bij de autoriteiten en meer dan 20.000 besmettingen. Niet alleen in China, maar ook in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS is het coronavirus ontdekt.

Normaal_Corona - Header

De experts van Wierda en Partners Vermogensbeheer vonden het daarom tijd u bij te praten over de impact van virussen op de beurs.

Wat is een virus?

Bij een virus denken we vaak aan bacteriën, maar een virus is iets anders dan een bacterie. Waar bacteriën vaak goed werk voor ons lichaam verrichten en we daardoor zelfs afhankelijk zijn van bacteriën, zijn virussen niet essentieel voor ons lichaam en eigenlijk altijd slecht. Virussen nestelen zich in onze cellen en op die manier verspreiden ze zichzelf. De verspreiding van een virus gaat dus altijd ten koste van een deel van onze eigen cellen. Aangezien een mens geen nutteloze cellen heeft betekent dit dus eigenlijk altijd iets negatiefs. De verspreiding van een virus door het lichaam betekent vervolgens dat het lichaam ziek wordt en zijn uiterste best gaat doen om de besmette cellen te verwijderen. Dit kan gaan om een verkoudheid, het griepvirus, of om vele malen heftigere virussen zoals het ebola-virus, waarbij het merendeel van degenen die het oplopen, sterft. Virussen zijn er dus in vele soorten en maten en ook nog eens overal om ons heen. Bij het coronavirus is het tot nu toe het geval dat ‘slechts’ 2% van de geïnfecteerden overleden is aan de gevolgen ervan.

Kan een virus ook de beurs aantasten?

Het simpele antwoord op deze vraag is ‘ja’. Een grote virusuitbraak heeft enorme impact op de koersen van verschillende sectoren. Laten we hiervoor bijvoorbeeld kijken naar de uitbraak van de SARS-epidemie in 2003, die overigens ook werd veroorzaakt door een coronavirus. 8360 Mensen waren besmet met het virus en er stierven 764 individuen. Een virus dat ook begon in China en zich, mede door de globalisatie, snel wist te verspreiden over de planeet. Het begon namelijk met een opmerkelijke longziekte die ineens veel voorkwam in de provincie Guangdong. Een arts die kwam helpen in Guangdong, ging later naar Hongkong en besmette daar mede-hotelgasten en andere dokters. Een Amerikaanse zakenman zat ook in dat hotel en vertrok na zijn verblijf naar Vietnam en verspreidde zo het virus nog meer. Op deze manier werd het virus wereldwijd gevreesd en liet het ook beurzen zakken. De economie van Hongkong kromp met 7% in het tweede kwartaal van 2003. Wereldwijd gingen beurzen toentertijd met 10% omlaag. De angst die een virusuitbraak genereert, is dus ook zeker terug te zien in de cijfers. 
Wel zagen we dat de beurzen, zodra het virus was ingedamd, snel weer herstelden. Meestal waren ze binnen een half jaar weer terug op het normale niveau. Onzeker blijft voorlopig wel de impact van het coronavirus, zolang het nog niet verslagen is. 

Lees hier meer over het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer.

Is het huidige coronavirus net zo vernietigend?

Op het moment van schrijven zijn de cijfers wat betreft het coronavirus nog enigszins onduidelijk, aangezien er nog niet veel bekend is over het virus. Niet op de laatste plaats vanwege het feit dat we voor de meeste cijfers over dit virus afhankelijk zijn van de Chinese overheid, die ook in 2003, met de SARS-epidemie, zaken heeft achtergehouden. Wel zien we nu al de resultaten van de epidemie in de vorm van wereldwijde angst, voorzorgsmaatregelen die worden genomen en de cijfers op de beurs. Grote beurzen zoals de Nikkei en de NASDAQ hebben te lijden gehad onder het virus. De komende tijd wordt nog verwacht dat het virus zich verder zal verspreiden en dat daarmee ook de beurzen zeker niet rustiger zullen worden.

Wel is er een belangrijk verschil tussen de twee uitbraken. De SARS-epidemie is namelijk lange tijd onbekend geweest bij de (internationale) autoriteiten. Mede door het logge apparaat dat de Chinese overheid wordt genoemd. Maar vooral de tactiek van de Chinese overheid om de uitbraak geheim te houden, leidde er toe dat de SARS-uitbraak zo groot kon worden. Dit werd gedaan uit angst dat het kenbaar maken van de SARS-epidemie de beurs zou verstoren. Nu werkt de Chinese overheid samen met de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, en komt het nieuws over het virus veel sneller naar buiten. Hierdoor zou de uitbraak eerder geremd kunnen worden en de impact van de uitbraak dus verkleind. Hoe sneller, hoe beter.

Lees hier meer over de opkomende Chinese economie.

​Is er een medicijn op handen?

Virussen hebben vaker in het verleden grote invloed gehad op de beurzen. Wel is altijd te zien dat de beurzen zich vrij snel herstellen, nadat de controle over het virus is verkregen. Het coronavirus is dus zeker geen onbeheersbaar en uniek fenomeen. Ook door de goede samenwerking van de Chinese overheid met de WHO is er hoop op een kleine impact. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen het virus en de beurzen nauw in de gaten houden en zullen u op de hoogte houden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine