Halfgeleiders, chips en aandelen

Gepubliceerd op 16 mei 2019

Uw auto, uw telefoon, uw computer, ze zijn net als een zin in een boek. Haal een woord weg en het loopt niet meer helemaal lekker. In het geval van een elektrisch apparaat gaat het natuurlijk niet om een woord, maar bijvoorbeeld om een chip of een halfgeleider.  De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer praten u graag eerst bij over de chip- en halfgeleidersector. 

Halfgeleiders, chips en aandelen

Halfgeleiders, chips en aandelen


Wat is een chip of een halfgeleider precies? Een chip of een halfgeleider is dus een klein onderdeeltje, wat van groot belang is voor een heleboel gebruiksvoorwerpen. Bij halfgeleiders zou u bijvoorbeeld kunnen denken aan zonnecellen, die gebruikt worden voor zonnepanelen, of aan LED’s. Door bepaalde stoffen toe te voegen aan een halfgeleider kunnen er verschillende varianten worden gemaakt en door bepaalde varianten samen te voegen, kunnen er uiteindelijk (o.a) chips worden gemaakt.
Naast een heel verhaal te kunnen schrijven over hoe chips en halfgeleiders precies werken, valt er over de toepassingen van de chips en halfgeleiders wel een heel boek boek vol te schrijven. Voorbeelden van chips, die waarschijnlijk wel een lampje doen branden, zijn de CPU of het RAM-geheugen, een geheugenchip, beiden belangrijke onderdelen van bijvoorbeeld uw computer. Met de technologische ontwikkelingen, die constant plaatsvinden in de wereld, zullen er ook steeds betere chips en halfgeleiders moeten worden ontwikkeld en door het toenemende aantal huishoudens zal ook het aanbod toenemen.

Lees hier meer over wat de beleggingsexperts zeggen over het aandeel ING.

Voor de belegger is dit natuurlijk een positieve ontwikkeling, want doordat er steeds meer vraag naar is, doen de bedrijven die chips en halfgeleiders leveren het ook steeds beter en daar wordt de belegger dan weer blij van. Een bekend bedrijf in deze sector is bijvoorbeeld AMD (Advanced Micro Devices), een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf. De koers is vergeleken met een jaar geleden met maar liefst 143,49% gestegen. Een belegger, die een jaar terug de gok had gewaagd en had belegd in aandelen van AMD, valt nu dus met zijn neus in de boter, doordat de waarde van de aandelen flink is gestegen. De marktkapitalisatie van AMD is bijna €30 miljard, een bedrag dat u wel even twee keer leest waarschijnlijk. ASML Holding, een Nederlands beursgenoteerd bedrijf en ook vooraanstaand in deze sector, heeft daarentegen een marktkapitalisatie van maar liefst €86 miljard, wat bijna het driedubbele is van AMD. De beleggers hebben kennelijk de route naar het goud al gevonden. 

Beleggen in halfgeleiders en chips

Maar hoe valt er allemaal te beleggen in halfgeleiders en chips? Nee, dan hebben we het niet over het eten chips.
Naast AMD en ASML, is ook BE Semiconductors, kortweg Besi, een belangrijk bedrijf in deze sector. Zij produceren namelijk halfgeleiders, zoals de naam al laat zien - semiconductors is namelijk het Engels woord voor halfgeleiders. Met een omzet van ongeveer €452 miljoen en een winstmarge van 24,05% mag dit bedrijf zeker even benoemd worden. Om te vergelijken, ASML had in 2018 een omzet van €11 miljard en een winstmarge van 22,11% en AMD een omzet van €6 miljard en een winstmarge van 4,46%. Met de toenemende vraag naar chips en halfgeleiders is een aandeel in deze sector, een aandeel in de toekomst en daarom heeft Wierda een mooie stap gezet richting een rooskleurige toekomst door sommige van deze aandelen toe te voegen aan de beleggersportefeuille.

Het overgrote deel van de klanten van bijvoorbeeld ASML zijn overigens gesitueerd in Azië, waar meer dan de helft van de 7 miljard mensen op aarde woont. Met grote opkomende landen als China is dit ook zo gek nog niet, en aangezien landen als China steeds meer geïnteresseerd zullen worden in chips en halfgeleiders vanwege hun snel groeiende economie, is de verwachting dat deze sector een sterke groei zal doormaken.

Als belegger kunt u daar dan ook goed gebruik van maken. Daarnaast zullen de ontwikkelingen omtrent het 5G-netwerk, de opvolger van 4G, waar in 2015 al meer dan 1 miljard mensen gebruik van maakten, ook vraag creëren naar nieuwe soorten chips. Bedrijven als ASML en Besi zullen daar, samen met hun aandeelhouders, van gaan profiteren, aangezien zij kennis hebben van de meest geavanceerde technologieën. De koers van ASML is afgelopen jaar met 7,08% gestegen, maar waarschijnlijk zal ASML - en ook Besi - een flinke boost krijgen, met de verwachting dat 5G het nog veel beter zal doen. 

Halfgeleiders en chips in een notendop

Om een einde te breien aan dit boekwerk, de chip- en halfgeleidersector staat altijd al goed te boek en doet het elk jaar steeds weer wat beter. Met het oog op de nieuwste technologische ontwikkelingen, die zich momenteel voordoen, is de verwachting dat de trendlijn blijft stijgen. Want zolang er auto’s rondrijden en mensen gebruik maken van een mobiele telefoon, zullen er ook chips moeten worden gemaakt.

De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden deze markt daarom nauwlettend in de gaten en reageren hierop waar gepast. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine