Grote banken, grote namen

Gepubliceerd op 20 maart 2019

Goldman Sachs, Deutsche Bank en JPMorgan Chase. Het zijn namen waar we allemaal wel eens van hebben gehoord. Voor de belegger die meer wil weten dan dat deze banken allemaal hun duit in het zakje hebben gedaan voor het ontstaan van de kredietcrisis van 2008, nemen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de banken kort met u door. 

 

Goldman Sachs, Deutsche Bank en JPMorgan Chase

Goud bij Goldman Sachs

1869 is het jaar dat het startschot werd gelost voor Goldman Sachs. Anno 2019 is de bank uitgegroeid tot voor de belegger één van de belangrijkste banken, en daarom onmisbaar voor de gehele bancaire sector. We hebben allemaal gezien wat er gebeurde toen Lehman Brothers het loodje legde. Goldman Sachs draaide in het slechtste jaar voor de financiële sector in decennia, namelijk 2008, zelfs nog een winst. Met een marktkapitalisatie van richting de honderd miljard dollar en een winst van richting de 9 miljard dollar in 2016, voldoet deze bank zeker aan het beleggersstereotype dat er heerst om Amerika: big, bigger and biggest.

Lees hier meer over het Nederlandse ING. 

Deutsche Bank: nog beter dan de auto’s

Duitsland staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende auto’s, nu is dit zeker het enige niet waar bedrijven uit de grootste economie van Europa zich mee bezighouden. Dit bedrijfje werd een jaar later opgericht dan Goldman Sachs, namelijk in 1870. Het kent sindsdien nogal een roerige geschiedenis, maar in de tweede helft van de 20e eeuw nam dit bedrijf weer proporties aan die passen bij een bedrijf uit het Amerika van Europa. Deutsche Bank heeft een marktkapitalisatie die in de tientallen miljarden dollars begint te lopen. Het had een brutowinst van 25 miljard dollar in 2017 en heeft momenteel op de balansrekening 750 miljard dollar cash staan. Genoeg reden voor de belegger om Deutsche Bank in de gaten te houden.

Lees hier meer over de interessantste weetjes van de bancaire sector. 

JPMorgan Chase: kan het nóg beter?

Als we het over belangrijke banken hebben, dan mag JPMorgan Chase zeker niet ontbreken. Om er maar meteen een paar cijfers tegenaan te gooien, dit financieel vehikel heeft een beurswaarde van welgeteld 337 miljard dollar en een winstmarge van 30%, wat ook de belegger niet is ontgaan. Voor gemiddelden doet deze bank het dan echter ook zeker niet, en dat doet het al niet sinds 1799. Als enige in dit rijtje mag het zijn roots terugleiden tot de 18e eeuw en Amerika zou Amerika niet zijn, als ook niet deze bank op Amerikaanse grond is opgericht. Welnu, het is inmiddels duidelijk, geen enkel bank is de kredietcrisis ontglipt, en ook deze niet. Het had welgeteld een lening van 25 miljard dollar nodig van de Amerikaanse overheid. Gaat het ook weer geld nodig hebben bij de volgende crisis?

De belegginsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden altijd een oogje in het zeil. 

Big banks in een notendop

Het zijn drie van de belangrijkste banken ter wereld. Wierda en Partners Vermogensbeheer blijft ze nauwlettend in de gaten houden, opdat de belegger bij ons geen windeiren wordt gelegd. Uiteraard houden we ook de banken iets dichterbij huis in de gaten, ​zoals ING en ABN AMRO. ​Zoals altijd, kan alleen de toekomst uitwijzen of deze reuzen ook nog zo fier zullen rondlopen op de beurs als nu. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine