Griekse economie

Gepubliceerd op 29 april 2016

Zoals wij vorig jaar al aangaven bij de juichende commentaren over het bereiken van de Griekse deal was de race volgens ons nog niet gelopen. 

Inmiddels doemen de contouren op van een mogelijke nieuwe Griekse crisis. De hervormingen die de Grieken hadden beloofd hebben tot nu toe nog maar weinig zoden aan de Griekse dijk gezet.

Met als gevolg dat de Eurogroep wederom onderhandelingen voert om tot nieuwe afspraken te komen om een bedrag ter beschikking te stellen.

Hoewel de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem positief lijkt te zijn over de afloop, denken wij dat het venijn in de staart zit. In de IMF staart. Het IMF wil eigenlijk kwijtschelding van een groot gedeelte van de uitstaande schuld en dat is volgens Wierda en Partners de lont in het Griekse kruitvat.  Dijsselbloem heeft al aangegeven dat daar geen sprake van kan zijn, maar uiteindelijk zal men daar toch toe moeten overgaan. 

Immers, het uitsmeren van de uitstaande schuld met een nog langere looptijd, lagere aflossingen en rente, zal de facto in onze ogen Griekenland niet helpen om de economie snel op orde te brengen en de normen die zijn afgesproken om in 2018 een primair overschot van 3.5% op de begroting te halen.


Los van deze perikelen zal het uitermate belangrijk zijn voor Europa maar met name voor Griekenland hoe de deal met Turkije uiteindelijk gaat werken om de instroom van vluchtelingen om te buigen. Als dit fragiele akkoord in schoonheid sterft, dan zullen de Griekenland en de Griekse economie verder onder druk komen te staan. Zoals wij vorig jaar al aangaven bij de juichende commentaren over het bereiken van de Griekse deal was de race volgens ons nog niet gelopen. 

Inmiddels doemen de contouren op van een mogelijke nieuwe Griekse crisis. De hervormingen die de Grieken hadden beloofd hebben tot nu toe nog maar weinig zoden aan de Griekse dijk gezet. Met als gevolg dat de Eurogroep wederom onderhandelingen voert om tot nieuwe afspraken te komen om een bedrag ter beschikking te stellen. 

Hoewel de voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem positief lijkt te zijn over de afloop, denken wij dat het venijn in de staart zit. In de IMF staart. Het IMF wil eigenlijk kwijtschelding van een groot gedeelte van de uitstaande schuld en dat is volgens Wierda en Partners de lont in het Griekse kruitvat. 

Dijsselbloem heeft al aangegeven dat daar geen sprake van kan zijn, maar uiteindelijk zal men daar toch toe moeten overgaan. Immers, het uitsmeren van de uitstaande schuld met een nog langere looptijd, lagere aflossingen en rente, zal de facto in onze ogen Griekenland niet helpen om de economie snel op orde te brengen en de normen die zijn afgesproken om in 2018 een primair overschot van 3.5% op de begroting te halen.

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine