Genetische modificatie: een wondermiddel?

Gepubliceerd op 20 juni 2019

Wijn, brood, zuiver water, droogtebestendige planten, insuline producerende bacteriën en ga zo maar door. Stuk voor stuk uitstekende voorbeelden van toepassingen van biotechnologie. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer praten u graag bij over wat biotechnologie is, hoe het in zijn werk gaat en over de vooruitzichten voor de belegger. 

 

Genetische modificatie_ een wondermiddel_ - header

Alles over biotechnologie

Wijn, brood, zuiver water, droogtebestendige planten, insuline producerende bacteriën en ga zo maar door. Dit zijn stuk voor stuk uitstekende voorbeelden van toepassingen van biotechnologie. Biotechnologie bestaat al duizenden jaren en heeft zich vooral sinds de vorige eeuw sterk ontwikkeld en wordt daarmee steeds interessanter voor de belegger, als de ontwikkelingen zo doorgaan. Deze technologie is eigenlijk onmisbaar geworden in ons dagelijks leven, aangezien het dus bijvoorbeeld toegepast wordt in het maken van een heleboel voedingsmiddelen. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn van alle markten thuis, zo ook van deze en zij praten u graag bij over wat biotechnologie is, hoe het in zijn werk gaat en over de vooruitzichten voor de belegger. 

Hoe de eerste cel zich verdubbelde

Biotechnologen lopen al duizenden jaren rond over de aarde, hoewel zij heel vroeger wellicht niet onder deze naam gingen. Biotechnologen zijn er constant mee bezig om te onderzoeken welke biologische processen wij, de mens, kunnen gebruiken om ons verblijf op deze planeet wat aangenamer te maken. In het begin ging het vaak om het gebruiken van verscheidene bacteriën en schimmels om bijvoorbeeld wijn en brood te maken. Tegenwoordig zijn we al zover dat we het DNA van onder andere planten kunnen aanpassen (ik zal u de details besparen), zodat deze bijvoorbeeld tegen droogte kunnen, wat met de recente klimatologische ontwikkelingen niet zo’n heel gek idee is. Ook doen biotechnologen nu onderzoek naar het aanpassen van menselijk DNA, om op deze manier akelige ziektes de grond in te werken door ze aan te pakken bij de bron.

Lees hier meer over de biermarkt.

Een prominent bedrijf in deze sector en zeker niet onmisbaar voor een belegger, die van plan is aandelen te kopen in de biotechnologische sector, is Galapagos. Galapagos is een biotechnologisch bedrijf dat zich erop richt om medicijnen te ontwikkelen, die hardnekkige ziektes, waar nog weinig behandelingen voor zijn, aan moeten pakken. Galapagos’ hoofdkantoor staat in België, met vestigingen in o.a Nederland en de VS en het heeft een marktkapitalisatie van zo’n €6,4 miljard. In 2018 had zij een omzet van €317 miljoen, in vergelijking tot €60 miljoen in 2015, een stijging van zo’n 421% in 3 jaar tijd. De koers is afgelopen jaar met 11% gestegen dus Galapagos is ook niet zomaar een biotech bedrijfje. 

Reis boeken naar Galapagos of toch niet?

U, als belegger, wilt natuurlijk weten of het een goed idee is aandelen te bezitten van een bedrijf als Galapagos. Galapagos, met zo’n 700 werknemers, is dus een bedrijf dat medicijnen wil ontwikkelen, die ziektes moeten bestrijden waar nog weinig behandelingen voor zijn. Momenteel doen de biotechnologen bij Galapagos onderzoek naar een manier om reumatoïde artritis te bestrijden. In Nederland alleen al zijn er zo’n 250.000 mensen met deze ziekte en de kosten hiervoor zijn €568 miljoen. Als hier, door middel van de biotechnologie, een medicijn voor wordt ontwikkeld, zou dat dus ongelooflijk veel geld besparen en voor een belegger, die aandelen bezit, zou het veel geld opleveren. In maart dit jaar maakte Galapagos nog bekend dat hun medicijn tegen reumatoïde artritis positieve resultaten opleverde tijdens het onderzoek, waarna de koers steeg met maar liefst 16%. De prijs van een aandeel schoot omhoog en een belegger, die toen een aandeel bezat, heeft daar de vruchten van kunnen plukken. Nu was dit nog maar het onderzoek. Op de lange termijn zou het bezitten van aandelen in Galapagos nog veel meer kunnen opleveren voor de belegger. Zo’n medicijn is namelijk gewoon erg hard nodig en er zal wereldwijd naar zijn. Wie weet wat voor medicijnen Galapagos in de toekomst nog zal ontwikkelen.

Lees hier meer over de verzekeringswereld. 

De celdeling zet zich voort

Het aanpassen van DNA wordt steeds meer toegepast en daarmee wordt de vraag naar de expertise van onze biotechnologen steeds groter. Bedrijven als Galapagos weten dit maar al te goed. Haar toekomst ziet er rooskleurig uit en of dat ook voor u, als belegger, geldt, ligt in uw eigen handen. Wellicht zijn de aandelen van een bedrijf als Galapagos straks goud waard en misschien, als u nu besluit aandelen te kopen van een biotechnologisch bedrijf, boekt u over een paar jaar een reisje naar de Galapagos eilanden. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de biotechnologische sector. 

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine