Geld als water

Gepubliceerd op 25 september 2020

In dit artikel laten de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u zien dat water niet alleen een primaire behoefte is voor de mens, maar dat het dit ook is voor de beurs.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Water

U bent vast bekend met de primaire behoeftes van de mens. Voedsel, drinken en kleding zijn hiervan veruit de belangrijkste, omdat ons lichaam niet zonder kan. Zonder voedsel verhongert de mens, zonder water droogt de mens uit en zonder kleding kan de mens zich niet beschermen tegen de dagelijkse grillen van Moeder Natuur. In een eerste oogopslag zou men echter zeggen dat waterschaarste niet een probleem is, aangezien het overal om ons heen voorkom en het meer dan 70% van het aardoppervlak beslaat. Echter is meer dan 99% van al het water wereldwijd niet bruikbaar als drinkwater. Desondanks blijft de vraag naar water stijgen; enerzijds door een stijgende bevolking, anderzijds door een groeiende industrie. Water is dan ook vanuit elk opzicht van cruciaal belang voor de mensheid. Het is logischerwijs dan ook van immens belang voor de beurs en daarom zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer de waterindustrie in dit artikel onder de loep nemen. 

Oceanen, waterreservoirs, rivieren, zee├źn... wat moeten wij ermee?

Water is onmisbaar voor ons bestaan hier op aarde. Hier zijn verschillende redenen voor te noemen. De eerste ligt het meest voor de hand, namelijk dat ons eigen lichaam niet zonder water kan. Zo is water een bouwsteen van onze cellen en bevindt het zich tussen weefsels in. Ook zouden vitale functies in ons lichaam uitvallen, als deze geen water zouden krijgen. Schoon kraanwater is daarom van levensbelang. Het scheelt enorm dat wij in Nederland een goede waterinfrastructuur hebben en dat het o.a. met de waterschappen en de Deltawerken een belangrijke rol speelt in onze levens. Water heeft Nederlanders hiermee aan de ene kant een goede gezondheid en aan de andere kant economische vooruitgang opgeleverd. Hoe zouden bedrijven als Heineken en ArcelorMittal immers ooit zonder water kunnen bestaan? 

De bodem komt in zicht

Ondanks dat water in Nederland in overvloed aanwezig is, brengt de groei van de bevolking en de economie hier gestaag verandering in. Zo zal de vraag naar zoetwater in 2050 met 40% zijn gestegen, met alle gevolgen van dien. Een duidelijk voorbeeld van deze stijgende vraag is te vinden in de landbouwsector. Om u een idee te geven van de omvang van deze stijging: in het jaar 2017 werd er nog minder dan 200 miljoen kubieke meter verbruikt, terwijl de teller in 2018 al de 350 miljoen m³ aantikte. Een stijging van meer dan 150 miljoen m³. Het gemiddelde waterverbruik per hectare in de Nederlandse landbouw ligt overigens tussen de 3.000 tot 10.000 kubieke meter water. Doordat de vraag naar water toeneemt en de gevolgen door droogte steeds groter worden, ligt er in de waterindustrie steeds meer gevaar op de loer. Zo werd er alleen al in 2018 in de Nederlandse landbouwsector door droogte een verlies geleden van €1.4 miljard. Lees hier ons eerdere artikel over de agrarische sector. 

Beleggen in een zee vol kansen

Er wordt geschat dat in 2040 meer dan 25% van de wereldbevolking een chronisch gebrek zal hebben aan voldoende drinkwater. Met dit in het achterhoofd, houden wij deze sector nauwlettend in de gaten om hier op in te spelen wanneer dat nodig en mogelijk is. Investeren in water kan op verscheidene manieren. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in aandelen, waterrechten of ETF’s. Een ETF is een beleggingsproduct waarmee je in feite een mandje van aandelen koopt. Het staat voor Exchange Traded Fund. Een voorbeeld hiervan is het RobecoSAM Sustainable Water Fund. Deze ETF bestaat uit aandelen die alles te maken hebben met waterbeheer, waterzuivering en noem maar op. Sinds de lancering van dit ETF in 2012 heeft het een rendement van 11.75% weten te realiseren. Met een alsmaar toenemende vraag naar water, is het aannemelijk dat in de toekomst dergelijke ETF’s aantrekkelijker zullen worden. Wilt u weten wat het rendement van Wierda en Partners Vermogensbeheer is? Lees dan hier verder. 

Zoals we eerder al noemden is er een algemeen stijgende vraag naar water, maar in het bijzonder naar drinkwater. Dit heeft o.a. te maken met een snel stijgende bevolking in Azië en Afrika. Tegelijkertijd neemt de schaarste naar water in deze regio’s ook steeds meer toe, in het bijzonder in Afrika. Dit heeft te maken met het opschuiven van de klimaatzones. In dit gat in de markt zijn meerdere ondernemingen actief, waaronder het beursgenoteerde American Water Works. Dit nutsbedrijf houdt zich onder andere bezig met drinkwater en afvalwater. Het potentieel van dit bedrijf is door menig belegger al erkend sinds zijn beursgang in 2008, wat terug te zien is in de koers. In 2019 draaide American Water Works een omzet van $3.61 miljard. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder. 

De watersector biedt perspectief voor de belegger

Al met al kunnen we gerust zeggen dat water van onomstotelijk belang is voor de mens en daarmee voor de beurs. Door een toenemende waterschaarste zal dit in de nabije toekomst ook zeker niet veranderen. De kansen die dit biedt op de beurs zijn dan ook niet gering. Steve Eisman - één van de weinigen die de Kredietcrisis van 2008 wist te voorspellen - belegt om precies de eerdergenoemde redenen in de waterindustrie. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer houden de waterindustrie nauwlettend in de gaten en reageren hierop waar nodig en mogelijk is. 

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

Schermafbeelding 2022-09-06 om 16.05.19

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine