Gasprijzen en Air Liquide

Gepubliceerd op 12 november 2021

In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u op de hoogte brengen van de hoge gas- en energieprijzen, wat de oorzaken en economische gevolgen hiervan zijn, en welke partijen hiervan kunnen profiteren.

Wierda afbeelding format plaatsing - Header Air liquide

De verhoging van de energie- en gasprijzen zijn de afgelopen weken een ‘hot topic’ gebleken. Waar de gasprijs in maart 2021 nog rond de €15 per megawattuur (MWh) lag, is die inmiddels gestegen tot maar liefst €120 per MWh. De NOS meldde dat als gevolg hiervan de energierekening van een gemiddeld Nederlands gezin in 2022 zomaar €900 hoger zou kunnen uitpakken ten opzichte van dit jaar. Voor Jan Modaal is deze stijging zeker te voelen in de portemonnee. Toch komt deze stijging niet uit de lucht vallen, en zijn er ook bedrijven die profiteren van de gevolgen van deze stijging.

Oorzaken

Een van de oorzaken is dat er meer vraag is dan aanbod, waardoor logischerwijs de gasprijs stijgt. Het aanbod is lager dan normaal, doordat afgelopen winter relatief koud was, waardoor er meer gestookt werd. Met het kouder wordende weer in de komende maanden, zal het gasgebruik ook weer toenemen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast hebben veel economieën stilgelegen als gevolg van het coronavirus, waardoor het globale gasverbruik nu relatief weer aan het stijgen is. Een wat lokaler probleem hier in Nederland is het stopzetten van de gaswinning in Groningen, waardoor wij ons gas elders moeten inkopen. De Nord Stream 2, een pijplijn die van Rusland naar Duitsland loopt, is al aangelegd om West-Europa van gas te voorzien. De EU heeft het gebruik hiervan echter nog niet goedgekeurd.

Gevolgen

Een van de gevolgen van het stoppen van de gaswinning in Groningen, is dat we nu afhankelijk zijn van andere landen, met name Rusland. Dit betekent dat er gas ingekocht moet worden en dat moet ergens van betaald worden. De economische gevolgen van de hoge gasprijzen zijn in alle sectoren te voelen. Zo hebben veel glastuinbouwers de kassen leeg gelaten, omdat 15.3% van hun omzet bestaat uit de energierekening. Daarnaast verbruiken de papierindustrie (7.3%), de chemiesector (4.6%) en de metaalindustrie (4.1%) relatief veel energie. Wanneer de energieprijs stijgt, zullen hun prijzen ook mee stijgen. Als gevolg van de hoge gasprijzen hebben dergelijke bedrijven besloten de productie terug te schroeven of zelfs helemaal te stoppen. Voorbeelden van zulke bedrijven zijn Nyrstar en Damco Aldel, beide actief in de metaalsector. De Rabobank verwacht dat de hogere gasprijzen de economische groei met zo’n 0.6% zal beperken. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met 1% hogere inflatie dan verwacht. De gevolgen zijn dus niet gering en zijn van grote invloed op de economie. Wilt u meer weten over de risico’s en onze visie wat betreft de huidige omstandigheden? Neem dan hier of hier een kijkje. 

Profiteur: Air Liquide

Een bedrijf dat wel gebaat is bij de hoge gasprijs is Air Liquide. Het bedrijf levert industrieel gas aan diverse industriële sectoren, waaronder de groot gasverbruikers van de chemie- en metaalsector. Ook is Air Liquide actief binnen de waterstof sector. Air Liquide is opgericht in 1902 en is gevestigd in Parijs, Frankrijk. Inmiddels heeft het bedrijf ruim 67.000 medewerkers. Air Liquide heeft een beurswaarde van ruim €71 miljard, wat van significante grootte is in haar sector. De omzet van het derde kwartaal in 2021 bedroeg €5.8 miljard en de verkoopcijfers waren 7.1% hoger dan derde kwartaal van 2020. Waar alle afdelingen van het bedrijf groeiden, was er ook een stijging te zien in de omzet van gasverkoop, namelijk met 6.5%, tot een totaal van €5.6 miljard dit jaar. Wat ook uitblinkt in de resultaten van Air Liquide is de winsten per aandeel. In de afgelopen maanden is dit bedrag van €4.80 gestegen tot €5.49, wat neerkomt op een stijging van grofweg 15%. Ook Wierda en Partners Vermogensbeheer behaalt eersterangs resultaten. Wilt u weten wat de financiële resultaten van Wierda en Partners Vermogensbeheer zijn? Lees dan hier verder.

Prognose

De verwachting is dat de gasprijs de komende maanden zal blijven stijgen, aangezien de temperaturen de komende maanden ook alleen maar zullen dalen. Of de gasprijzen daarna ook zullen dalen is iets waar moeilijk een pijl op getrokken kan worden, omdat er teveel factoren meespelen. De gasprijzen kunnen er namelijk heel anders uit gaan zien wanneer het gebruik van de Nord Stream 2 zal worden toegestaan. Waar we niet omheen kunnen, is dat de hoge gasprijs koren op de molen is van Air Liquide. De beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer zullen u uiteraard op de hoogte houden van de ontwikkelingen omtrent de gasprijzen en Air Liquide.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine