ForFarmers en de agrarische sector

Gepubliceerd op 31 oktober 2020

De agrarische sector gaat al enkele millennia mee.  De eerste sporen van landbouw zijn terug te voeren naar ongeveer 10.000 v Chr. in het Midden Oosten. In de daaropvolgende eeuwen werd de agricultuur over andere delen van de wereld verspreid. De landbouw bepaalde in belangrijke mate het leven van onze voorouders. Het had een veelal gesloten karakter. Productie was bedoeld voor eigen voorziening.

Normaal_ForFarmers - Header

Marktleider in een eeuwenoude sector

Heden ten dage bestaat de agrarische sector nog steeds, maar op een heel andere schaal dan toen. Voor een boer is het exporteren van zijn gewassen en producten nu de regel in plaats van de uitzondering. In dit artikel zullen de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer u informeren over de huidige stand van zaken van de agrarische sector, en met name inzoomen op het bedrijf ForFarmers.

​Oer-Hollandse marktleider in een veranderende markt

ForFarmers is opgericht in 1989, al heette het toen nog ABC. Het is ontstaan uit de samenwerking van diverse coöperaties in Gelderland. In 2006 is de naam veranderd naar ForFarmers, om een relatief meer internationaal imago te creëren. Het is een bedrijf dat voer voor zowel de biologische als de normale veehouderij produceert. Het bedrijf streeft naar een beter rendement ten opzichte van concurrenten, een efficiënte werkwijze en een gezonde veestapel. Op het gebied van veevoer zijn ze marktleider met een afzet van 10,1 miljoen ton per jaar. De onderneming heeft 2600 medewerkers en had in 2019 een omzet van €2,5 miljard. Wilt u weten wat Wierda en Partners Vermogensbeheer voor u kan betekenen vanuit financieel opzicht? Lees dan hier verder.

Echter, de agrarische sector is een sector die het de laatste jaren moeilijk heeft en gedwongen wordt veranderingen aan te brengen. Deze situatie lijkt niet veranderd te zijn sinds een half jaar geleden, toen onze beleggingsexperts ook een kijkje namen in de primaire sector. Er wordt nog steeds geïnnoveerd in de agrarische sector en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen. Dit is natuurlijk interessant voor zowel bedrijven als beleggers. Wanneer het immers goed gaat met een bedrijf, dan is het wellicht interessant om daarin te beleggen. Voor ForFarmers is deze verandering ook interessant, omdat zij als marktleider de toon kunnen zetten.

​Niet allemaal koe(k) en ei

Ondanks dat ForFarmers marktleider is, worden er op de beurs relatief minder goede prestaties neergezet. Dit is mede het gevolg van de uitbraak van het coronavirus, wat op diverse sectoren een negatieve invloed gehad heeft. Zo hebben bijvoorbeeld ook de horeca- en sierteeltsector het zwaar te verduren. Daarnaast heeft de stikstof discussie die hier in Nederland gevoerd wordt ook geen positief effect gehad. De landbouw moet namelijk mede het stikstofgebruik verminderen aangezien een teveel nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens en de natuur. Al deze maatregel hebben tot gevolg gehad dat de koers van ForFarmers met €5.26 per aandeel zich op een historisch laagtepunt bevindt. Om het tij te keren heeft het bedrijf op 15 September nieuwe plannen gepresenteerd.

Build to Grow 2025

De nieuwe strategie van ForFarmers heet Build to Grow 2025. In de komende 5 jaar wil ForFarmers de positie als marktleider versterken door innovatieve voerconcepten te leveren aan boeren, die daarmee hun rendement op duurzame wijze kunnen verbeteren. Ook willen ze groeien door te kopen in de bestaande markt en in nieuwe, groeiende, eventueel buitenlandse markten. Het is de bedoeling om zo hun positie op de markt weer te verstevigen en hun oude glorie te herstellen. Wilt u weten wat de visie van Wierda en Partners Vermogensbeheer is voor de toekomst? Neem dan hier een kijkje. 

​Wat de boer niet kent, dat eet hij wél

Door de veranderingen in de agrarische sector worden bedrijven als ForFarmers gedwongen te veranderen. In het westen van Europa komen er steeds meer milieumaatregelen om de uitstoot van ammoniak en fosfaat door dieren te verlagen. Dit drukt de verwachtingen van de agrarische sector wat betreft de groei. Het dwingt bedrijven daarom om verder te kijken en te innoveren. ForFarmers lijkt deze boodschap begrepen te hebben en daarom zijn de plannen tot 2025 daarop aangepast. Door niet alleen dichtbij huis te kijken, maar ook buiten Europa uit te breiden wil het bedrijf de positie als marktleider niet alleen behouden, maar ook versterken. Daarnaast wil het voer ontwikkelen dat de uitstoot van milieuvervuilende gassen door dieren verlaagd, waardoor boeren meer rendement krijgen uit hun bedrijf.

In een veranderende markt waar alle betrokkenen moeten mee bewegen lijkt ForFarmers positief naar de toekomst te kijken. Met de juiste veranderingen wil het bijdragen aan de verbetering van het milieu, maar ook de grootste blijven in hun segment. Ondanks dat de agrarische sector het moeilijk heeft, blijft het een onmisbare sector. Daarom is de verwachting dat deze nooit helemaal kopje onder gaat en uiteindelijk weer zal groeien. De ontwikkelingen omtrent de agrarische sector en ForFarmers zullen door de beleggingsexperts van Wierda en Partners Vermogensbeheer nauwlettend voor u in de gaten gehouden worden.

Relatiemagazine aanvragen

Wilt u meer informatie over Wierda en Partners vermogensbeheer? Vraag dan geheel gratis ons magazine 'KOERS!' aan. In het magazine geven we u het laatste nieuws, maar laten we ook klanten aan het woord, omdat zij eveneens mooie verhalen te vertellen hebben die zij graag met u willen delen. Daarnaast vertellen wij u meer over wat we doen bij Wierda en Partners. Wat is onze visie op beleggen nou eigenlijk? Hoe gaan we te werk om voor u een zo goed mogelijk rendement te behalen en wat onderscheidt ons van anderen? Uiteraar hebben wij met veel plezier én passie aan het magazine gewerkt.

Het magazine ‘KOERS!’ is kosteloos aan te vragen via onderstaand formulier.

U heeft niet alle verplichte velden ingevuld

Meer informatie of contact?

Als u meer wilt weten, schroom dan niet en neem contact met ons op.

Beleggen kent risico's. Uw inleg kan minder waard worden.

Edwin Wierda in Business Class

Elke maand spreekt Edwin Wierda met Harry Mens in Business Class op RTL7 over de ontwikkelingen op de beurs. Kijk hier de afleveringen terug!

media

Gratis beleggersnieuws

Vraag onze maandelijkse beursupdate aan en bekijk onze mening over:

  • Financiële markten
  • Aandelen
  • Obligaties
  • Opties
  • Trends en ontwikkelingen

Direct aanvragen

Onze referenties

Wij zijn zeer tevreden tot op heden. Wij zijn ruim een jaar klant. Wij voelen ons als klant gewaardeerd en Patrick is zeer attent.

Degelijk en betrouwbaar, tijd en aandacht voor de belegger. 

Ik twijfelde tussen een 8 en een 9. Dat is voor een Groninger beslist niet onaardig. 't Kon minder zegt de Groninger dan. 

Beoordeling door klanten: 8/10 - 211 beoordelingen
Magazine